Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Cazul domnului Wenger

Când Arsenal, echipa care a revoluționat fotbalul în Anglia, ajunge o glumă proastă

Permalink to Cazul domnului Wenger
miercuri, 28 februarie 2018, 12:22

Cazul domnului Wenger (care tocmai a pierdut o nouă finală), cazul domnului Wenger (umilit din nou, cu Arsenalul dumisale cu tot, de către City-ul domnului Guardiola) ar trebui să deschidă o discuție mai amplă: despre orgoliu, despre limite și despre sfârșit.

Ca om care a privit încă de acum douăzeci-și de ani cu admirație înspre revoluția Arsenalului din Londra, i-am purtat domnului Wenger o simpatie nevindecată. Simpatia a urcat înspre respect, iar acum respectul decade abrupt în milă. E prea mult. Există limite.

Mă uit săptămânal înspre Londra și nu de puține ori nu înfrângerea la fotbal mă doare – ci această cădere, mai gravă, pe care cazul domnului Wenger ne-o arată, căderea omului care nu știe când să se oprească. Arta de a pune stop vorbește despre noblețe. E trist când vezi atâtea statui vii fără noblețe.
Domnul Wenger e un om înțelept, a demonstrat-o. Jocul lui Arsenal a fost în avangardă, adeseori entuziasmant, iar acum e depășit, e banal, e îngrozitor. Există fracturi care nu se mai pot vindeca. Și atunci? De ce nu își folosește înțelepciunea pentru a pleca?

Domnul Wenger ar trebui să renunțe, dar, iată, că nu renunță. E o lecție aici. Se știe, încă din Vechiul Testament, de la Ecleziast încoace: pentru toate există o vreme, şi orice lucru de sub ceruri îşi are timpul său: un timp pentru a te naşte şi un timp pentru a muri; un timp pentru a sădi şi un timp pentru a smulge; un timp pentru a dărâma şi un timp pentru a zidi.

Iar timpul domnului Wenger la Londra, și poate că și în fotbal, a trecut. Și ce faci atunci când ai câștigat sute și sute de lupte, dar ai pierdut războiul? Ce faci când locul tău este în legendă, dar te agăți de post ca orice antrenor de mâna a patra pe care nu l-ar mai angaja nimeni? L-ar mai angaja cineva pe omul care se confundă cu istoria lui Arsenal? Se spune că dumnealui visează la Real Madrid. E bine să visezi.

Domnul Wenger se încăpățânează și e evident că o face din orgoliul celui care nu poate accepta să iasă astfel din scenă. Arsenal a fost o poveste frumoasă a fotbalului de la cumpăna mileniilor II și III. O poveste frumoasă care merita o altă încheiere. Există despărțiri obligatorii, fiindcă, fără ele, se distruge prezentul și se pătează trecutul.

Orgoliul domnului Wenger joacă de partea întunecată a forței, și e foarte puternic. Iar nouă, celor care am iubit Arsenalul de odinioară, nu ne rămâne decât nădejdea în mintea cea de pe urmă – singura care i-ar mai reda, de acum, domnului Wenger și libertatea și decența și demnitatea. Știți dumneavoastră, trofeele cele mai importante din viața unui om pe pământ.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Bibi (1 comentarii)  •  28 februarie 2018, 13:34

Strategia a fost gresita, comparativ cu altii. Au adunat bani vanzand jucatori. Mai bine luau trofee si castigau bani din sponsorizari si alte contracte. Aveau si glorie si bani. Este o lectie pentru toti.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  28 februarie 2018, 14:18

...nu este Wenger de vina...

vasco (76 comentarii)  •  28 februarie 2018, 17:34

jiji becali m-a lecuit de a mai fi stelist,wenger si cei care il pastreaza acolo m-au lecuit de a mai tine cu Arsenal.Astea sunt vremurile!Urate!

Observator (81 comentarii)  •  28 februarie 2018, 21:43

In materialul dvs. am gasit 2 inexactitati. In primul rand, Wenger n-a pierdut o "noua finala", pentru ca pe precedentele cateva (FA Cup si FA Community Shield) le-a castigat! Daca afirmatia respectiva era la figurat, asta-i alta poveste, desi cred ca-i mai mult vorba despre o crasa lipsa de informare din partea unui admirator al clubului din N Londrei! A doua inexactitate este cea referitoare la jocul lui Arsenal, admirabil deseori, chiar si cand pierde sau face egal (cu Chelsea si cu Liverpool, ca sa nu ... coboram prea mult in timp); este adevarat ca joaca si ingrozitor, insa doar atunci cand pierde la scor cu United, City si, mai ales, cu inconstanta Liverpool FC! Da, in finala Cupei Ligii a jucat ingrozitor, dar maine poate juca exceptional si-si poate lua revansa. Wenger a "dat chix" cu destui jucatori, printre care i-as enumera pe Xhaka, Welbeck, Chambers, Gabriel, Vela si multi altii, dar au fost destule cazuri in ultimul timp cand jucatorii l-au tradat, printre ei fiind, la un moment dat, chiar si Cech. Cei nemultumiti de penuria de trofee si care au plecat n-au dus-o prea bine, cu mici exceptii - Nasri (2 titluri cu City), Fabregas (plecat la Barca si reintors in Premier League pentru ca nu prea juca in echipa unde si-a inceput cariera) si van Persie. Primul si ultimul au ajuns, pana la urma, in Turcia, iar altii care au plecat recent n-au rupt gura targului, si m-as referi in primul rand la Chamberlain, care-i mai mult rezerva la Liverpool. Dintre cei plecati, imi pare rau doar de Walcott si de Giroud, care si-au dovedit utilitatea in timp si au fost oarecum marginalizati. Nu-mi pare rau de Sanchez, ahtiat dupa trofee si bani, pe care o sa-l urmaresc cu atentie sub "bagheta" lui Mourinho. Ce veti scrie despre Wenger daca maine il va invinge pe Guardiola si va castiga Europa League? O.

