Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Lumea lui Daum

Impostorii au această trăsătură comună, eternă și universală: toți acuză conspirații împotriva lor

Permalink to Lumea lui Daum
miercuri, 16 august 2017, 9:22

Umblam și acum cu greierii fotbalului mic prin călcâie dacă nu descăleca la noi în țară, în lumea a treia, iluminându-ne, arătându-ne calea, sofisticatul domn Christoph Daum, lăudat fie-i numele. Un vizionar, un tehnician de elită mondială în secolul XX, un profet în exil, un etern geniu neînțeles (aplauze!, aplauze!).

Uităm prea ușor că, înainte să-l scoată echipa Burleanu din joben, marele nostru selecționer excela în arta șomajului, după ce se lămuriseră și turcii cu el. În ciuda tuturor semnelor de întrebare din CV-ul dumisale, Christoph Daum a fost primit mai degrabă bine la București. A fost remunerat generos și am privit în altă parte când și-a trecut și fiul pe statele de plată ale Federației.

I-au fost apreciate (just) deschiderea spre comunicare și încercările de a apropia naționala de publicul ei, ba chiar și timidele tentative (mai degrabă eșuate) de întinerire a lotului. I s-a dat o bilă albă chiar și pentru citatele motivaționale de care abuza (altfel, atât de puerile). A fost înțeles și când nu îl vedea pe Alibec. A fost înțeles și când nu îl vedea pe Budescu. Nu i s-a bătut obrazul nici atunci când această boală a ochilor s-a agravat, cronicizându-se.

Dar în trista eră Daum, cea mai simplă cale pentru a ajunge la inima tribunei – rezultatele! – a fost ignorată. N-au fost rezultate. Și când nu sunt rezultate, nu e nevoie de niciun sondaj ca să-ți spună că lumea te-ar cam vrea dus. Decența te îndeamnă să te oprești. Dar domnul Daum nu se oprește.

Să observăm această caracteristică a gândirii sale: în lumea lui Daum, suporterii echipei naționale sunt suporterii lui. Iar cei care nu sunt suporterii lui sunt agenți instigatori, oameni răuvoitori, lipsiți de patriotism (mai puțin români decât dumnealui, desigur), și în general nu trebuie luați în seamă. Nu sunt reprezentativi.

Daum a defilat în aceste preliminarii înfășat în scuze. Asta nu e viață de lider, asta e viață de bebeluș. Când câștigi un meci din șase și faci puncte cât Armenia, să contești ideea că ai putea fi contestat, ce spectacol mai ridicol?

E adevărat că nu e o meserie ușoară să scoți puncte cu echipa națională de fotbal a României, dar nu e ca și cum domnul Daum s-ar afla aici la muncă forțată. Să nu ne amăgim: nu e legat de Burleanu de un simplu contract. Nu. Îi unește credința comună că dacă nu ar fi sabotați, ei și numai ei ar fi salvatorii fotbalului românesc. Pe scurt, în clar: îi unește impostura.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

sundance kid (6 comentarii)  •  16 august 2017, 10:41

Sunt convins ca Dica va fi noul antrenor al Nattionalei asa ca HERR DAUM? AUF WIDERSEHEN !

Cezar Amariei (1 comentarii)  •  16 august 2017, 10:45

Corect profilul neamțului, doar că finalul, din punctul meu de vedere, ar fi puțin diferit: îi unește contractul dintre un impostor (Burleanu) și un impotent (fotbalistic) - Daum. Cel care între 1992 - 2010 a fost campion al Germaniei, de trei ori campion al Turciei, a câștigat o cupă și două super-cupe (tot la turci) nu poate fi un impostor. Mai degrabă un tip depășit de prezent (ca și Tata Puiu), o persoană care, în loc să mai facă istorie, se mulțumește doar să trăiască din ea. Nu înțelege că acum nu e plătit să spună cum le-a făcut campioane pe VfB Stuttgart, Fenerbahce ori Besiktas. Nici cum nu a reușit să câștige vreun meci din cele șapte cât a fost antrenor la Frankfurt. Acum e plătit să spună doar cum califică naționala noastră la Mondialul din 2018. Și nu prea are ce zice.

