Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Căderea „câinilor” și alte întâmplări previzibile

Cetățenii care s-au strecurat fraudulos în tricoul lui Dinamo pretinzând că sunt fotbaliști profesioniști tocmai au reușit să o facă mare și pe FC Botoșani. Ce urmează? Trebuie să consultăm țintarul. Următoarea adversară a lui Dinamo poate deja să pună […]

...

Sindromul Alibec

Denis Alibec a ajuns repede la Inter Milano și a plecat înainte să apuce cineva să-l țină minte. Acum e un fotbalist talentat, cu rezultate mediocre de la o echipă de la capătul lumii care contează: Astra Giurgiu. Marchează o […]

...

Nu da, Doamne, nimănui

Ideea mi-au încredințat-o mai mulți artiști, dintre care menționez: un violoncelist care nu se despărțea niciodată de instrumentul său vechi de secole, un pictor din Dămăroaia (această Siberie a Bucureștiului, cum frumos îi spunea un poet). Artiștii, care împărtășeau harul […]

...

Rămășițele nopții, la Astana

Întâmplarea a făcut ca la ora întâlnirii cu sârbii să mă aflu tocmai în Astana, Kazahstan. Caut să urmăresc meciul pe internet și reușesc. Sunt în pub-ul din lobby-ul unui hotel bun. Este trecut binișor de miezul nopții – fusul […]

...

Un nou început

Campionatul românesc exportă în Europa un fotbal mort, ai noștri sunt și sub noii profesioniști din Luxemburg și în curând vor fi și sub vechii profesioniști din Liechtenstein. Nu e o întâmplare, e o consecință. Și debandanda din tranziție care […]

...

Sânge

S-a trecut prea ușor peste cuvintele lui Gică Popescu. E o greșeală la mijloc

Permalink to Sânge
miercuri, 18 octombrie 2017, 10:03

E cumplit de important ce a spus Gică Popescu în interviul acordat Gazetei (cum la fel e și ce n-a spus, mai ales despre carceră). Să rămânem însă la cele rostite: performanța înseamnă, mai ales, sacrificiu.
Iar Gică Popescu are o definiție exactă a dimensiunii unui sacrificiu: trebuie să scuipi sânge de la atâta efort. Mai departe: dacă nu scuipi sânge, nu dai totul. Și mai departe: dacă nu dai totul, nu ajungi în vârf.
Să ne întoarcem acum la sfârșitul ultimei săptămâni (marcată de încă o ieșire în decor a celui mai talentat fotbalist de la noi – alde Alibec) și să constatăm această diferență: Generația de Neuitat (cum i-a spus Răducioiu) – Generația de Aur (cum îi spunem noi) – a fost mare pentru că a trăit pentru ideal. Cei de atunci au scuipat sânge. Cei care au urmat au scuipat și atât.

Ce spune, de fapt, Gică Popescu este că sângele trebuie să curgă, totuși, pentru o țintă ceva mai înaltă. Și fotbaliștii timpului nostru se îmbogățesc după un sezon pe la echipe mici și foarte mici (ce, în liga a doua din China nu se câștigă parale bune?).

Cei de atunci au crescut într-un univers greșit, dar în care exista ceva și dincolo de sine. De exemplu, reprezentarea țării era o responsabilitate, era o mândrie, nu o corvoadă, nu o obligație care nu rentează economic.

Ambiția celor de acum, câtă e, se sfârșește la primul bolid și la ultima divă plastificată. Nu e nimic dincolo de finanțele personale (risipite cu cât educația e mai precară). În rezumat și în esență, Gică Popescu trage toate semnalele de alarmă. Le trage degeaba.

Trenul timpului prezent înaintează în ritmul său trucat, fără performanțe, fără respect – o lipsă care e valabilă și față de trecut, și față de viitor.

Gică Popescu ne atrage atenția că nu ne prisosesc profesioniștii. Avem vedete, avem copii teribili, avem răsfățați, avem atacanți isterici (dar fără goluri), dar nu avem profesioniști.

Nu e doar despre fotbal. E despre societatea noastră toată, în care ajunge să pretinzi că ești ceva pentru ca lumea să se comporte ca și cum chiar ai fi. În acest univers cu legi proprii în care nimic nu mai e fundamentat pe muncă, totul devine posibil și, până la urmă, totul devine un fals.

Iluzia talentului poate să țină câteva anotimpuri, te poate duce chiar la ultima clasată dintr-o primă ligă mare, dar nu mai departe. Dacă ar fi fost altfel, erau pline campionatele Europei de ai noștri, dar uite că nu sunt.

