Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Foarfeca lui Dumnezeu

Golul lui Cristiano a arătat-o din nou: lumea e în căutare disperată de idoli de consum.

Permalink to Foarfeca lui Dumnezeu
sâmbătă, 7 aprilie 2018, 12:05

Istoria clipei, pe scurt: Cristiano, înălțându-se ca un zmeu spre cer, croindu-și chip cioplit cu foarfeca pe lângă cel care a fost marele Buffon, fost campion mondial.

Real Madrid câștigă cu 3-0 la Juventus Torino (care nu e vreun Alaves, e totuși campioana Italiei în fiecare an) și rămâne planeta cu gura căscată ca un emoticon.

Forfotă de epitete ornante: gazetele se întreabă de pe ce planetă a aterizat Cristiano, el este urcat într-o altă galaxie, nu mai sunt adjective pe pământ care să-l încapă. Cum să nu i se urce la cap?

Și în toată această hărmălaie vine tocmai din America tot nebunul de Zlatan al nostru și din două declarații ia el prim-planul: gol drăguț, dar ia să încerce de la patruzeci de metri. Deunăzi, Zlatan se declarase iar Dumnezeu, la Los Angeles Galaxy, în vestiar. Ăștia sunt oameni?

Fiindcă e destul de clar că nu ne mai ajung oamenii, fie ei și sportivi care-și trăiesc viața ca pe un antrenament. Consumerismul ne-a făcut o poftă de eroi pe care realitatea abia mai poate să o ducă.

Cristiano e un mare jucător, dar fotbalul nu îi mai ajunge și nu ne mai ajunge când ne uităm la el. Și printr-o ciudată răsucire a minților noastre tot el, netatuat ca la Poarta Albă, ca să poată dona sânge către oameni, e cel obscen. Păi, unde se crede să umble așa pe teren, fără să fie pirogravat conform cu mileniul al III-lea? Insuportabilă înfumurare a acestui fost copil sărac, care a muncit ca în robie pentru a-și atinge steaua.

Mai departe, toată lumea aștepta răspunsul lui Messi. Ia să-l vedem, ia, ce zice? Dar Messi, în felul său insuportabil de a rămâne perfect decent în talentul lui ireal, nu a propus o altă foarfecă a lui Dumnezeu.

A făcut și în Barcelona-Roma (scor 4-1) ce face – cu nesemnificative excepții – de peste un deceniu, în fiecare săptămână: a fost cel mai bun de pe teren, acolo, lângă Iniesta. E, desigur, prea puțin.

Și stăm așa cu mințile rătăcite, sub marea întrebare a începutului de mileniu: care e, domnilor, mai mare? Fiindcă nu ne putem bucura, dacă n-avem o ierarhie la bază.

Și în această dilemă care nu se mai sfârșește, mai apare o nuanță: Liverpool. Eh, Salah din Egipt nu vă place? El ce cusur are?

Liverpool face 3-0 cu Manchesterul lui Pep, tribunele sale, și ele cele mai bune din istorie, înnebunesc și nimeni nu mai dă un semn de exclamare pentru cum Bayern, ca un ucigaș tăcut, deloc orbitor, e deja cu un picior și jumătate în semifinală.

O, și ce-o să ne mai mirăm când după Kiev o să ajungem tot la axioma Lineker, din care nemții ies întotdeauna învingători…

Propun să mai avem puțintică răbdare.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Alex88 (1 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 15:49

Felicitari! Un articol excelent!

teo stemate (7 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 16:34

A fost un gol iesit din comun, ca si replica lui Ibrahimovici. O executie din foarfeca, mai ales in fotbalul actual, cand atacantul e inghesuit in careu ca un controlor pe traseul Bucuresti-Constanta in verile anilor optzeci, este o executie extraordinara. Extraordinara e si atitudinea lui Messi, pe care nu mi-l amintesc sa fi zis vreodata ceva despre Cristiano Ronaldo, nici despre alt rival: o completă decenta. Felicitari pentru adjectivul "decent" alaturat lui Messi. Asteptam demult un jurnalist care sa-l foloseasca. Din aceasta insiruire: Ronaldo, Ibrahimnovici, Messi, raman cu o intrebare sacaitoare: ce o sa ne facem peste doar cativa ani, cand nici unul dintre ei n-o sa mai fie pe teren? Nu putem decat sa speram c-o sa avem parte de noi jucatori la fel de talentati, care sa practice un fotbal macar la fel de incantator. (Intrebarea "De pe ce planeta vii?" e o reluare dupa Victor Hugo Morales, care a scos-o in comentariul IN DIRECT al golului nemuritor al lui Maradona din '86: "Barrilete cosmico! De que planeta viniste?" De observat si faptul ca Morales n-a zis niciodata "butoias atomic", ci "cosmic"...)