mg (39 comentarii)  •  16 august 2017, 11:19

..naţionala e varză, şi nu de azi de ieri, iar Daum a picat la mijloc în războiul dintre FRF şi Gică Poescu + prietenii(din lumea fotbalului şi din presă). E cel puţin rea voinţă să-i impuţi lui Daum că mult lăudatul nou număr 10 al naţionalei trage'n boscheţi de la punctul cu var, iar golgeterul Bulgariei ratează ocazie după oaczie din 6 metri. Mai adăugăm aici şi prestaţiile jenante ale unui Săpunaru cu lipici la penalty pentru adversari. Şi uite'aşa s-au tot pierdut puncte importante. De bună credinţă, Daum a cerut cluburilor să promoveze tinerii, doar-doar o rărări ceva, s-a izbit însă de reproşuri şi refuzuri. Daum va pleca, iar noi vom rămâne cu un fotbal jalnic pentru că Luminiţa de la capătul tunelului a suflat în lumânare şi'a plecat şi ea, plictisită, la culcare.. Apropo de impostori, oare cei care manipulează opinia publică cum se numesc ?

Geo (7 comentarii)  •  16 august 2017, 11:20

Ce ati sarit de c°r in sus ca v-a spus ca ziarul vostru e bun de invelit pestele. Si mare dreptate a avut. Aduceti in discutie rezultatele dar cand Piturca batea tot ce era de batut si ne califica la euro tot la fel de plina era hartia de invelit peste cu articole "demisia". Ca nu faceam spectacol. ca nu castigam cu 5-0, ca nu jucam cu 4 atacanti...ca de..noi eram buricul Europei. acum cand asta joaca ofensiv si ne dau polonezii cu terenul in cap tot nu e bine ca nu avem rezultate. Cu Hagi nu a fost bine, cu Lucescu jr nici atat, cu Iordanescu care a incercat sa faca ce facea Piturca si nu i-a reusit, nu a mers, Daum nu merge, mai aveti? Aveti grija ca se anunta un antrenor gen Petrescu sau..Munteanu. sau marele antrenor al camilelor Olaroiu sau mascariciul Sumudica. Ei cunosc fotbalul nostru...cunosc cum merge treaba...nu ca asta. Cum sa nu-l iei pe Alibec!? Pai cum mai face ciobanasu' milioanele!? nu o fi Daum asta antrenorul secolului dar macar isi face treaba cu profesionalism. E normal sa se enerveze omul. De cand a fost numit l'ati nenorocit cu sute de articole impotriva lui. A fost prea educat chiar. Si cum spun la fiecare articol mizer de genul asta. Nu v-ati saturat de schimbat antrenori? de 25 de ani facem asta si uite unde am ajuns. Sunteti ziaristi, oameni cu scoli, facultati , mastere, zeci de ani de experienta...si tot dati inainte cu "galusca" "demisia". Ori sunteti prea mediocrii si amatori si ati ramas in urma rau, ori aveti interese. Nu avem rezultate, suntem la egal cu Andora...pai acolo ne e locul, ala ne este nivelul, fiti realisti..fudulii lui peste..ca tot vorbim de peste :P. Cand o sa avem academii de fotbal la fiecare club in liga 1, cand o sa avem fotbalisti prin campionate tari in Europa, cand o sa fie pusa o limita de 2 sau 3 jucatori straini , cand o sa fie ajutati tinerii de joaca in liga a 3 a sau chiar a 2a si nu o sa mai fie nevoiti sa plece in strainatate la munca, si multe altele, atunci sa comentam antrenorul...astea sunt probleme, nu Daum. Fotbaliatorii de acum sunt produsele lui Sandu si Dragomir...si a nemuncii lor..a banilor castigati de nationala investiti in vile si masini personale...25 de ani nu au facut nimic..si voi scrieti de Daum , ca v-a spus ca e mai roman decat voi, si ca mare tragedie cum nu s-a mai intamplate de secole la rand am ratat calificarea la mondial...vai de capul vostru de scriitori de basme SF...rusine!!! rusine!!! Pacat ca sunt multi care cred in basmele voastre.