Pe scurt și pe înțelesul tuturor: sângele e chiar munca. Din păcate, munca nu mai e la modă.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

mg (29 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 12:14

Gică Popescu e lupul moralist.. Se face că uită că a fraudat fiscul, dar de ce ne-am mira.. Pentru ei fotbaliştii de top şi pentru voi presa, asta e ceva normal. Păi dacă au făcut-o CR7, Messi, Platini şi Honess, ai noştri de ce nu..!? Gică Popescu mai e şi ipocrit cu dragostea aia neţărmurită pentru tricolor. A cerut împreună cu cumnatul Hagi demiterea lui Piţurcă drept condiţie pentru rămânerea la naţională. Era vorba tot de bani.. Şi Mircea Sandu s-a conformat. L-a demis pe Piţurcă, deşi acesta calificase naţionala la Euro 2000. Pe vremea lui Boloni a pretins, pentru a răspunde la convocări, intervenţii la nivel înalt pentru a prelua un hotel la Poiana Braşov. Aşa că mai uşor cu lacrimile de crocodil pentru ţărişoara dragă.. Mai apoi s-a înhăitat cu interlopii Becali, continuând să facă jocuri de culise şi în prezent. Trist e că'l manipulează şi pe Hagi, făcând din el un etern Gică contra..

vasco (60 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 17:15

@mg,perfect de acord!Popescu si Hagi au perticipat prin cardasia cu fratii penali la distrugerea fotbalului romanesc iar acum se prefac ca-i plang de mila.Trist este ca si in fotbal ,ca si in restul societatii avem doar *** de factura asta...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marco (2 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 20:56

Pai si cand a venit Daum sa ne puna profesionist (fotbalistic) altfel la treaba, ce-am facut ? Aruncat cu pietre ca, deh!, locul 4 in grupa domle. Tu pe ce loc zici ca ar trebui sa fim cu ganeratia asta in care cocalarul ala e printre cei mai buni, iar cei ce ar fi trebuit sa le fie exemplu sunt proaspati iesiti de la puscarie ptr smecherii in fotbal ?

Musashimaru (6 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 22:29

Gica Popescu e rupt de ceea ce se joaca la varf in zilele noastre, se pricepe de minune la gargara de 2 bani... Daca l-ar lua cineva la bani marunti despre sistemele de antrenament si manageriale de la Manchester City sau PSG, adicala cele mai "smart" din bransa ar da din colt in colt... Mai bine ar vospre bursa "lubenitei" de la Strehaia... L-as provoca -daca as avea ocazia - la o discutie despre noul sistem de joc al nationalei Braziliei actuale, o adaptare inteligenta la fotbalul total al lui Rinus Michels, recte Olanda anilor '70 ! Brazilia se pare ca si-a invatat foarte bine umilinta de acasa, in fata "panzerelor" si ii vad castigatori in Rusia 2018 ! In rest, principalul motiv pentru care am postat este vreau sa-i spun "Chapeau" foarte sincer autorului articolului , deoarece este partenerul celei mai frumoase femei din Romania, din cea mai deosebita arta :teatrul ! Sentimental voi fi alaturi de "Squadra Azzura",ca si autorul- la Mondiale ! Parafrazandu-l pe "Unchiul Vanea" ("Si noi am fost pe Conte Verde", recte... si eu am fost candva... ploiestean ! :)

ovidiu_3003 (92 comentarii)  •  19 octombrie 2017, 6:28

Gh Popescu are un I.Q. mic ...ce sa invatam de la el ?

diana (1 comentarii)  •  19 octombrie 2017, 18:39

Ce se intampla cu tara in care m-am nascut? Unde sunt gimnastele romance, unde sunt atletele , unde sunt fotbalistii... Aaa o fata castiga aur la tenis si multi o dam *** ca are prea multa atentie pe fb! Pacat! Stiti in Belgia , Romania este asociata cu trei lucruri Comaneci, Hagi si Dracula! Cred ca toti scuipau sange!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian (1 comentarii)  •  19 octombrie 2017, 18:39

Domnule Musashimaru ce discutie sa ai depre ce joaca Brazilia?Aloooooo????Cred ca nu s-a inteles ceea ce a spus Gica Popescu.Ce jucatori romani mai joaca la echipe puternice in Europa????NICIUNUL!!!Unde ne este locul nostru acum????Langa Luxemburg,Belarus,Moldova etc..De ce???Fix ptr ceea ce a spus Gica Popescu.Daca puteti intelege.Conducatorii actuali au distrus si vor distruge fotbalul romanesc.Nu mai avem nicio performanta la niciun nivel de varsta.Ajung jucatori tineri sa plece in Rusia si tarile arabe ptr un pumn de bani.Aceasta este singura lor performanta!!!!

Emil (1 comentarii)  •  20 octombrie 2017, 16:56

mg a zis totul, ce sa mai...

Petro Burgener (10 comentarii)  •  22 octombrie 2017, 0:18

Cristian a spus totul, parerea mea! Probabil ca ne meritam soarta! Articolul, foarte bun si la obiect.

Petro Burgener (10 comentarii)  •  22 octombrie 2017, 0:29

@ovidiu_3003, stii cumva ce IQ are Gh. Popescu?

Danboss (1 comentarii)  •  26 octombrie 2017, 2:55

A fost capitanul Barcei,normal ca poate sa-si dea cu parerea despre pseudo-fotbalul romanesc

Comentează