Observator (81 comentarii)  •  28 februarie 2018, 21:49

Am uitat sa exemplific cu ultima intalnire cu Bayern: a fost tradat de jucatori (Sanchez a dat o pasa de gol pentru adversari), arbitrul i-a dezavantajat (penalty dubios si eliminare injusta), iar Bayern nu s-a jenat sa le marcheze 5 goluri, desi soarta calificarii fusese decisa inca din tur! De atunci, ii detest pe bavarezi! O.

kenpachi666 (2 comentarii)  •  1 martie 2018, 2:25

Cred ca autorul se referea in mare parte la Arsene Wenger. Care nu a mai regasit formula castigatoare de foarte mult timp. Nu pot sa uit cand l-a adus pe Wilian Gallas si i-a dat numarul 10 si la facut capitan (un fundas mediocru). Nu pot sa uit cand i-a dat drumul lui Fabregas la Barca (care era motorul echipei). Nu a fost in stare nici pana acum sa aduca sau sa formeze un jucator la mijloc care sa se ridice macar la degetul mic al jucatorilor din sezonul 03-04 (cand au fost "invincibili"). Acum in comparatie cu acea echipa sunt penibili. Walcott in termenii din Romania, s-a nascut si a ramas o vesnica speranta. Giroud oricat de mult l-am contestat la inceput, era singurul varf de careu pe care te putei baza (nici eu nu am inteles de ce l-a dat). Sunt multe alte lucruri de care as putea vorbi dar cred ca ma apuca dimineata. :)

kenpachi666 (2 comentarii)  •  1 martie 2018, 2:31

...l-a facut .... William Gallas ... te puteai... Oboseala e de vina si sentimentul de tristete care ma cuprinde de fiecare data cand ma gandesc la ce au fost si ce au ajuns tunarii!

Popescu (1 comentarii)  •  1 martie 2018, 8:27

Cred ca articolul a plecat de la penibilitatea acuzei dlui Wenger c-au fost doar 3 min de prelungire. Consider totusi ca daca ManU (inca) trece printr-o criza dupa plecarea lui Sir, Arsenal s-ar putea lovi de ceva mai puternic, daca nu schimba si politica de management.

Ardeleanul (3 comentarii)  •  1 martie 2018, 9:49

@Observator Dupa comentariul tau, as spune ca esti fan Arsenal..sau cel putin Wenger. Daca tu, ca fan Arsenal, esti multumit de felul cum arata echipa, meritati sa aveti echipa pe locul 7-8 unde sunteti acum. Eu am simpatizat echipa din anii 2000, si felul de ajuca, da' omul asta trebuia de mult sa plece, pentru ca echipa sa aspira la mai mult decat ceea ce o devenit. Referitor la articol, nu e nicio inexactitate. Autorul se refera la faptul ca o pierdut toate finalele de Cupa Ligii juacte, 5 parca.

Popescu (1 comentarii)  •  2 martie 2018, 0:12

Gsp a scris ca city a cheltuit in 2 ani cat wenger in 20. Atunci de ce sa consideram pe arsenal altceva decat o echipa de mana a doua? Dl craciun, involuntar, a descoperit ca wenger le sapa groapa de cativa ani incoace. Americanului nu-i pasa, doar banii sa fie pe plus.

Observator (81 comentarii)  •  2 martie 2018, 14:54

@ Ardeleanul In conditiile rezultatului de aseara, imi pare rau ca am postat un comentariu pripit! Aseara, Wenger a fost din nou tradat de jucatorii sai, care mai de care mai slab si mai putin implicat; nici chiar Cech (a gresit la primul gol, fiind la cativa m de linia portii) nu a fost impecabil, insa cu adevarat penibili au fost ceilalti, in frunte cu Aubameyang (neimplicat, indolent la lovitura de la 11 m), Mikhtarian (un transfer groaznic, chiar daca a venit gratis), Ozil (avea mingea la picior in stanga, un coechipier era liber - pe o raza de cel putin 15 m - pe centru, insa nu a pasat si a pierdut posesia; este pentru a nu stiu cata oara cand se intampla asta, in unele ocazii rezultand si goluri in contul adversarilor!), Mustafi, Bellerin (a fost ca un ... balerin, dar fara obiectul muncii) si Xhaka! N-am gresit deloc in privinta formularii autorului; daca ar fi scris ca Arsenal/Wenger a pierdut o noua finala de Cupa Ligii, abia atunci ar fi fost corect! Pentru transferurile grestite, pentru faptul ca nu-si motiveaza suficient jucatorii, pentru modul defectuos in care a pregatit unele meciuri (cu Liverpool, cu bayern si chiar cu echipe modeste din Anglia, gen Watfos si Bournemouth) si pentru absenta rezultatelor, ar fi cazul sa plece! O.

