Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Oile noastre, iarna

Încleștarea virtuală a acestui răgaz este între FCSB și surprinzătorul Gaz Metan. Mediașul se află totuși pe locul 8 în clasamentul la zi al Ligii 1, e la același nivel cu Hermannstadt și mult sub Sepsi (iar Liga 1 e […]

...

Stâna

Dică s-a dus. Nu înainte de a arăta un caracter moale, lăsându-se ținut sub zăbală de patronul deturnat de tranziție de la destinul de oier. Becali este patron și – în înțelesul românesc de tranziție spre nimic al ideii de […]

...

Dinamo trăiește!

Meciul din Ștefan cel Mare ne-a spus mai multe lucruri importante. Primul: stadionul din Ștefan cel Mare rămâne cel mai urât și mai inadecvat din Liga 1. Pe arena asta depășită nu se mai strâng nici două sute de oameni […]

...

La Paris, nimic din toate astea nu contează

România a pierdut șansa unei finale europene cu Franța, la Paris, în fața unei Rusii mai bune, și ar fi pierdut, poate, chiar și cu Neagu în echipă. Au pus katiușe florilor, cum frumos se titra odinioară, pe vremea imensei […]

...

Și dacă retrogradează Dinamo, ce-o să fie?

Adevărul incomod e că, sub Borcea, Dinamo a încetat să fie o echipă respectabilă. Sub Negoiță s-a renunțat, vedeți bine, la orice standard. Orice jucător întâlnit la o căutare pe google poate fi, de acum, îmbrăcat în roșu și alb […]

...

Exilul lui Hagi

Nu mai ascultăm ce spune, pentru că ne pierdem în cum o spune. Greșim

Permalink to Exilul lui Hagi
miercuri, 7 februarie 2018, 10:00

Hagi are dreptate. Când critică starea generală a fotbalului românesc. Când constată că nu avem viitor pentru că nu avem organizare, nici la juniori, nici la Liga a 3-a, nici…

Când se uită în jur și nu vede niciun președinte de Federație. Când constată că ne lasă mai mult decât niște amintiri din verile mileniului trecut (sau ați uitat deja cerul Americii îmbrățișat de cel mai mare fotbalist român din ultima jumătate de secol?, ați uitat deja sprintul său spre inimile celor care am fost?).

Când pronostichează că în patru-cinci ani naționalele care vor urma, așa cum vor fi ele, se vor sprijini pe umerii copiilor crescuți de el. Când trage toate semnalele de alarmă, ba chiar și când, ajuns la capătul răbdării, ne anunță că bye, bye, gata!

Poate că totuși disperarea lui Hagi nu e autentică, poate că se alintă, poate că exagerează. Poate că…
Hagi nu are dreptate. Când zi de zi vede în jur, în ziariști și arbitri și copiii de mingi, semnele unei conspirații orchestrate împotriva sa și a Academiei.

Hagi chiar este așa cum singur se descrie: harnic, ambițios, generos și iute. Are însă și puterea să distrugă cu iuțeala ce construiește cu hărnicia, ambiția și generozitatea. Hagi în Exil? Am mai avut regi în Exil și le-am înțeles rostul când era mult prea târziu.

Antrenorul care a ajuns va fi mereu criticat, vor fi poate chiar și anchete în contra patronului Hagi și a transferurilor efectuate de Viitorul și multe vorbe rele se vor spune și despre fiul său. Mai mult, Generația de Neuitat nu a reușit să se unească în jurul unui lider și bat alegerile federale la ușă și dincolo de perdelele de fum ale serviciilor nu se vede orizontul. E un tablou deprimant și Hagi îl vede clar, până la nuanțe.

Din România, dacă nu ați observat, pleacă – spun sumbrele statistici – nouă oameni în fiecare oră. Printre ei, atâția neștiuți de toată isprava, anonimi care așază, la fel ca Hagi, munca la baza fundației vieților personale. Cetățeni sufocați de statul român, de incompetență, de indolență, de birocrație, de politizarea fără rest (și respirația se face cu voie de la Partid).

