Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Neamestecul în treburile interne ale Rusiei?

Mondialul din Rusia și-a ratat de mult startul. A fost așezat dintru început sub semnul de întrebare al neîncrederii

Permalink to Neamestecul în treburile interne ale Rusiei?
miercuri, 6 decembrie 2017, 12:44

Întrebare-cadru unu: cum au putut domnii de la FIFA să trimită Cupa Mondială dincoace de Siberia, ei nu știau situația politică de la Moscova, ei erau orbi? Întrebare doi: cât a costat alișverișul cu Putin?
Dar ce poate răspunde un microbist de rând la asemenea retorice? Nu e treaba lui să se amestece în treburile interne ale Rusiei? În afacerile intime ale FIFA? Să închidă ochii către Răsărit? Să privească în altă parte? Să nu mai vadă?

Rusiei i s-a dat Mondialul și i s-a mai dat acum și o grupă cu Egiptul și Arabia Saudită și Uruguay, dublă campioană a lumii (ultima dată în 1950). Mâna lui Dumnezeu? S-a trecut cu detașare și umor și peste acest hop.

Noroc curat-murdar? Dar mai are voie Rusia să aibă noroc, fie și la o tragere la sorți? Cât de naiv să mai fii în mileniul al III-lea să crezi, pur și simplu, că și Rusia poate să aibă noroc? Și, până la urma urmei, e Mondialul din Imperiul de la Est o pură farsă? Sunt chestiuni grele, care s-au ridicat și se vor mai ridica. Se anunță o vară plină de suspiciune.

Și ce va fi dacă Rusia va fi tractată până în fazele superioare ale competiției, precum Coreea de Sud la 2002? Putem îndura – păcatele noastre – gândul unei Rusii întronate campioană mondială în fotbal? Nu suntem acolo, nu ne privește? Să ne întoarcem la oile noastre?

Vom tot avea timp să prezentăm regret că de douăzeci de ani nu mai vedem Cupele Mondiale decât la televizor.

Personal, aștept vara care va veni pentru culorile unui Brazilia-Costa Rica în fostul Leningrad. Vă dați seama: fotbal adus de la palmieri pe Nevski Prospekt…

Trebuie să recunoaștem beneficiile globalizării: ne lasă un țintar care poate foarte bine să deschidă o nuvelă ca de Gogol.

Deja visez la acest Brazilia-Costa Rica din fostul Leningrad: visez la el ca la o feerie, ca la un carnaval, ca la un Rio, ca la o nebunie!

Cât despre ai noștri, pe cine să mai înjuri? Impostorul neamț și-a luat banii și s-a dus, acum dă târcoale buzunarelor cangurilor. Vă aduce în pragul atacului cerebral posibilitatea să le ia dolarii și australienilor? Nu vă grăbiți. Căci la noi va fi, din gură, bine.

Începe un an cu campanie electorală la Federația Română de Fotbal și, ca în orice an electoral, va curge lapte, dar și miere. Iar realitatea va fi împachetată în vorbe atât de mari și de frumoase încât nici nu veți mai simți că trăim fotbalul de la o periferie care nu mai duce nicăieri.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

durden (19 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 17:25

Noroc?stai linistit ca le rup egiptenii dintii! =)) le da salah al meu 2 bucati de ii trimite Putin in siberia pe toti. Iar de uruguay ce sa mai zic? Ii bate pe rusi si daca joaca direct de pe scarile avionului

mg (39 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 12:39

..cu tot respectul, prea multe zorzoane’n exprimare strică..
De exemplu în ultima frază apare „..o periferie care nu mai duce nicăieri.”
Scuze încă odată, dar ce e periferia, o stradă care’ar trebui să ducă undeva ?
Periferia nu e marginea localităţii dincolo de care începe „no man’s land” ?
Altfel, o poză face cât o mie de cuvinte.
Putin de mânuţă cu „El pibe d’oro” gâtuit de papionul galben, de prestidigitator sentimental.. 🙂

vasco (76 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 10:24

Asta e lumea in care traim!De Qatar ce sa mai zicem...Si domnii aceia de la UEFA si FIFA sunt rusi?Sau macar filorusi?Nu,sunt filodolari!

Anonim (58 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 16:51

Intre Rusia si Qatar sunt diferente mari, si nu ma refer la suprafata sau la nr. de locuitori. Rusia a fost campioana europeana, a jucat alte 2 finale, are numerosi jucatori legitimati, are stadioane noi si superbe, infrastructura extrasportiva si mi se pare normal sa-i fi venit randul sa organizeze o editie de CM. Este adevarat, Rusia nu-i democratie reala si Putin isi depaseste cu mult atributiile dintr-o republica prezidentiala, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fim prezumtiosi in privinta capacitatii organizatorice a celui mai mare stat din lume; de asemenea, nu trebuie sa ne gandim ca vor fi favorizati intr-atat incat sa castige Cupa Mondiala! A.

vasco (76 comentarii)  •  9 decembrie 2017, 17:59

@Anonim, de acord.

Anonim (58 comentarii)  •  10 decembrie 2017, 18:25

@ vasco Multumesc! A.

Mihai (1 comentarii)  •  12 decembrie 2017, 0:07

"...ei nu știau situația politică de la Moscova, ei erau orbi? " Si care e situatia politica de la Moscova, dle Craciun? Faptul ca va deranjeaza pe dvs personal, este irelevant...Va place sau nu, rusii au un presedinte care este mai popular decit Iohannis, Base, Constantinescu si Iliescu la un loc...Rusii au investit masiv in stadioane noi-noute si vor organiza exemplar mondialul...La fel s-a mincat cacao si despre olimpiada de la Soci, care s-a dovedit,in final, un success din toate pct de vedere (confirmat de sportivii care au participat-americani, englezi, francezi, germani, etc) in ciuda propagandei anti-rusesti din presa "libera occidentala"...Dar asa-i la moda acum, multa zarva pt nimic, inainte ca evenimentul sa se produca, iar dupa, se aud greierii...Un articol usor de uitat, din categoria "*** ***"...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Petro Burgener (11 comentarii)  •  13 decembrie 2017, 17:22

Andrei, tarile gazda au fost favorizate aproape la fiecare CM de fotbal si vor fi si in continuare, vorbind de grupe evident! Mai departe orice e posibil!

Comentează