Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Și dacă retrogradează Dinamo, ce-o să fie?

Adevărul incomod e că, sub Borcea, Dinamo a încetat să fie o echipă respectabilă. Sub Negoiță s-a renunțat, vedeți bine, la orice standard. Orice jucător întâlnit la o căutare pe google poate fi, de acum, îmbrăcat în roșu și alb […]

...

Victorie acum!

Tineretul României a reușit o calificare istorică la Euro și a făcut deunăzi un meci remarcabil cu tinerii Belgiei (care anunță o nouă generație de excepție pentru echipa lor mare, aflată în cel mai bun moment al istoriei sale). Acum […]

...

Hagi la locul lui

Hagi este – și nu de ieri, și nici de azi – cel mai bun manager din fotbalul românesc, în înțelesul deplin al cuvântului. Sigur că există și umbre în devenirea antrenorului și patronului, dar nimeni n-a dat în ultimii […]

...

Evanghelia după Zidane

Merită să ne gândim un pic mai mult la ce se întâmplă la Madrid. Căci Real se găsește, la zi, pe locul 9 în clasament – e la mai multe puncte de titlu decât de retrogradare. Lopetegui s-a dus (ducă-se!) […]

...

Când dă Borcea fatalitate

Și atunci, vii și te întrebi: dacă tot ne ies infractorii din celule convinși că s-au jertfit nevinovați, la ce mai folosește pușcăria? Ce reeducare a avut loc la alde Borcea?! Că în afara faptului că îl îmbracă nevasta (am […]

...

Realul, văzut chiar de la Madrid

Când echipa nu joacă fotbal, altfel e cerul peste jumătate de oraș

Permalink to Realul, văzut chiar de la Madrid
joi, 25 ianuarie 2018, 8:18

Duminică, la Madrid, a venit primăvara. Am trăit aici în ultima lună și pot să depun mărturie: nu a fost ușor. Am văzut mulți oameni îngândurați, ca și cum ar fi descoperit brusc adevărul universal că fericirea e totuși trecătoare.

Sunt aici ca să învăț carte la Escuela de Escritores, am colegi din toată lumea, îndeosebi latină. Din Mexic și Bolivia, și Venezuela, și Guatemala, și Ecuador, și Brazilia, și Argentina, și Portugalia și… Îi unesc multe și îi despart încă și mai multe. Sunt aici monarhiști și republicani, ba chiar și nostalgici franchiști. Independența Catalunyei lasă întotdeauna o tăcere între noi, urmată de o explozie de argumente și de contra-argumente. Un singur lucru e mai puternic și decât această dezbatere la zi: Real Madrid.

Realul nu lasă pe nimeni indiferent. Unii îl detestă (dar nu cât să nu mai vedem un meci împreună, nimeni n-a îndrăznit să meargă atât de departe), cei mai mulți îl iubesc, toți îl respectă. Așa se face că joi, înspre noapte, priveam, din metropolă, din această Internațională, sub auspiciile acestei stări de spirit, spre Copa del Rey.

Realul se chinuia îngrozitor la Leganés. Dacă nu știți, Leganés e un mic oraș-dormitor, un satelit gravitând în jurul Madridului. Iar adevărul e că, deși au o echipă în etate de nouăzeci de ani, perfect respectabilă, care a reușit chiar să treacă granița dintre Segunda División și LaLiga fără să se facă de râs, nici cetățenii din Leganés nu se simt străini de magia care uneori se întâmplă pe Santiago Bernabéu.
Real a câștigat chiar înainte de fluierul final, după un gol marcat de Asensio, asul pe care Zidane îl scoate, când și când, din mânecă. A fost un meci indiscutabil urât, care a scos la iveală și luxurianta capacitate a limbii spaniole de a naște injurii (îngroșate de tușele latino-americane).

Am putut, cu această ocazie, afla că Zizou nu e antrenor, are capacitatea de a gestiona un grup de vedete, dar nu are viziune tactică. Pe scurt, că arma de bancă (omul care a adus două Ligi ale Campionilor consecutiv la Madrid) e o nulă. Am mai aflat și că totuși are caracter și că își va da demisia – și ca fotbalist, când n-a mai putut fi la cel mai înalt nivel, a încheiat, nu s-a agățat de propriul nume. Și am mai aflat și că e o paiață fără niciun cuvânt de spus, trimisă în marginea gazonului pentru că vinde tricouri. Apoi s-a făcut dimineață.

A treia zi, miraculos, ca în toate scripturile timpului modern, Real a înviat. A câștigat, 7-1 (meci întors de la 0-1), cu Deportivo La Coruna. Chiar și Cristiano a reușit să marcheze, ba încă de două ori. Cristiano Ronaldo, da, cel a cărui soartă a fost deplânsă de presă toată săptămâna. Ziariștii au fost fericiți să poată titra că nici Mourinho nu îl vrea la Manchester United și că – în general – a ajuns la un jalnic amurg.
Da, campionatul e pierdut, dar duminică, la Madrid, a venit primăvara. Urmează Parisul.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

aciduzzo (6 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 9:02

Hodoronc – tronc…na ca i-a pocnit Leganes in returul Cupei! Chiar pe Bernabeu!! Ma intreb cum o fi cerul de azi noapte si in cursul zilei de azi la Madrid?!! Sa nu dam cu parul intr-o echipa cazuta!! Sportul asta se practica teribil in Romanica!! Ce-are ala ma??….a cazut, i s-a facut rau?? Da!! N-are nimic…..da-i un par in cap ca poate-si revine….daca nu…mai da-i unul si gata , omoara-l!!! Asta e natia noastra!! Altfel…..daca o tine tot asa Realul nu va prinde nici podiumul! Cu sangele lui Cristiano cu tot…..ca tot e marele castigator al BALONULUI DE AUR!!……y nada mass …vorba maestrului Paraschivescu!!

Alivancos (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 10:20

Hai Barcelonicaaaaaaa

mg (29 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 12:34

..cârcotaşii nu au frontiere, nu i-am zămislit noi şi nu sunt ai nostri mai ai naibii ca ai lor.. 🙂

marius (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 19:35

exagerari. daca iei 10 oameni la intamplare din madrid (sau de oriunde) si toti 10 sunt interesati de fotbal, ma impusc. nu mai spun de o echipa anume.

Anonim (58 comentarii)  •  26 ianuarie 2018, 18:03

Dupa „goaleada” cu Deportivo, acest insucces din returul cu Leganes este cu totul surprinzator! Poate ma insel, dar parca Zidane a fost „lucrat” un pic de catre cei nemultumiti pentru faptul ca nu-s titulari – Isco, Lucas, Asensio, Llorente, poate si Kovacic! A.

Anonim (58 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 8:46

In cupa, dupa cum s-a vazut si in Anglia, se mai produc si surprize; totusi, dupa 1-0 in tur, unii jucatori nu si-au aparat corect sansele!
Totusi, viata merge inainte si a venit o victorie contra unei contracandidate la locurile de Ch. League! A.

Observator (52 comentarii)  •  6 februarie 2018, 13:44

Fara legatura cu Madridul (mai sunteti pe acolo), vreau sa va critit fara rezerve pentru faptul ca l-ati laudat, la un moment dat, pe cel mai mare ratangiu din istoria Premier League, adica pe abulicul Sterling!
In al doilea rand, as vrea sa stiu carui fapt se datoreaza absenta oricarui feedback din partea dvs.; daca accept asa ceva din partea Maestrului Radu Cosasu, nu acelasi lucru il pot spune despre dvs.! O.

Comentează