Nu ne prisosesc oamenii de certă valoare, nici în fotbal, nici dincolo de el. Să ne gândim, așadar, o clipă la cum se vede România din punctul lor de vedere. Și de ce – după aproape treizeci de ani de la căderea dictaturii – din țara aceasta pare că, în continuare, nu se emigrează, ci se evadează.

De aceea e dreptatea lui Hagi atât de dureroasă. El nu e un om care a fost așezat de alții pe acoperișul zilelor de-acum. El și-a câștigat vocea. El curge prin sângele fotbalului românesc și nimeni nu îl poate da afară din istorie. Din prezent, însă…

Un fotbal românesc în care nu mai e nevoie de Hagi? Mai jos unde să coborâm?

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Igah (2 comentarii)  •  7 februarie 2018, 11:05

Mai asa-zis ziarist, esti de o nesimtire crasa. Cum poti sa compari pe Hagi cu Regele Mihai. Poate cu ***. Nu esti bun nici macar pentru gazeta asta de impachetat peste.

Carol K (13 comentarii)  •  7 februarie 2018, 11:44

Foarte corect articolul,nu spune nimeni ca Hagi nu are si defecte dar le are de cand il stim, nu-l mai schimbi acum, la batranete cu atat mai mult iritandu-l cu intrebari care nu-si au rostul. Bun,presa asa s-a obisnuit,sa faca din cel mai linistit loc de pe planeta un teatru de razboi in cateva minute.Ce nu am inteles… de ce acele observatii la adresa lui Janis,nu a jucat rau,a fost printre cei mai bunicei de pe teren. A fost doar un prim meci… Am trait momente cand aceeasi presa din Romania facea din Andrei Ivan un Ronaldo plus Messi,la un loc.Ce interese erau oare acolo? De ce presa ar trebui scutita de observatii,suspiciuni, acuze ? Nu vorbim despre cei care alcatuiesc acest top de profesionisti de la „bloGSPort” e clar ca daca asa ar fi toata presa sportiva nu s-ar mai isca discutii. Am vazut cum se prezinta alti jurnalisti la alte publicatii,in conferintele de presa, ce intrebari pun, cu subanteles, cu trimiteri catre alte zone, mult mai fierbinti. Sunt si acestea forme grave de manipulare,de acuze indirrecte bazate pe zvonuri, o agresivitate care nu poate aduce decat o alta de la cel intervievat. Ce nu stiu acei jurnalisti e faptul ca si noi cei care privim suntem la fel de iritati de non-profesionalismul lor, de tendinta de a tabloidiza totul, de a gasi ei explicatii la fiecare gest, la fiecare schimbare a banderolei sau a capitanului de echipa. Doar non-subiecte. Normal ca astea enerveaza.Doar Becali e lasat sa turuie vrute si nevrute fara sa fie deranja sau sa i se ceara vreo explicatie la ceea ce debiteaza acolo. Asta este iar f.deranjant. Asadar nu doar Hagi,sau cei putin mai colerici,gresesc, poate si noi o mai facem, poate ne place sa-i provocam… Nu cunosc motivele,dar mie acest mod de a face presa sportiva la modul DDD chiar nu-mi trebuie.

mg (34 comentarii)  •  7 februarie 2018, 14:06

..da, cum să uităm acele vremuri când scandam în faţa micilor ecrane : „Hagi preşedinte!!”..
Berea era ieftină şi bună, iar ţuica de Prune-a fost la sfert.. n-ar mai fi fost..
Vreme trece, vreme vine.. vorba poetului, iar Hagi s-a dat jos de pe soclu, şi-a suflecat mânecile şi s-a apucat de treabă. Cu succese şi eşecuri, având sau neavând dreptate (ca noi toţi..).
A reuşit să pună pe picioare o academie care-i asigură lui liniştea ca antrenor şi lui Ianis liniştea ca jucător de viitor.
Nu e puţin lucru dacă ne gândim că Ilie Năstase se câzneşte de ani de zile şi nu reuşeşte, cu tot sprijinul lui Ion Ţiriac.
Cât despre exil.. o să-i treacă, cum i-a mai trecut. Doar dacă nu vrea să se întorcă înapoi pe soclu.
07.02.2018 – ora 14:06 – a doua încercare de a posta comentariul

