Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Meciul care nu se încheie niciodată

Echipa națională de fotbal a României va întâlni Suedia pe tărâm oltenesc. Va fi din nou prilej să ne tânguim că dacă nu sărea Prunea așa spre cerul Americii, acum...

Permalink to Meciul care nu se încheie niciodată
sâmbătă, 24 martie 2018, 9:42

Suedia s-a calificat la Mondialul din Rusia eliminând Italia – o tragedie insuficient studiată pentru Il Calcio. Dar povestea cu Suedia e alta.

Noi avem o traumă – nu ne va trece niciodată. România a ajuns în „sferturile” Cupei Mondiale din Statele Unite ale Americii, într-un apogeu al istoriei. Dar fotbalul nostru s-a stins cu acea generație, care – avea dreptate Hagi – merita statui.

Suedia era și ea o poezie – cu Ravelli și Brolin și Dahlin – și cine a văzut-o jucând știe că n-a ajuns deloc întâmplător pe podium acum douăzeci și patru de ani.

Suedia a mai dat vârfuri (căutați pe YouTube golul lui Kurt Hamrin în semifinala mondială cu Germania de Vest, din 1958! – nu e cu nimic mai prejos de Maradona de după „mâna lui Dumnezeu”), dar nici asta nu e povestea.

Constanța. În Suedia lucrurile se fac pentru a dura. În anul 1929, clubul Malmö FF avea frumoasa vârstă de 19 ani. În această adolescență, ei numesc la conducere un tânăr pe nume Eric Persson. Acest om remarcabil a fost un comunist, dar nu din acela la care vă gândiți. A avut ceva din Oskar Schindler. Nu puțini evrei îi datorează viața. Da, Eric Persson îi ajuta pe evreii din Danemarca (!) să scape de naziști – și aceasta e o altă pagină de istorie care merită și ea cândva scrisă mai apăsat. El a condus, de facto, clubul până în 1974. Patruzeci și cinci de ani.

Malmö a pierdut nedrept la sfârșitul anilor ’70 o finală de Cupa Campionilor. I-a învins Nottingham Forest, la Műnchen. E adevărat, n-au urcat Everestul, dar astăzi Malmö FF nu se numește MFF. Tot Malmö l-a dat lumii pe Zlatan, și nici măcar Zlatan nu explică miracolul suedez.

Am fost cândva la Stockholm și am înțeles gazetele suedeze, deși nu știu suedeză. În vara aceea (fără Mondial), fotbalul masculin era pe pagina a șaptea, încolo, după hochei și automobilism și chiar fotbal feminin.

IFK Göteborg a fost un alt miracol. A ajuns să strălucească pentru o vreme în Europa, dar nu strălucirea aceea contează. Contează că Göteborg e un port în care oamenii se simt frați, iar când cel mai bun dintre jucătorii lor (atacantul Torbjörn Nilsson) a fost curtat de Barcelona el a preferat să rămână în oraș și să lucreze cu jumătate de normă într-un restaurant (până în anii ’90, fotbaliștii suedezi erau amatori).

Vedeți dumneavoastră, asta e povestea cu suedezii: ei știu cine sunt și nu obișnuiesc să-și fure căciula, nici între ei, nici fiecare căciula personală. Acum, înainte de Rusia, vor veni la noi în Oltenia și vor mânca, poate, praz (o exista cuvânt suedez pentru praz?), se vor minuna de drumurile noastre din secole trecute și de pasiunea noastră orientală. Apoi…

Apoi se vor întoarce în Nordul lor și vor continua să muncească zi de zi, așteptând excepționalul care poate că va veni sau poate că nu va veni.

Dar ei vor fi tot acolo, insuportabili în trecerea timpului, muncind în fiecare zi, în singurul meci care nu se încheie niciodată.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  24 martie 2018, 11:09

...Hagi in toate clasamentele mondiale este dupa locul 50 la egalitate cu Brolin ...de ce ar merita statui daca nu a batut nicio formatie din Europa la turneul final 94?...ba mai mult i a batut Elvetia si Suedia...Hagi e prost nu stie ce spune ...dar tu ?

