Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Taraba

FCSB-CFR ne-a lăsat un meci foarte românesc. N-a fost de povestit nepoților, nici măcar cumetrilor, dar o idee importantă tot a degajat: suntem toți pe o tarabă

Permalink to Taraba
marți, 13 februarie 2018, 9:38

Fecesebeul și Ceferul au remizat într-o partidă nici prea-prea, nici foarte-foarte, nici așa, nici altminteri. Partidă românească, așadar. Să luăm aminte: orbitori în fotbalul nostru sunt domnul Teixeira, aproape cvadragenar, și Costică Budescu, care a fost refuzat la export în liga a doua din China. Ei sunt cei mai tehnici, ei animă tribunele, ei țin intactă iluzia că Fecesebeul e o echipă de talie europeană.

Ritmul de pe gazoanele noastre e același cu ritmul nostru de deplasare de dincolo de stadion. Dacă deunăzi un milionar americano-sud-african și-a trimis mașina în spațiu, iar chinezii și-au făcut, de ani buni, autostrăzi mai îndelungate decât Marele Zid, noi am rămas tot pedestrași. Mergem cel mult la căruță, la bătrâna Dacie, la mașina nemțească la mâna a doua pe drumuri cu parfum de Imperiul Roman.

Așa e și cu fotbalul nostru – are în el ceva romantic, te aștepți din etapă în etapă să se reinventeze postul de libero. Îi iubim, că sunt ai noștri, cum își iubesc videlenii oamenii trimiși în fruntea statului. Ce să le facem? Avem și noi poftă de fericire cum putem.

Totuși, deși jocul e de mileniul trecut, lăcomia de bani e mereu nouă. Se vede treaba tot mai bine că nu mai privim spre echipe de fotbal, ci spre tarabe cu jucători aruncați sub reflectoare la mezat.
Din fotbalul nostru șchiop, sufletul a fost brutal amputat. Am rămas cu taraba. Poftiți, domnilor impresari turci (de la echipele din a doua jumătate a clasamentului)! Ce ziceți, cum vă place Coman? Nu prea aleargă el, nu dă pasă decisivă, nu marchează, dar acestea sunt fleacuri. Important e că are deja aerul unei dive a balonului rotund.

Ia să vedem mai departe: Fecesebeul a așezat în poartă un copil nepregătit, fiindcă ei, copiii, se vând repede și bine, cum altădată se vindeau copiii în Napoliul domnului Curzio Malaparte. Pentru tarabă, copilul a fost un risc asumat de patron. Pentru echipă a fost un semisuicid.

Patronul fecesebist cumpără tot ce strălucește prin târgurile din țară și, nu peste mult, constată că s-a pricopsit cu tinichele. Modelul Real Madrid, se spune. E, așa, mai mult ca o metaforă, că Real Madrid nu cumpără de la Chiajna.

Fecesebeul nu e închegat, pentru că – în ciuda credinței patronului – o echipă de fotbal nu e banala sumă a sumelor de achiziție. Aveți puțintică răbdare, căci nici Cefereul nu e în afara acestei unice rațiuni de a fi: a vinde mai departe.

Fotbalul e, de-acum, un breloc oarecare la brâul negustorilor, întru totul la cheremul pieței (chiar și Gică Hagi tocmai a declarat că și-a răscumpărat fiul ca să-l pună din nou în piață, să fie văzut).

E posibil ca, de fapt, de la asta să ni se și tragă. De la asta: a rămas prea puțină pasiune în joc și e prea multă contabilitate primară, contabilitate ieftină – contabilitatea supraviețuirii.

Mofturi, domnilor! Nu fiți copii – fotbalul nu mai e pe goluri nici în recreația mare, totul e pe bani, despre bani, pentru bani.

Totul?

Comentarii (5)Adaugă comentariu

mg (39 comentarii)  •  13 februarie 2018, 12:05

..cât e halatul, halatul cât e ? Totuşi CFR-ul parcă le face mai cu cap.. 13.02.2018 - ora 12:05 prima încercare de postare a comentariului (cu ajurorul Celui de Sus, a băieţilor care administrează blogsport şi a celui ofticat că nu-l mai citesc..)

vasco (76 comentarii)  •  15 februarie 2018, 8:19

Corect!Bine zis,adevaruri amare...Problema si intrebarea care urmeaza e : cine va scimba starea asta in care ne aflam?Ah!Stai asa!Si-a anuntat candidatura un mare om de fotbal,expert de la UEFA,sustinut de o mare parte a generatiei de aur(ma rog,prunea cam de "fer"),deci suntem salvatiURAA!!!Puneti pariu....ca in scurt timp il vom injura si pe asta?

sims (1 comentarii)  •  15 februarie 2018, 20:44

Bun articol,bravo !

Parai Pan (1 comentarii)  •  20 februarie 2018, 15:37

Slab, foarte slab! Articol scremut, noroc cu talentul autorului, care a tras din greu de un non subiect să facă numărul minim de semne. Nu-i nimic, pagina s-a umplut, don freelancer își ia banu' și până săptămâna viitoare poate apare un subiect adevărat. Pește de învelit să avem! Mazel tov!

CCC (1 comentarii)  •  26 februarie 2018, 11:15

Iar un articol despre samsarul de la FCSB. Dupa un meci, per ansamblu slab, se pare ca numai “marfa” lui Jiji a fost pe teren. Adversarii au facut un meci perfect, nimic de comentat. Dar lasa ca o sa comentam noi si despre ei, nu acum, candva in viitor, deocamdata doar Jiji distruge fotbalul si fotbalistii di Romania!

Comentează