leonard (1 comentarii)  •  7 februarie 2018, 14:26

Pe hagi il interessata numai de afacerile lui si nimic altceva. …A castigat campionatul si dupa ce a facut in Europa? ????a luat 3 carute de goluri de la un fotbal de lumea a treia …..deci El face parte din lumea a patra a fotbalului

undoi (1 comentarii)  •  7 februarie 2018, 16:32

Draga domnule ziarist, chiar daca nu ti se pare tie, presa are o mare vina in modul in care este perceput Hagi de catre prostime. Cine a facut ca Hagi sa fie cunoscut de catre tineri ca omul cu „sa fie bine, ca sa nu fie rau” in loc de un fotbalist legendar? Cine a facut ca marele stelist Hagi sa fie scuipat si injurat de catre fanii fcsb (e adevarat ca nu prea au legatura cu Steaua, dar totusi e Hagi)? Cine a facut ca Hagi sa fie privit ca un mare blatist pentru ca a incercat sa castige campionatul in fata fcsb? Iti spun eu: presa. Aceeasi presa care ii spune fcsb-ului Steaua, iar Stelei „CSA”, aceeasi care duce campanii sa inlature selectionerul, aceeasi care are 50% din stiri cu parerile unui infractor, aceeasi care nu promoveaza adevaratele valori din sport, etc.

radu (1 comentarii)  •  7 februarie 2018, 16:36

Nu pleaca nicaieri stai linistit. Nu-l vrea nimeni . O sa ramana aici sa ne scoata ochii si sa ne ceara statuie. Un ipocrit dar n-ai tu cum sa-i recunosti meritul asta ca-ti faci probleme mari.

a dica (16 comentarii)  •  7 februarie 2018, 17:33

Va pleca, cu siguranta. Nu in exil, ci ca sa munceasca. Din pacate, nu pentru fotbalul romanesc. Aici e problema!
Cei care-l injura, din fata tastaturii sau din anonimatul galeriilor, demonstreaza ca gradina Domnului e mare si multe dobitoace pe Pamant.

Lestie (3 comentarii)  •  7 februarie 2018, 17:56

Pe Hagi, in afara de Becali, nu-l vrea nimeni. El e insa de alta parere, de-aia ne ameninta cu „Gata, ma-ti pierdut definitiv!”. La cata minte are, isi inchipuie ca, daca pleaca la turci (unde altundeva?), nu va mai rasari soarele peste Carpati, nu o sa mai avem aer, nici apa… Saracu’!

ovidiu_3003 (96 comentarii)  •  7 februarie 2018, 19:09

…cum adica Hagi are dreptate ?…ca ne spune ca zapada i alba ?…pai ce ?…noi nu vedem ?…deocamdata n a produs niciun jucator de valoarea lui Dennis Mann…asa ca munceste prost …tot ce vinde …sunt trompete …iar Marcel Raducanu a fost mult mai bun jucator ca el dar nu stii tu ca n aveai unde sa l vezi …cu egoistul asta in echipa am luat patru goluri de la Elvetia si n am batut nicio echipa europeana in SUA…si multe altele pe care presa aservita fcsb ului le trece sub tacere …

vasco (64 comentarii)  •  7 februarie 2018, 20:00

Referitor la „calitatile” lui Hagi si ale cumnatului sau,plus ale unei parti din „generatia de aur”,nu pot sa uit circumstantele si meciurile in care am ratat,penibil,barajul cu Slovenia.a fost o dovada clara despre ceeace pot face ei pentru fotbalul romanesc.Sa-l ingroape.Si l-au ingropat.