Unu oarecare (13 comentarii)  •  24 martie 2018, 11:31

Purjolök, asa zice Google translate, inseamna praz. Am tradus din germana. Cel putin aici unde stau se mananca destul de mult Lauch (praz). Am vazut acel meci cu greseala lui Prunea. Asa e in sport. Alta data am invins noi din eroarea adversarului. Am batut SUA pt ca portarul lor nu a inchis unghiul la incursiunea lui Dan Petrescu ci a speculat la o minge intoarsa in 6m, iesind de pe linia portii, Bursucul inscriind din unghi, cvasi cu poarta goala.

Observator (81 comentarii)  •  24 martie 2018, 12:53

Mi-a placut Suedia si sper sa mai merg pe acolo; desi n-am banii dvs., am fost de doua ori in aceasta tara (am vizitat Malmo si Stockholm) si sper sa ajung inca de cateva ori! Marii fotbalisti ai Suediei din perioada in care a activat Hagi erau buni, insa nu geniali, cum a fost mult-hulitul nostru mare jucator! Am vazut niste imagini recente cu un Brolin de dimensiuni pantagruelice si m-am mirat tare mult, stiindu-i pe suedezi cumpatati, aplicati, profesionisti! O.

Che Guevara (17 comentarii)  •  24 martie 2018, 12:55

1. Suedia a fost mai buna decat Romania in 1994. Si nimeni din nationala lor de fotbal nu a cerut statuie. Bulgaria a fost mai buna decat Romania in 1994, iar Stoichikov a fost peste Hagi la orice capitol. Diferenta de valoare este cam diferenta dintre turismul de pe litoralul romanesc si cel de la Sunny Beach sau "Nisipurile de Aur". / 2. Praz se consuma la modul serios in tot Occidentul. In Danemarca, Suedia sau Germania este un aliment foarte important. Costa 50 de eurocenti un fir de praz, se gaseste in toate supermarketurile si este destul de cautat. / 3. La meciul cu Suedia va fi o atmosfera deosebita. In primul rand oamenii lui Dragnea nu vor avea nici o putere fiind vorba de un meci international. In al doilea rand Jandarmeria Romana va demonstra lumii intregi de ce este in stare. Retineti ca in Suedia nu vezi picior de politist pe stadioane. Politia, in tarile nordice, este foarte discreta si nu abuzeaza de forta ca in Romania. Nu exista conceptul de "tulburarea ordiniii si linistii publice". Pentru ca dreptul oamenilor de a prostesta, de a-si manifesta public nemultumirile este ocrotit prin lege. Tot legea mai spune ca oamenii care traiesc bine nu au de ce sa protesteze. Tinand cont de aceste premise Peluza Sud revine acasa si va ocupa partea sa de stadion. Vom vedea cum un grup important de locuitori ai orasului Craiova au fost ignorati, marginalizati si pur si simplu goniti din activitatea urbei. Au fost considerati cetateni de mana a doua ai Craiovei si nimeni, niciodata nu a tinut cont de doleantele lor. Un astfel de comportament discretionar/dictatorial nu ar fi posibil niciodata in Suedia - o tara pentru care omul simplu conteaza enorm. Ramane sa discutam dupa meci.

Observator (81 comentarii)  •  24 martie 2018, 13:07

@ Che Guevara Ma dezamagiti cumplit, domnule "revolutionar"! N-am citit toata postarea dvs., insa sunt in total dezacord cu aproape toate ideile enuntate (cu aere de atotcunoscator)! Mi-e lehamite de atatea certitudini; cred ca am tot atatea drepturi precum dvs. (prin orice, incepand cu varsta si terminand cu studiile) sa-mi sustin cu tarie afirmatiile! Pe ale dvs. le voi ignora complet (cred ca nu meritati sa-mi pierd timpul cu reactii la ce postati), de acum inainte! O.

Che Guevara (17 comentarii)  •  24 martie 2018, 13:53

Cum descoperiti "aerele" citind un text? Fiecare om are drepturi, de acord! De aceea daca cineva este nemultumit el trebuie ascultat nu oprimat, arestat si eliminat. Acest procedeu nu are nimic de-a face cu democratia. Pretindem ca Romania e tara democrata, sau nu?

pawn (16 comentarii)  •  24 martie 2018, 14:07

multumesc pentru acest scurt curs de "etica protestanta si spirit al capitalismului" care mi-a schimbat viata! de azi inainte voi fi alt om, promit! si voi calca glorios pe urmele marelui si modestului ingvar kamprad, fondatorul ikea, om care ajuns la 23 de miliarde $ culegea in punga fursecurile de la intalnirile si forumurile pe unde era invitat, si era amendat pentru ca era prins in autobuz mergand fara bilet. un exemplu luminos pentru toti corporatistii din pipera, sa zica "mersi" ca au unde sa munceasca, sa manance iaurt cu chipsuri si sa iasa in piata victoriei in ajutorul patronilor.