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 21:52

...pentru ziarul vostru Ianis Hagi e cel mai bun din lume ...

Che Guevara (17 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 22:59

Pentru ca in Romania se joaca tzurca facem articole despre altii care stiu fotbal "de-adevaratelea". Putin ma intereseaza cine e cel mai bun fotbalist din Europa sau din lume. Ma intereseaza faptul ca avem cate o clona pentru fiecare echipa din campionat si ca au ajuns vecinii sau fratii sa se urasca intre ei pentru ca unul tine cu una si altul cu alta. Asaceva nu trebuia sa fie posibil si e un film prost in care am ajuns sa traim.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 5:11

Zlatan face declaratiile pe care le face pt. ca stie ca lumea fotbalului e populata cu unii gen Torje. In timp ce FCSB se face de ras in fata lui Lazio, Ronaldo umileste Juventus. Imaginativa o axa de la minus infinit la plus infinit. In timp ce pe aceasta axa jucatorii FCSB tind spre minus infinit Ronaldo, Messi sau Zlatan -pe aceeasi axa tind spre plus infinit. Anul asta vrea si Salah asta. E normal.Pt ei. Bineinteles exista si altii sub FCSB. Daca pe aceea axa a Europei, jucatorii FCSB tind spre minus infinit, ceilanti sub FCSB, vor sa ne demonstreze ca exista "fotbal" si dincolo de minus infinit.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 8:46

Ianis Hagi trebuia sa aiba doua baloane de aur pana acum ca a dat doua goluri ...unde juca Ronaldo la 20 de ani si unde n a jucat Ianis Hagi la 19 ...pai se compara ?

Tibisor (5 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 19:38

Zlatan ramane Zlatan ... un frustrat care se considera mereu neinteles si care n-a reusit nimic maret in fotbal ... doar declaratii ...

Che Guevara (17 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 21:04

Zlatan a adunat mai multe trofee decat orice fotbalist de pe planeta asta. Si a jucat la vreo 10-15 formatii pana acum. Este pe acelasi nivel cu Ronaldo si Messi.

FYRY (11 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 14:59

BRAVO

Liviu (11 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 19:03

Interesant, nu stiam ca nemtii de la Bayern au castigat mereu CL in ultimii 4 ani!

jos_cenzura (9 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 20:15

Frumos spus. Într-adevăr, acum se joacă fotbal cât de cât, nu mai există nivelul tehnic din alte vremuri (când nu erau atât de atleți fotbaliștii și se concentrau pe jocul cu mingea) dar totuși fazele superioare ale CL sunt mult peste restul fotbalului pe care-l putem vedea. Ca antrenor, îmi place jocul lui Jurgen Klopp, mereu a fost atractiv fie la Liverpool, fie la Borussia Dortmund. Dar acuma e încântare să privim la oricare meci.

Razvan (1 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 21:33

Juventus nici de Tottenham nu ar fi trebuit sa treaca, la cum a jucat. Din fericire o scoate Real. Vom avea niste semifinale de vis. Fara Atletico, fara Juventus. Ma bucur ca City iese din competitie, chiar nu am inteles cum a putut fi creditata echipa asta cu prima sansa la castigarea trofeului. Cel mai frumos ar fi ca Liverpool sa castige trofeul. Si nu mi se pare deloc imposibil atata vreme cat Salah, Mane si Firmino nu se accidenteaza. Nici Real, nici Bayern si nici Barca nu au foamea de rezultate a lui Liverpool. Lupul flamand...

pawn (16 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 22:48

@teo stemate. "el genio del futbol mundial, genio, genio, genio, ta-ta-ta-ta, goooooool! goooooool" :))

bogdaniulian (2 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 23:12

messi calare pe iniesta fac 2.38 m. cat foarfeca lui CR7

dragosblue (1 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 0:35

Cind a marcat Florin Costea din foarfeca in poarta lui Lobont ai scris vreun articol?