Observator (56 comentarii)  •  8 februarie 2018, 22:19

Domnule ovidiu, v-am rascitit mesajele anti-Hagi, nu ne mai plictisiti cu ele! Folositi-va energia cu care tot scrieti in scopuri cu conotatie pozitiva, nu mai denigrati personalitati care au facut ceva pentru aceasta tara! V-ar putea urma si vasco, un antiroman convins. Dumneavoastra sunteti detinatorii adevarului absolut, in timp ce noi, ceilalti, suntem orbi si ne prisoseste … gratitudinea! Si in preajma unei aniversari inveninati atmosfera, sunteti penibili in cel mai inalt grad! O.

Urod (4 comentarii)  •  9 februarie 2018, 5:01

Pai dacă statistica spune ca pleaca noua oameni pe oră din țară, ce mai e de spus?!!!!… Supărarea lui vine din faptul ca începe sa realizeze că nu poate sa facă singur, ce nu s-a făcut în 28 de ani… Am mai spus-o pe alt blog… Noi avem nevoie de o suta de investitori pentru toate ligile și de 5-6 milioane de oameni( pe post de spectatori) care să-i înlocuiască pe cei care au plecat din tara…!!!!!… Asa ca situația nu se va îndrepta curând… Oricum, ne meritam soarta…. Avem un singur om, un Hagi care și-a riscat banii familiei și totuși sunt oameni care-l denigreaza…!!!!!… Nu-i normal sa gândească sa lase tot și sa plece?!!!!..

alex (1 comentarii)  •  9 februarie 2018, 14:45

Apreciem efortul lui Hagi, dar nu i-ar strica mai multa modestie. Cum sa ameninti o tara intreaga ca vei pleca si va fi vai de noi? Sunt pline cimitirele de oameni de neinlocuit. Am mai spus, a fost un mare talent, fara a avea tehnica lui Dobrin, Raducanu, sau chiar Balaci, Iordanescu , Aurica Radulescu, decedat in accident de tren in Germania(1979). Avea doar 25 de ani…

„A fost un talent ieşit din comun, dar care nu se maturizase la momentul respectiv. Putea să devină un mare fotbalist. Ca să fac o comparaţie, se asemăna mult la stil cu Messi”, Angelo Niculescu, fost selecţioner

„Aurică oricând s-ar fi asemănat cu Hagi sau Dobrin. Croşeta pe teren atunci, când făcea driblinguri. Era omul cu pasa decisivă mereu”, Mircea Rădulescu, fost antrenor Sportul
„Nu Aurică ar fi fost un Hagi, ci Hagi ar fi putut fi al doilea Aurică Rădulescu“, a spus Mircea Sandu,

vasco (64 comentarii)  •  9 februarie 2018, 16:26

Duca-se!,dar sa-si ia si prietenii si cumnatul cu el.Poate asa va reincepe o reconstructie adevarata a fotbalului romanesc.De la zero,cam ca si in anii ,60,incetisor pana la o noua generatie de aur...

Petro Burgener (10 comentarii)  •  9 februarie 2018, 18:11

2 @ovidiu_3003, cu "egoistul" asta, am invins Columbia, SUA si Argentina la CM din SUA! Ai uitat sa amintesti de aceste meciuri. Cu Elvetia, precis Hagi a fost vinovat! Probabil pentru ca a marcat golul Romaniei! Referitor la faptul ca munceste prost, are 3 jucatori la nationala Romaniei.

vasco (64 comentarii)  •  9 februarie 2018, 20:31

@petro Burgener,Ia-l acasa!Prea iti place de el!"Egoistul "asta,pentru cele cateva goluri,dar si pentru ratarea barajului cu Slovenia,are zeci de milioane de euro!La ce intelect are...numai prin fotbal putea castiga...deci a facut bani pentru el si nu pentru tara.Ar fi vrut si altii la nationala,sa faca ceva pentru fotbalul romanesc,dar ...selectia o facea Hagi,cumnatul si fratii impresari....Asa e usor sa faci bani,dar nu ajuti chiar deloc fotbalul romanesc,ba dimpotriva.Multa lume,fotbalisti,oameni din fotbal,jurnalisti ,stiu astea dar... e crima de lezmajestate daca spui ceva.

