Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Nici măcar cornerul de la Copenhaga…

România și-a terminat grupa pe locul 4 (sub Muntenegru, oameni buni!). Am făcut aproape jumătate din punctele Poloniei, iar în Danemarca n-am pierdut dintr-o întâmplare

Permalink to Nici măcar cornerul de la Copenhaga…
miercuri, 11 octombrie 2017, 12:22

Am ajuns la un capăt de drum. Se poate trage, cum le place tuturor oamenilor de fotbal să spună, o linie. Să îndrăznim deci să rostim adevărurile elementare: România a ratat preliminariile Mondialului. Și nu e vorba doar că am pierdut Rusia 2018. E vorba că am pierdut speranța.

Am ajuns mai aproape de Armenia și de Kazahstan decât de Polonia. Conducerea Federației poartă vina, dar nu va plăti nota de plată. Pentru că – înainte de toate – noi suntem români.

Daum, care nu era român, a fost, totuși, un selecționer catastrofal. Contra n-a pierdut în două meciuri (cinste lui!). N-a pierdut, dar nici n-a convins. A jucat la rezultat, cu Hoban și Deac titulari la Copenhaga. Și e greu de crezut că aceștia vor mai fi în activitate la Euro 2020.

Iar viitorul? Bancu ? Ioniță II? E prea devreme să ne gândim la viitor? Va fi vreodată timpul și pentru viitor? Când ? Cum?

E limpede că a fost ceva putred și în jocul naționalei în Danemarca, dar e și nedrept să constați că un punct pentru această națională într-o deplasare în Nord e totuși un mare pas înainte față de epoca Daum. Suntem, cum s-ar spune, timid spre bine.

Iar această generație (care ar fi putut fi a lui Alibec, dar iată că este, din când în când, a lui Budescu) nu ne lasă nici măcar o admirabilă amintire tristă. Nimic!

Nu rămânem nici măcar cu cornerul de la Copenhaga al lui Dorinel, de la începutul mileniului al III-lea…
Am mai avut noi echipe mediocre, dar cândva măcar aveam puțină strălucire în mediocritate. Îl aveam pe Bănel alergând în dreapta până dădea totul, iar la sfârșitul meciurilor se anunța puțin obosit. Acum…
E drept, am zdrobit Kazahstanul acasă, dar, vorba ceea, nu-i nici Kazahstanul Luxemburgul de la Paris (nu cel suspect din Suedia).

Și mai departe ce va fi? Avem vreo ceritudine? Pe cine? Benzar? Marin? Băluță? Bravi băieți, nimic de zis. Dar chiar îi vedeți jucând la un turneu final, acolo unde cândva erau Petrescu, Lupescu, Lăcătuș?

Ce e formidabil însă la noi este capacitatea de a ne măslui oglinda. Nici măcar acum, când avem în fața ochilor consecința a trei decenii de debandadă în micul nostru fotbal, nu suntem sinceri cu noi.
Nu e vorba că atât putem, e vorba că n-avem ce culege fiindcă n-am semănat. Iar din întâmplări mai ies egaluri întâmplătoare, ca la Danemarca. Dar niciodată mari înfrângeri, înfrângeri de poveste!, niciodată mari victorii.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

mg (39 comentarii)  •  11 octombrie 2017, 14:34

"..e și nedrept să constați că un punct pentru această națională într-o deplasare în Nord e totuși un mare pas înainte față de epoca Daum. Suntem, cum s-ar spune, timid spre bine." Bănuiesc că ai vrut să spui : e nedrept să NU constaţi că un punct..etc Apoi, un an este epocă(poate) la musculiţele beţive.. Noi am avut epoca de aur(nu mă refer la băieţii ăia care n'au câştigat nici bronzul..) Cât despre pasul timid înainte.. Pe Cluj-arena i-am dominat pe danezi, "bomabardierul" Keşeru ratând în debutul meciului de două ori din 6 metri alte câteva ocazii, mai apoi. Exasperat, Daum la înlocuit după vreo oră cu Alibec şi..nimic.. Acum, după izgonirea "omului rău", îi mângâiem pe creştet pe Keşeru, Chiricheş şi Stanciu. Bieţii de ei se smiorcăie la microfon că nu înţelegeau ce le cere neamţul, deşi cu toţii joacă(atât cât joacă..) în ţari străine.. Keşeru a crezut, bietul, că trebuie s-o degajeze de'acolo din careul mic. Stanciu o fi zis că ne dau trei, ca la rugby, dacă şutează peste bară de la punctul cu var.. Iar Chiricheş o fi crezut că i se ia banderola dacă nu pierde mingea în prejma propriului careu.. Auzim că Săpunaru cere explicaţii pentru neconvocare, uitând câte penalty-uri a provocate în ultimele etape jucate la Astra. Noi însă nu putem uita faultul stupid făcut în finalul meciului nostru de debut în preliminarii, când cei din Muntenegru(care nu prea trecuseră de mijlocul terenului) au venit cu toată echipa în careul nostru şi ne-au egalat.. El şi cu Stanciu ne-au mâncat din debut două puncte, Keşeru cu Danemarca, alte două...şamd Paradoxal, cei care au jucat decent(Chipciu, Tătăruşanu, Benzar, Pintilii, Andone..etc) sunt mai rezervaţi în declaraţiile post-Daum..

fakinlol (2 comentarii)  •  11 octombrie 2017, 14:38

Contra "joaca" pentru el, nu pentru viitorul nationalei.