Bendover (1 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 1:51

Frmos scris, o metafora, mult sarcasm, dar foarte departe de adevar!~ In primul rind, VOI sinteti cei care va excitati la asa gol de parca ala ar fi primul de arhiva pe care Ronaldo la dat! Pentru cei neinitiati,CR a dat mai multe din foarfeca, plus multe cu capul mai tare si mai plsat decit Messi cu piciorul!! Messi nu are cap, la pierdut in razboi!! Apoi, sa vorbim de cele mai dificile goluri de marcat, Folha Seca!!! Ronaldo are vreo 40 !!! Messi va da si el primul pe la 2045!! Apoi sa vorbim de faptul ca CR da la fel de bine si tare cu amindoua picioarele, de la 30 de metrii! Messi nu are dreptul! Ca sa nu mai vorbim pe cine are Messi linga el, Suarez, Iniesta, Rakitic, Neymar si Xavi inainte, etc Deci jucatori de clasa il fac mare pe Messi! Intre timp, Ronaldo joaca cu ..Benzema, un afon mediocru care nu reuseset o singura pasa spre CR,desi CR i-a dat un million de asisturi, si tot rateaza de la 2 metri!!! Bale a bun, dar nu prea joaca, Isco e un individualist care joaca numai pentru el, samd...Daca nu erau Marcello si Ramos, CR nu ar primi nici o pasa! Si asa e inaintea lui Messi in CL and se apropie si in La Liga, desi a fost suspendat 5 partide!! Lumea uita asta!! De ce il scot pe Messi in evidenta ca nu are toate armele lui CR si are mult ajutor? Pentru ca tu, autorule, cu sarcasmul tau subtil, ai vrut sa il scoti in evidenta ca e mai gun decit Ronaldo si mai modest! Se vede lipsa ta de corectitudine sau fapte!! Ronaldo, in afara de Beckham si Federer, sustine cel putin 4-5 caritati unde ajuta copii saraci, a reconstruit insula materna de la dezastru natural, a platit milioane de dolari la nota de spital a unor copii bolnavi de cancer, etc.... Messi, a refuzat un autograf unui copil de mingii la un meci! Multa lume stie ca caracter *** are Messi, el e motivul pentru care Barca a dat afara prima echipa de aur a Barcei, el e motivul pentru care Ibra, Henry, Ronaldino, etc au fost dati afara de la Barca, s-a plins '***', EU sau ei! A facut la fel cu Neymar, etc Nu vrea sa aiba competitie ca no 1 la Barca!! In culise, Messi e altfel decit arata el presei pe teren!! Toate culisele astea sint cunoscute, dar trebuie sa si vrei sa le dezvalui!! Imi place de Messi, dar Ronaldo are mult mai multe arme!! Si nu are jucatori linga el ce are si avut Messi!! Next time, fii mai corect si detaliat!Mai usor cu metaforele si mai multe ..fapte!! E ca si cum ai scrie asta despre Simona imediat dupa ce a cistigat un GS, ignorind complet tot ce a xcut pina acum!! Deci, CR a dat zeci,daca nu sute de goluri la fel de extraordinare ca foarfeca aia, dar voi numai acum reactionati!! Catch up!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cpt.ahab (4 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 10:14

@Bendover: Când o să treci la gimnaziu, poate o să înțelegi mai mult din fotbal.

cris (1 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 12:34

Eu pe Cristiano Ronaldo il vad ca un atlet aproape de perfectiune, cu goluri multe, din orice pozitie. Dar pe Messi sunt incantat sa il urmaresc de fiecare data, la fiecare atingere, dribling, plimbare molcoma pe teren. Sunt subiectiv, nici nu poti fi altfel cand ii compari pe cei 2. Bucurati-va de amandoi cat mai puteti pentru ca dupa ei va ramane un gol mare.

Comentează