Che Guevara (17 comentarii)  •  24 martie 2018, 15:22

Patronul IKEA a murit trist si nemultumit din caua ca a castigat prea multi bani in viata lui. In tarile nordice nu exista saraci. Dar este rusine sa fii prea bogat. Filosofia lor este sa dai atunci cand ai. Daca castigi multi bani trebuie sa creezi noi locuri de munca, sa deschizi oportuniti si pentru altii care nu au avut norocul tau. In nici un caz nu te apuci sa cheltuiesti iresponsabil pe lux sau pe colectii de automobile ca Tiriac. Acesta este un semn de egoism si o economie precum cea suedeza nu functioneaza daca se bazeaza pe egoism. Economiile din Finlanda, Suedia si Norvegia sunt bazate pe cooperare si ajutor intre semeni.

Observator (81 comentarii)  •  24 martie 2018, 18:57

In 2013, cand am fost in Suedia si Finlanda, am vazut cateva persoane in varsta cautand ambalaje pentru a le valorifica; mai sunt si pe acolo persoane sarace... O.

Che Guevara (17 comentarii)  •  24 martie 2018, 19:04

Vietnamezi... ei nu au drept de munca si traiesc din sticle adunate de pe jos. Asta nu inseamna ca sunt saraci, sunt persoane care nu trebuiau sa fie acolo dar au ajuns ilegal. Daca s-ar preda la autoritati ar primi ajutor. Dar sunt atat de prosti incat nu stiu ce au de facut ca sa iasa din foame. De aceea aduna ambalaje.

Unu oarecare (13 comentarii)  •  25 martie 2018, 9:50

Romania U19 a batut Suedia cu 2-1. Un meci in care am stat 70 de minute in terenul lor. Pana si-a incoronat "razbunarea" civilizatul arbitru spaniol. Eliminare gratuita a lui Dima, caruia "expertii" vostri s-au grabit sa-i acorde nota 4 in gazeta. Nu am inteles de ce. Inainte de aceasta, arbitrul ne-a refuzat 3 penalty-uri clare. Si anulat doua goluri. Cel putin al doilea nu cred ca a fost ofsaid. Poate ii transmiteti colegului Stucan sa-si schimbe hashtagul in #JusticeforRomania.

Observator (81 comentarii)  •  25 martie 2018, 11:09

Stiu bine ce am vazut; in capitala Finlandei, langa cladirea unei saune, o doamna colecta doze metalice, pe care cei care ieseau in fata pentru ... hidratare i le cedau fara probleme! In Stockholm, pe Norr Malarstrand (Kungsholmen, la vest de Primarie), am vazut vreo 2-3 persoane in varsta cautand doze si pet-uri prin cosurile de gunoaie! Evident, astfel de cazuri sunt izolate printre localnici si nu schimba cu nimic impresia extraordinara pe care mi-au lasat-o cele doua tari! O.

mg (39 comentarii)  •  25 martie 2018, 16:57

..dacă morala acestui articol e că am avea ce învăţa de la suedezi, mă declar convins. Plusez (ca la poker) şi spun că şeful federaţeie suedeze de fotbal a fost până în iarnă(când, din păcate a decedat) Karl-Erik Nilsson. Nu-l căutaţi în echipa aia care ne-a... cu Prunea ... Nu a fost coleg nici cu Ravelli, nici cu Brolin și nici cu Dahlin. Nu a fost vârf, mijlocaş, fundaş sau portar. A fost luptător de greco-romane. Deja nu mai înţeleg nimic ! Cum, şi la ei tot habarniştii ?..