FYRY (11 comentarii)  •  11 octombrie 2017, 15:25

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

haideusicfr (6 comentarii)  •  11 octombrie 2017, 15:36

Domnul meu ,avem o mare speranta ! Ca vedetele Stelei vor fi puse pe tuse.Si inlocuite de adevarati fotbalisti gen Deac ,Hoban (astia im vin acum in minte ) care pun osul ,joaca modern cu pase dintr-o bucata. Nici Tucudean nu e rau si or mai fi .Cheriches ,Stanciu, Alibec ,Budescu( am o oarecare rezerva ,e jucator bun ) atata vreme cat nu vor da totul adio !

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  11 octombrie 2017, 18:43

...Daum trebuia lasat in continuare selectioner ...asa ...mi am pierdut speranta ...

Costel (1 comentarii)  •  11 octombrie 2017, 19:29

Hai sa ne uitam la valoarea loturilor din grupa. Valoarea lotului Romaniei e de peste 4 ori mai mica decit a Poloniei, de 3 ori mai mica decit a Danemarcei si cu zece milioane (20%) de euro mai mica decit a Muntenegrului. Asta inseamna ca nu ne-am depasit conditia, care era de locul 4, dar nici nu ne-am facut de ris. Nu aveam cum sa depasim Danemarca (e meritoriu ca am facut doua egaluri), si am fi putut sa fim egali si cu Muntenegru daca nu rata Stanciu penalty in min 90. Nu prea pricep la ce se astepta lumea de la o echipa de valoare de locul 4 in grupa. Conform transfermarkt.com: Polonia 234.85 mil euro Danemarca 161.6 mil euro Muntenegru 64.1 mil euro Romania 53.95 mil. euro Kazahstan 15.75 mil euro Armenia 42.55 mil euro

Ion (1 comentarii)  •  11 octombrie 2017, 19:52

Am zdrobit Kazahstanul acasa ? Acel 3-1 se numeste "zdrobit" ?

Liviu (2 comentarii)  •  11 octombrie 2017, 20:01

Domnul meu, de ce n-o spuneti clar ca nu avem valori ? Tot timpul cat am mai comentat am spus ca acesti baieti sant niste epigoni ai adevaratilor fotbalisti, ca nu antrenorii sant de vina ci ei care joaca tot timpul lateral si in spate iar cand ajung in fata portii se tem sa suteze crezand ca-i poarta noastra. Spuneti-le clar ca nu au ce cauta in fotbal la nivelul de natioanala. Sa fim seriosi, rezultatul cu Kazahstan a fost 1 la 1 si nu o zdobitoare victorie ca cele 2 goluri le-a dat un singur om dupa ce a luat 'obiectul" ca-n curtea scolii si a facut ce a vrut cu ei. Meritul celorlalti a fost doar ca l-au felicitat. La danezi, sa fim seriosi ce egal , ce joc, ? si ei amaratii se bucurau si nu numai ei, parca am fi fost calificati. Daca ai pierdut obiectivul, orice scoruri cand nu mai conteaza nu au nici o valoare. Pacat spun si acum ca a plecat neamtul. Macar le spunea pe sleau nu voalat.

radu_pnt (4 comentarii)  •  11 octombrie 2017, 21:57

subscriu mg! :)

james (1 comentarii)  •  12 octombrie 2017, 1:49

Foarte bine punctat Te citez "Ce e formidabil însă la noi este capacitatea de a ne măslui oglinda." Se aplica in toata societatea romaneasca fraza asta. In sfarsit scrie cineva de realitatea de dupa acest egal intamplator. Ne place sa ne pacalim singuri. Bravo, Andrei !

Man on the Silver Mountain (1 comentarii)  •  12 octombrie 2017, 3:58

Domnule Craciun. Nimic dar absolut nimic nu se va schimba pana cand nu vom intelege sa ne situam exact unde ne este locul. Daca ma refer la fotbal acum pana cand nu voi auzi despre o strategie pe termen lung care sa ia in calcul o (eventuala) calificare la mondiale peste 10 ani stiu sigur ca nimic nu se va imbunatati. Cu sinceritate va spun ca atunci cand esti rupt de fenomenul fotbalistic din tara si revii sa te uiti odata la 1 an jumate sa zic la un meci al nationalei , vezi cu mult mai mare luciditate directia inspre care se merge doar incercand sa te uiti la un meci al jucatorilor romani actuali. Cu stima din Toronto.

haudinamo (2 comentarii)  •  12 octombrie 2017, 8:08

Ar trebui pus Gigi Becali si la nationala. La echipa de club el antreneaza si castiga fara probleme cu echipele din Polonia, Cehia, etc.

petre (1 comentarii)  •  12 octombrie 2017, 9:50

Sustin ce spune Liviu mai sus. Multi l-au criticat, inutil, pe Daum. Jocul, atat de prost, al nationalei se datoreaza numai fotbalistilor, care nu au in cap decat masini, freze, femei. Dar, starea fotbalului nostru, in general, se datoreaza si oficialilor FRF si, in mare masura, proprietarilor de cluburi. Daca nu "cresti" jucatori de unde sa-i iei? De afara? Cum sa intri pe teren cu 9 jucatori straini?

Comentează