Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cazul Ianis

Știrea începutului de 2018 e că Hagi a mers la Florența să-și răscumpere fiul. Tânărul Ianis (19 ani, totuși) pare că se înscrie pe lunga listă a eșecurilor de dată recentă. Le calcă el pe urme lui Zicu sau Alibec, […]

...

Anii aceștia pierduți

Și nu poți să nu te gândești, văzându-l pe Răzvan Bureanu silabisind în limba sa de lemn de pe prompter, la mesajele de Anul Nou ale vechii conduceri a partidului și statului nostru. Nici nu poți să asculți ce zice, […]

...

Totuși, Pep

Da, omul e un obsedat. Crede în fotbalul său, în felul său de a vedea fotbalul, în forța lui care de-acum nu mai anunță nicio revoluție. Deja, Pep Guardiola e un redutabil conservator. Putem să îl găsim deplasat în opțiunile […]

...

Neamestecul în treburile interne ale Rusiei?

Întrebare-cadru unu: cum au putut domnii de la FIFA să trimită Cupa Mondială dincoace de Siberia, ei nu știau situația politică de la Moscova, ei erau orbi? Întrebare doi: cât a costat alișverișul cu Putin? Dar ce poate răspunde un […]

...

Marea Tristețe

În viață nimic nu trebuie să ne mire – o știau și anticii de la Roma. Am avut milenii – toată eternitatea cunoscută – să ajungem la această înțelepciune, dar iată că tot n-am ajuns. Dimineața de după noaptea în […]

...

Cazul Ianis

Vestea proastă e că Hagi junior nu e Hagi senior. Vestea bună e că încă poate deveni el însuși

Permalink to Cazul Ianis
vineri, 12 ianuarie 2018, 4:28

Știrea începutului de 2018 e că Hagi a mers la Florența să-și răscumpere fiul. Tânărul Ianis (19 ani, totuși) pare că se înscrie pe lunga listă a eșecurilor de dată recentă. Le calcă el pe urme lui Zicu sau Alibec, respinși, la vremea lor, de prima ligă italiană? Răspunsul, atât cât cunoaștem din el, e important (pentru că, la rigoare, spune mai multe despre noi decât despre cariera tânărului Hagi). Răspunsul este: deocamdată, nu.

E adevărat: Ianis nu a făcut pasul spre prima echipă a Fiorentinei. La fel de adevărat e însă că, spre deosebire de atâția alții refuzați la export, a dovedit calități pe care încă se poate construi. Nu ne-au venit dinspre Firenze vești că ar fi decăzut înspre vicii, nu ne-a sosit știre că și-a pierdut mințile. Măcar nu și-a risipit, astfel, talentul (atât cât este).

E adevărat: Ianis nu are, la vârsta lui, rezultatele și nici perspectivele și, poate, nici ambiția tatălui său. Pe de altă parte, el nu s-a născut la Săcele ca fiu al lui Iancu Hagi, un bărbat fără alte averi dincolo de demnitate și de mândrie. El s-a născut într-o metropolă, ca fiu al lui Gheorghe Hagi, fotbalist celebru milionar în dolari. Și uite că tot n-a ajuns un copil de bani gata.

Hagi senior insistă să nu-i mai spunem „Regele” și are dreptate. Dar nu putem opri niciun proletar să aștepte un prinț care să ne ducă după douăzeci de ani la un nou Mondial de fotbal. Nu, nu putem opri tribunele să creadă într-o dinastie, căci (deși poate fi practicat cu succes și în republici, chiar și în cele socialiste) fotbalul s-a născut totuși într-un imperiu, sub o foarte solidă monarhie.

Și mai mult: dacă Ianis nu face o carieră mare, dacă nu face nici măcar jumătate din cariera tatălui său, destinul său rămâne tot o afacere personală. Acest tânăr nu ne datorează nimic. Nu e vina noastră că l-am făcut delegatul speranțelor că un nou Hagi și ne va salva. Am putea învăța chiar și dintr-o asemenea ratare. E o lecție pe care Hagi senior deja o știe: nu salvatorii ne lipsesc, ci sistemul care să-i facă posibili.

Deocamdată însă, Ianis nu a pierdut decât un tren. E o situație îndurabilă.

Da, el nu e Hagi senior, nu e nici măcar Mbappé sau Chiesa junior, ca să îl aducem la zi, ceea ce nu înseamnă că nu poate fi – cu anii – cel mai bun jucător care poate el deveni.

Dar în această epocă în care se aruncă averi pe nimic, ne grăbim și să nu mai dăm doi bani pe (totuși) un copil care nu face suta de milioane. Înainte să se maturizeze Ianis, nu ar fi rău să ne mai maturizăm și noi.

Suntem puțin exagerați, nu găsiți?

