Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Căderea „câinilor” și alte întâmplări previzibile

Cetățenii care s-au strecurat fraudulos în tricoul lui Dinamo pretinzând că sunt fotbaliști profesioniști tocmai au reușit să o facă mare și pe FC Botoșani. Ce urmează? Trebuie să consultăm țintarul. Următoarea adversară a lui Dinamo poate deja să pună […]

...

Sindromul Alibec

Denis Alibec a ajuns repede la Inter Milano și a plecat înainte să apuce cineva să-l țină minte. Acum e un fotbalist talentat, cu rezultate mediocre de la o echipă de la capătul lumii care contează: Astra Giurgiu. Marchează o […]

...

Nu da, Doamne, nimănui

Ideea mi-au încredințat-o mai mulți artiști, dintre care menționez: un violoncelist care nu se despărțea niciodată de instrumentul său vechi de secole, un pictor din Dămăroaia (această Siberie a Bucureștiului, cum frumos îi spunea un poet). Artiștii, care împărtășeau harul […]

...

Rămășițele nopții, la Astana

Întâmplarea a făcut ca la ora întâlnirii cu sârbii să mă aflu tocmai în Astana, Kazahstan. Caut să urmăresc meciul pe internet și reușesc. Sunt în pub-ul din lobby-ul unui hotel bun. Este trecut binișor de miezul nopții – fusul […]

...

Un nou început

Campionatul românesc exportă în Europa un fotbal mort, ai noștri sunt și sub noii profesioniști din Luxemburg și în curând vor fi și sub vechii profesioniști din Liechtenstein. Nu e o întâmplare, e o consecință. Și debandanda din tranziție care […]

...

Sfârșitul revoluției

Se întâmplă un fenomen important, subliniat și la noi, în Gazetă: se încheie o eră care a schimbat fotbalul mondial. Ce putem învăța de aici?

Permalink to Sfârșitul revoluției
joi, 2 noiembrie 2017, 11:36

A apus timpul revoluției olandeze. După ce s-a retras de la națională generația lui Robben, iată că nici antrenorii olandezi nu mai au căutare la vârf, pe continent. A mai rămas Bosz, dar și el este pe jumătate dat afară din serviciu.

În ciuda moftangiilor, fotbalul este cultură. Iar modelul olandez este fundamental în patrimoniul nostru comun. Fără nebunia olandeză (întemeiată, paradoxal, superb, pe rațiune) fotbalul anilor ’70 ar fi fost lipsit de strălucirea inexplicabilei ratări finale.

Deceniul ’80-’90 a fost salvat chiar înainte de cortină de generația excepțională a marelui Van Basten. Anii ’90 au fost totuși ani de glorie continentală. Din 2010, de la o nouă finală de Mondial irosită, Olanda pare că și-a epuizat forța de seducție.

Campionatul intern nu mai poate să dea campioane europene (nici în fosta Cupă Uefa). Jucătorii olandezi sunt departe de a mai fi o garanție. Cum s-a ajuns aici?

În primăvara acestui an, am fost la Amsterdam, vizitând muzeul Ajax, într-o încercare de a înțelege ce s-a întâmplat. Iar ce s-a întâmplat este comun revoluțiilor, fie ele în tehnologie sau în mentalități. Inevitabil, ele devin mode, iar modelele de succes sunt preluate (revoluțiile sunt obligate fiecare la Internaționala ei).

Olanda și-a exportat, avantajos financiar, revoluția în fotbal. Are Olanda în continuare un sector juvenil bine organizat, pe care stă întreaga arhitectură a fotbalului portocaliu? Bineînțeles că are. Dar aceasta este, de-acum, în lumea occidentală (ba chiar și în îndepărtata Chină) norma, nu excepția. Apoi, cine nu știe astăzi cum joacă o echipă olandeză, din Nijmegen până în Eindhoven? Puterea inițială a revoluțiilor devine firește, în timp, o frână. Cum să schimbi ceva care a cunoscut succesul? Se mai poate reinventa fotbalul olandez?

