Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Identitate

E foarte frumos că naționala de fotbal are de-acum o identitate de brand (bravo, Federația!), dar și mai frumos ar fi dacă ar fi avut, la zi, o identitate pur și simplu

Permalink to Identitate
miercuri, 8 noiembrie 2017, 11:27

Bine, adevărul e că nu e deloc așa de frumos. Identitatea asta de brand e, cum s-ar spune, cam ca apa sfințită: nici nu ajută, nici nu strică. Bine, poate chiar un pic mai rău: ca o tichie cu cap de bour pe un cap de om lovit bine de tot de calviție. Să o îndurăm totuș, și pe ea.

Naționala de fotbal a României stă sub auspiciile bunelor intenții. Noul selecționer vrea să facă treabă, se zbate, e dedicat, e pro-activ cum se zice acum. Mai mult, are și înțelepciunea de a-i întinde o mână copilului-rebel care îl locuiește pe Alibec. Să aplaudăm, deci, farmecul discret al maturității.

Am găsit un vechi articol din El Pais, de când tânărul Guriță semna cu Atletico din Madrid. Coechipierii lui se arătau încântați de el și socoteau că e atât de bun pentru că a făcut foamea când era mic. Spaniolii îl socoteau un anarhist al balonului rotund. Cine știe: poate că aveau dreptate și poate că el va fi acela care va insufla viață în picioarele tot mai obosite ale selecționabililor noștri. Om avea nevoie de o anarhie luminată, de un anarhist maturizat devreme.

Deocamdată, România are o singură națională de fotbal masculin – asta e, cu identitate de brand, cu tot. Dar doar pentru că are o identitate de brand nu putem pentru ca să spunem că naționala noastră chiar există.

Procedați solomonic, dacă insistați să vedeți mai adânc: faceți din națională un nou caz Steaua, rupeți-o în două. Lăsați-o pe aceasta de acum să joace în Liga Națiunilor, și pe cealaltă dați-o suporterilor și legendelor din generația de neuitat, trimiteți-o în orașele mici și mijlocii, la periferii și pe câmpuri, și vedeți câți o vor însoți cu inima și trupurile lor. Așa se va ști, chiar dacă răspunsul nu va fi corect sau măcar supus politic.

Urmează Turcia și Olanda, și strict fotbalistic nu prea avem de ce să ne facem mari speranțe. Ciudat noiembrie ne e dat: nu mai sperăm nici la barajele de altădată. S-au terminat visele și coșmarurile cu Mladen Rudonja au îmbătrânit și ele.

Am naufragiat în acest triunghi al celor care suferă, trăind din indiscutabile amintiri. Pretutindeni, de la Istanbul la Pitești și la Rotterdam, în trecut era mai bine.

Identitatea începe din timpuri mai vechi, dar trebuie să și ducă undeva. Altfel, e plin pământul românesc, în toate provinciile istorice, de forme care nu și-au aflat niciodată fondul. Și s-au tăiat atâtea panglici la drumuri care nu duc nicăieri.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

haideusicfr (6 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 15:43

De acord domnule Craciun ,doar ca raul cel mare a fost inlaturat. Adica Daum. Cel care a stricat Nationala aceea cu "identitate".Pe care a demonstrat-o si la Euro,luand bataie si de la Albania. OK,antrenor e Contra ,e simpatic ii urez numai succese ,in sfarsit cel mai in forma jucator din Liga 1 Deac a ajuns la Nationala. In ciuda articolelor obositoare la adrsa lui Alibec , Budescu ,Stanciu in special ,carora valoarea le prisoseste ,dar in acelasi timp lipseste cu desavarsire cum ziceam au aparut (pe usa din dos poate) si batrani gen Deac si Hoban. Care joaca meci de meci si o fac bine.

gica (4 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 22:58

Ai uitat Domnule Craciun indicatile date de Ioanitoaia ? Daum este de vina !!!!!!!!

Alex Pau (4 comentarii)  •  9 noiembrie 2017, 8:43

trebuia sa ne amintesti de Mladen Rudonja? i-am citit numele si mi s-a derulat direct filmul golului ala stupid....pfuuu ce vremuri

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  9 noiembrie 2017, 18:39

...Contra o sa ne califice la Euro ...

Alex (5 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 9:21

Ce faci Andrei? Plagiezi de la Adrian Georgescu sau ati primit amandoi aceeasi tema de la maestru?

Comentează