Che Guevara (17 comentarii)  •  26 martie 2018, 0:47

In tarile nordice nu exista coruptie. Nu e vorba ca este un minim sau ca trebuie combatuta coruptia, sau ca lupta cineva cu ea. Coruptia NU EXISTA. Este toleranta ZERO fara de actle de coruptie si nu poti nici macar sa iti imaginezi vreodata sa dai spaga la un politist sau la un medic. Nu mai vorbim de functionari publici sau orice altceva. In momentul in care ai nevoie de un act nu exista sa stai la coada sau sa fie inghesuiala. Iti faci frumos programare de acasa si vii exact la data si ora cand nu trebuie sa astepti mai mult de 5 minute ca sa discuti cu un functionar public. Si daca nu ai toate actele in regula nu te plimba nimeni in 7 colturi ale orasului ca sa obtii fiecare certificat, timbru fiscal, dosar cu sina, stampile samd. Sunt institutiile plasate in asa fel ca se rezolva totul pe loc. Exista un sistem computerizat la care au acces toate autoritatile statului si pot fi accesate toate informatiile despre un anume cetatean in cateva secunde. Cand veti avea asta in Romania mai discutam pe aici.

teo stemate (7 comentarii)  •  26 martie 2018, 6:28

Gasesc neinspirata doar comparatia cu golul lui Maradona. Pastore a marcat un gol in acelasi stil, acum patru ani, contra Chelsea. Golul lui Maradona e cu totul altceva. In rest, nu exista comparatii. Suedia a luat totul de la capat cand, inca din anii '30, a impus orele obligatorii de igiena personala, in tot sistemul de invatamant: in prima ora de curs, prescolarii, scolarii si studentii suedezi, fara exceptie, erau invatati cum sa se spele. Era una din masurile adoptate de folkhemmet, a treia cale, intre comunism si capitalism, aleasa de mintile lor luminate pentru a se conduce si dezvolta. E un sistem unic in lume si istorie, care a produs, printre altele, un fotbal de calitate. Se uita prea usor ca Suedia a fost vicecampioana mondiala, in 1958. E drept ca sistemul a dat gres, pana la urma, dar acum ei incearca sa invete din greseli si se remodeleaza. Cred ca asta e marele atu al suedezilor: nu le e rusine sa recunoasca faptul ca au gresit si sa o ia de la capat. Bravo lor! Si, ca fapt divers: folkhemmet inseamna Casa Poporului. Cand am aflat chestia asta m-am intrebat daca Ceausescu stia vreo boaba de suedeza. Felicitari pentru articol!

aciduzzo (9 comentarii)  •  27 martie 2018, 14:09

Tare Suedia.........Gamlastanul de vis.....schimbarea garzii la palatul regal este un spectacol impresionant.....si ma refer la palatul regal din oras.....nu la cel din Drottingholm, care e un fel de Versailles si e frumos de zici ca e din povesti......si daca ai noroc poti sa vezi familia regala la plimbare prin acele gradini sau macar o parte a ei, fara ca aceasta se se sinchiseasca de vizitatori dupa cum nici vizitatorii nu-i baga in seama......ca asa sunt ei educati........si chiar acolo e un mic ponton de unde iei vaporasul si in 40 de minute ajungi la Primarie......care se viziteaza in timp ce functionarii sunt la serviciu.....am crezut ca nu-i adevarat.......ce frumusete de oras......muzeul ABBA.....si Skansen cu celebra corabie......prin amabilitatea unui sofer am ajuns si pe Rasunda......fostul.....m-am dus sa-l vad pe Cami.......dar nu mai era.....se construiau blocuri....pe o suprafata fix cat un teren de fotbal.......se demolase si soferul m-a invitat cu amabilitate sa vad noua Frendship Arena.......n-am mai ajuns si acolo......apoi Kungshallen.....unde se mananca incredibil si gasesti toate bucatariile din lume si ieftin.....si apa aceea potabila din reteaua publica cea mai buna si curata din lume...gaseai cismele (mai exact niste pompe ) la tot pasul in centrul Stockholmului cu o apa cristal si buna de baut de nu te mai saturai.......ce tara......si ce oameni...cu celebrul lor HIJ...in fel de HELLO cum ar spune americanii sau Hi ......bravo lor.....i-am apreciat si mi-a placut Suedia la nebunie..........si n-au fost mai buni ca noi in 94......damnarea lui Sisif.....care e pe capul nostru de cand suntem noi pe lume.....uitati-va la Halep.....e mereu acolo...dar n-atinge varful niciodata...cel putin pana acum....de cand ma rog sa ma contrazica...si degeaba!!

Comentează