vasco (64 comentarii)  •  9 februarie 2018, 21:05

Nu are curajul nimeni sa spuna ca ratarea barajului cu Slovenia,cea mai rusinoasa pagina din istoria fotbalului romanesc,li se datoreaza,luiHagi si clanului de la butoane,fratii impresari,mircea sandu,cumnatului popescu,care ar fi vrut sa-si faca o reintrare triumfala(deh,Slovenia era un nimeni) si au fost de rasul lumii.Cam asta poate sa faca hagi et.comp.pentru fotbalul romanesc.

Bogdan (1 comentarii)  •  10 februarie 2018, 8:44

Nicăieri în lume nu câștigă campionatul echipe de tip academie.ăsta doar intr-un fotbal slab se întâmplă. Unde nu se investește e vai de fotbal.cum sa câștige în yea o echipa academie?acolo se investesc bani,echipele sunt alcătuite pe alte criterii:jucători buni+jucători cu experienta +1-2 tineri de perspectiva. Cum putea hagi cu viitorul sa reușească doar cu tineri?academia e o afacere frumoasa, nu e ca un butic,o firma de vânzări etc.e ceva ce tine de bai +sanatate+sport+ajutor ptr unii tineri valoroși care peste ani ne vor scoate pe străzi ca în 94+ zic eu cv tip interes national:sportul este cel mai bun ambasador.deci nu îl mai criticați ,ascultați și citiți printre randuri:hagi spune ADEVARUL și pe noi romanii adevarul ne doare.

Petro Burgener (10 comentarii)  •  10 februarie 2018, 15:03

@vasco, cea rusinoasa pagina din istoria fotbalului romanesc este dubla cu nationala Cubei de la CM din 1938, 3-3 si infrangere cu 1-2 la rejucare. Cuba nu era atunci nici macar ce este Gibraltarul astazi in fotbalul mondial. Referitor la Hagi se pare ca il urasti prea mult incat nu vezi decat ce a gresit , barajul cu Slovenia. Daca il interesau doar banii nu mai investea nimic in fotbal. A facut chiar foarte mult pentru fotbalul romanesc, stim toti asta si asa cum aratam greselile trebuie sa recunoastem si ce facut bine.

vasco (64 comentarii)  •  11 februarie 2018, 20:33

@Petro Burgener,cu respect pentru rabdarea si tenacitatea cu care ai cautat ceva (zici tu)mai rusinos decat dubla cu Slovenia ,pot sa-ti spun ca nu-l urasc deloc pa Hagi,l-am iubit cand ducea mana la piept in timpul intonarii imnului..dar omul Hagi nu-mi place deloc,iar faptul ca aduc dovezi palpabile ,verificabile,ca a adus mari deservicii fotbalului romanesc nu inseamna deloc ca-l urasc.Prin felul lui de a fi,al egoismului,carierismului,cardasia lui cu fratii samasari,cu cumnatul lui si cu alti "oameni de fotbal"NU INSEAMN DELOC c a a adus servicii fotbalului romanesc,ba dimpotriva.Sa-l intrebe cineva pe Gica Craioveanu,pe Timofte(Tim) si pe altii din generatia de atunci care nu erau selectionati de clica aflata atunci la butoane ce parere au despre Hagi ,popescu si gasca lor,care acum se lupta din greu sa ajunga din nou la butoane.Sau sa intrebe cineva cum s-a desfiintat campionatul de tineret pentru ca sa-si faca cei doi cumnati scoli de fotbal,eventual subventionate mascat de frf(mircea sandu),ca sa vanda ei jucatori prin firma fratilor becali,jucatori promovati mai intai de presa aservita si apoi selectionati de un selectioner numit de ei...Apropos de talentul de manager al lui popescu,ce s-a ales de scoala lui de fotbal?Doar asa ca o curiozitate...

Comentează