Comentarii (12)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (74 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 18:38

Ianis a pierdut...trenul...

a dica (2 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 19:03

@ovidiu_3003. Nu-i duce grija, il ia pe urmatorul. Articol scris cu bun-simt. Asa trebuie privite lucrurile. Pana la urma, Ianis nu ne datoreaza nimic. Ambitia lui este de toata lauda.

Lica Surdu (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 19:43

Bai, mai scrieti si despre altceva. M-am saturat sa vad in fiecare zi un articol despre Gica Popescu sau Ianis. Nu gasiti alte subiecte? Nu ajung unul sau doua articole pe subiect? Incepe "maestrul" si voi continuati. Dar e plictisitor oameni buni...Scrieti despre handbal, rugby, tenis de masa... aaa, am uitat! Astea nu aduc rating. Scuzele de rigoare.

gio (3 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 21:09

Fara numele de Hagi si sprijinul lui Gica, Ianis ar fi fost doar un junior fara perspective care poate s-ar fi lasat pana la 18 ani, asta la ce talent vad ca (n-) are. Ca fiu al lui Hagi a jucat multe meciuri in prima liga, a prins transfer la Fiorentina, va fi insa din ce in ce mai greu pentru el, chiar si Viitorul n-o sa se poate ascunde la infinit pe teren. Poate ar fi bine ca Gica sa-si dea seama si sa-l dea la carte pana nu e tarziu, sa-l reprofileze, poate scoate din el un manager de club, poate antrenor.

motanul incaltat (19 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 3:35

Presa e exagerata nu suporterii. Suporterii vad ca nu valoreaza aproape nimic. Insa nu suporteii il pun capitan la echipa de tineret. Ci un antrenor aflat sub PAPUCUL PRESEI.....El antrenorul stie ca nu merita sa fie capitan dar ar fi ca si cum ai face *** contra vintului.....Si de ce sa-ti risti postul aiurea.???? Il pui capitan si-l faci de ras.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vali (7 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 7:47

Pe banii lui Hagi senior poate sa faca ce vrea.Nu are nevoie de nicio aprobare de la vreun @3003 sa il aducă acasă pe Ianis.Cand juniorul va fi plătit din bani publici atunci postacii pot scrie ce vor.Pana atunci ,ciocul mic.

ovidiu_3003 (74 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 17:52

...ba... prostule ...si tu Vali si cei ca tine care ne ruineaza tara vanzand o pe nimic ...tu esti un nimeni care nu intelege ca in fotbalul nostru se promoveaza nonvalorile fiindca s progenituri de fosti fotbalisti ...omul e promovat pentru nationala mare fiindca ta su e un blatist notoriu ...asa ca tu sa faci ciocul mic praduitorule ...nu intelegeti nimic din fotbal dar va dati destepti ...ne mai miram ca suntem ultimii din Europa cu nepotismul nostru cu tot ...

Vali (7 comentarii)  •  14 ianuarie 2018, 0:53

***

mg (10 comentarii)  •  14 ianuarie 2018, 12:27

..dacă Nadia e regina gimnasticii, poate fi şi Hagi regele fotbalului românesc. Din păcate Ianis rămâne (încă) doar prinţ.. Hagi e unic, aşa cum a fost şi Cruyff. Jordi, cu toată bunăvoinţa catalanilor, nu s-a impus la Barcelona. Nimic nou sub soare, problema noastră e că Hagi îşi vrea fiul titular peste tot, şi la naţionala de tineret, şi la Fiorentina, ba mai nou şi la naţionala mare. Cineva ar trebui totuşi să-l tragă de mânecă..

Vali (7 comentarii)  •  14 ianuarie 2018, 23:06

Calm @3003ai uitat pastilele,sau ai băut apa la câine?Esti vădit impotriva fam.Hagi si a tututor celor care nu sunt de acord cu ineptiile tale.Ia o gură de praz și taci.

Urod (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2018, 10:19

@3003....nu trebuie să-ți placa de Ianis dar poți sa fii civilizat. Indiferent, ca v-a ajunge Ianis fotbalist sau nu, el va fi oricum un tip educat și util societății, în timp ce alte progenituri de bani gata, stau prin cluburi cu de-alde Daniela Crudu și consuma banii părinților... De exemplu, tu faci parte din zona aia a societății românești, care ne face de râs peste tot în Europa... Lasă capra vecinului și fă ceva util societății, ca de-ăștia care cred ca dând în cap la altul fac ceva...!!!... Suntem sătui....

ovidiu_3003 (74 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 19:19

Urod si Vali …doi romani adevarati care se cred geniali …nu va e rusine …eu sunt impotriva blaturilor …vrem un fotbal curat …fara valize si omenii …Ianis n a avut timp de scoala ca si tata l lui …mie nu mi pare Gh Hagi un tip educat …iar asa de util a fost societatii ca a pierdut meciul cu Slovenia…in sfarsit …voi credeti ce vreti …si eu la fel …