Cosmin (1 comentarii)  •  2 martie 2018, 22:11

Esti un *** si articolul tau e o dejectie. La gunoi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  3 martie 2018, 9:37

...dar de ce Cosmin?...poti sa explici ?...pe ce te bazezi cand spui asta ?...din cauza ta suntem cenzurati si noi care nu vorbim pe vantul care bate ...esti un individ josnic ...nu pricepi nimic din fotbal ...doar improsti cu noroi ...in incheiere urmeaza urarea binecunoscuta pentru tine si ai tai ...

Musashimaru (7 comentarii)  •  3 martie 2018, 14:28

Mergeti ma , voi "fanii" acestor loseri in clubul Mojo si imbatati-va cu borvis pana nu mai puteti... In loc sa faceti ciocul mic, sa va bagati si rotulele in cazanul cu apa rece , voi tot cu gura mare... Pana anii trecuti v-ati consolat ca terminati deasupra celor de la Spurs, acum va toaca Tottenham la orice ora din zi si din noapte !!! Ii salut ,cu aceasta ocazie, pe Calin Mates , dar si pe "Coys" de pe anglofil, caci au comentarii pertinente mereu ! Voi meritati mereu sa fiti bumbaciti la scoruri de maidan, 8-2 cu M Utd, 10-1 Bayern, sa va egaleze Newcastle de la 0-4 si sa luati cea mai corupta cupa din lume... Asa ca irimia, tehash, unul dintre tunari, joc de glezne si risca :))) Risca pe gheata, recte curlingul e prea complicat pentru voi ... :)))

Observator (81 comentarii)  •  4 martie 2018, 8:21

@ Musashimaru Pana acum, doar cu Tottenham au castigat "tunarii" "dubla": 2-0 si 0-1! De asemenea, s-au obtinut doua egaluri contra jucatorilor lui Conte, dar Arsenal este departe de asteptari! Cel mai mult m-au afectat jocul din unele meciuri (mai ales cu City, in campionat) si rezultatele cu Liverpool! O.

Observator (81 comentarii)  •  6 martie 2018, 20:13

Ce diferenta intre "elevii" lui Mourinho si "tunari"! Primii au revenit dupa un 0-2, in timp ce ceilalti abia au marcat un gol! O.

Musashimaru (7 comentarii)  •  7 martie 2018, 17:43

@Observator : voi, fanii tunarilor, chiar meritati sa jucati in Championship ; de ce ? pentru ca nu aveti simtul ridicolului ! Thiery Henry chiar spunea ca va aparea din ce in ce mai rar la tv (in media in general) pentru nu vrea sa devina "mascariciul" Premier League !!! Si fostii mari jucatori evita contactele cu presa... "Sic transit gloria mundi",de la formidabila finala Champions League cu Barcelona, cand au pierdut nemeritat cu una din cele mai bune echipe din toate timpurile la "fundul mocirlei" de acum ; si pentru ce ? Pentru stilul american de "management", balanta echilibrata a cheltuielilor ??!!? De inteles a fost toata perioada cand au trebuit platite datoriile la stadionul"Emirates", dar acum au ajuns intr-un hal fara de hal... Repet, "drumul" ar trebui sa fie celluat de Leeds United sau Bolton,spre ligile inferioare !

Observator (81 comentarii)  •  7 martie 2018, 18:32

@ Musashimaru Chiar merita Arsenal sa joace in Championship? N-am auzit o prostie mai mare, zau asa! Cand deplang situatia actuala de la club ma raportez la valoarea lotului, una de Liga Campionilor, nu la ce merita unii dintre fani; daca ma refer la fanii adevarati, care umpleau stadionul la fiecare meci si mai mergeau si in deplasare, ei bine, ei merita chiar castigarea Ligii Campionilor! Leeds, Nottingham si Aston Villa au ajuns in ligile inferioare intrucat asta era si este valoarea jucatorilor, de Championship, sau chiar de League One (Leeds si Nottingham au evoluat acolo nu demult)! Dar de ce v-ati ofuscat in asa hal? N-am scris decat ca se repeta, oarecum, situatia de la Chelsea, cand jucatorii l-au contestat pe Mourinho! In meciul de la Brighton au evoluat niste umbre, niste "fantome"! O.

Observator (81 comentarii)  •  8 martie 2018, 6:58

Astazi se va vedea daca unii jucatori de la Arsenal isi saboteaza propriile interese, nu numai pe cele ale clubului! O.

Comentează