Stadionul lui Ajax este, în egală măsură, un muzeu. Un ghid în acest muzeu constata că Olanda nu are și nici nu mai are cum să aibă puterea economică de a-și ține talentele aproape. Pur și simplu sunt prea mulți bani în Premier League, la Madrid și la Barcelona și la Paris.

Tinerii olandezi pleacă înainte de a se închega în echipe, îmbogățindu-se, strict contabil și individual. Dar Olanda nu mai are cum să fie astăzi mai mult de o pipinieră, ba chiar una costisitoare. Revoluția nu mai are putere, a decăzut în forma ei de birocrație și în rutina rezultatelor medii.

Aici, la noi acasă, fiind cu cincizeci de ani în urmă la organizare, modelul olandez poate încă să genereze, cât de cât, rezultate (și chiar o face – Viitorul e exemplul la îndemână).

Academiile noastre de juniori, sublime, lipsesc firește aproape cu desăvârșire. Nu putem impune o revoluție originală, românească (din păcate nu putem fi dadaiști în fotbal), dar nu putem, iată, nici să mergem pe urmele olandezilor. Abia facem pași, ca bebelușii.

Rămânem și mai departe la răscruce – orbitor de talentați și risipitori. Suntem – și propun să păstrăm termenul – niște alibeci. Pare un destin, dar e o alegere.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Razvan (3 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 12:22

Foarte interesant si adevarat.Ma intreb ce sansa au echipele romanesti in situatia actuala? Cu foarte mare dificultate si multe sute de milioane bagate cei de la Sahtior,respectiv Ahmetov, au reusit sa castige o singura data Europa League... Sa ne cam luam adio de la grupele UCL,unde poate doar printr-un noroc se poate ajunge.

Adyos (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 13:02

Acelasi lucru se intampla si cu juniorii talentati din Germania. Sunt destui care pleaca de la academiiile cluburilor germane la 16 ani in Anglia. Ii vezi doar cand vin la selectionatele U16, U17, etc..

D (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 14:05

Bun articol, clar si la obiect, atat despre Romania cat si despre Olanda. Olanda sau altcineva vor inova din nou in curand, ca un nou pas in evolutia fotbalului, daca nu s-a ajuns la saturatie. Om trai si om vedea :)

almaviva (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 1:40

Bebelusii fac pasi??

Sorin (7 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 2:56

Superb!

Alex One (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 8:23

Si totusi Olanda vinde multi jucatori si pe bani buni nu ca echipele romane, exceptie oarecum Steaua dar nici ea nu se aproprie de sumele incasate de olandezi sau alte echipe occidentale ori din fosta Iugoslavie. Si atunci ramane intrebarea daca bani sunt, jucatori care evolueaza la echipe importante in Europa de asemenea, de ce nu se poate incropi macar o nationala daca nu doua trei echipe de club puternice ? Cred ca e vorba doar de o perioada mai putin fasta, cu infrastuctura pe care o are in fotbal sigur Olanda isi va reveni.

ovidiu_3003 (92 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 20:28

...viitura este exemplu de neputinta in Europa ...

ovidiu_3003 (92 comentarii)  •  5 noiembrie 2017, 7:30

...Olanda este ,a fost si va fi o mare putere in fotbalul mondial ...Romania ramane o tara subdezvoltata ...

Anonim (58 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 1:09

Cam asa este, desi ceva semne de revenire a arat echipa batava in ultimele meciuri din preliminarii. De asemenea, Ajax a jucat finala Europa League. Parca si fotbalul german cunoaste un declin evident, mai ales la nivel de cluburi; cred ca nici acum 11-12 ani, cand ii cam invingeam si eliminam, nu s-a intamplat ca intr-o etapa europeana sa piarda toate meciurile! Doar echipa nationala si Bayern mai conteaza, desi ultima pana la primul obstacol mai dificil din faza eliminarilor directe! A.

Comentează