Jean-Paul (5 comentarii)  •  16 august 2017, 12:07

Nu stiu daca articolele anti-Daum sunt scrise in ordinea alfabetica a numelor redactorilor, sau dupa pozitia "pe creanga" ierarhica din gsp, ori a harniciei si inspiratiei acestora, cert e ca se vede de la o posta ca totul este organizat si planificat de catre staff-ul redactional. Am o propunere pentru seful cel mare: cand se va decerna premiul pentru cel mai "taios" si mai "comentat" articol de catre cititori, din colectia umoristico- trista, "Haideti sa-l izgonim pe Daum", ar fi bine sa se ia in considerare, elementele de noutate, originalitatea constructiei esafodajului critic la adresa neamtului Daum si, nu in ultimul rand, spiritul de initiativa, dovedit cu prisosinta, in alegerea pseudo-motivelor de infierare a nerealizarilor epocale ale subiectului supus oprobiului public. O a doua varianta ar fi premierea, functie de productia, la kg, a operelor de critica "stiintifica", in spirit dialectic, anti-Daum incepand cu ziua aterizarii lui la Bucuresti, pana la data decolarii in scopul plecarii definitive din Romania. Aceasta a doua varianta am propus-o special pentru ca premiul sa fie acordat lui O.Ioanitoaia, cel mai harnic, neobosit, artagos si imbatranit in domeniul operatiilor tip "Nufarul" pentru amicii d-sale de chermeze, respectiv, a intunecarii deliberate a imaginii "intrusilor" care au poftit la painea antrenorului roman, lasat somer in propria tara. Traiasca lupta pentru pace!

Mazeta sporturilor (1 comentarii)  •  16 august 2017, 14:27

Da, dom'le , Daum si Burleanu au pus fotbalul romanesc pe butuci...Fara ei eram acum cel putin in semifinale la Mondiale si Europene. Sa vina Hagi sau Piturca selectioner, si nasu Sandu la FRF si Mitica la Liga! Sa fim iarasi ce am fost, si chiar mai mult decat atat!

adi_stelistul (26 comentarii)  •  16 august 2017, 16:26

Ma pregatisem sa spun ca e foarte bine zis totul in articol dar comentariul lui Cezar Amariei mi se pare o completare necesara la ce spuneti. Intr-adevar, "impostura" la Daum e prea mult. Desi nici foarte departe de adevar pentru ca simpla competenta nu te fereste intotdeauna de impostura chiar intr-un domeniu pentru care ai dovedit candva expertiza. Ma rog, nu vreau sa despic firul in 16.

hd filmes online (1 comentarii)  •  16 august 2017, 16:45

Source: John F. Kennedy Presidential Library. http://enfieldvc.org.uk/?p=1

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  16 august 2017, 19:07

Definitia omului im,postor este corecta ...dar Daum nu poatr fi impostor decat in capul tau lipsit de ratiune ...un om campion in campionate diferite nu poate fi impostor ...ce a uitat sa antreneze ?...s o credeti voi ca n are valoare ...omul e un antrenor bun ...care a facut tot ce a putut cu echipa noasta Nationala ...pana cand nu puneti voi un antrenor capabil sa bata Polonia ...ciocul mic ...sunteti rai invidiosi si prosti si nu aveti solutii ...

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  16 august 2017, 19:58

Chiar...cum ar fi sa fie demis Daum ...si sa puneti voi un antrenor nou care nu numai ca n ar bate Polonia ...dar ar si rata calificarea la Europene ...

Geo (7 comentarii)  •  16 august 2017, 21:56

Craciune…ai fost baiat cuminte si ai ascultat rpd ce a dictat maestru’ Ioanitoaia…macar donshoara Andries a avut grija ca articolul anti-Daum sa nu stea prea mult la vedere si a facut imediat altul…un pic de coloana vertebrala..un pic de demnitate…ai facut si tu articolul imediat sa nu se supere maestrul…si va numiti ziar sportiv…trist. Cred ca multi dintre voi ati uitat ce inseamna sa fii ziarist…ati inceput sa scrieti chinurile si ofurile personale ale anumitor personaje. Asta ar trebui pedepsit cu inchisoarea.

gica (4 comentarii)  •  17 august 2017, 0:11

Andrei Craciun ! Sa -ti spun la ce nu te-ai gindit . Cindva , Daum o sa plece si o sa vina unul pe care-l placi tu . Uitindune la toate loturile de juniori , cei care o sa fie viitorii jucatori ai nationalei, ne dam seama ca nu au valoare ptr. ca nu au rezultate .Antrenorul tau preferat nu o sa poata sa faca nimic cu "nituri".Tu ai sa poti sa critici antrenorii incontinuare ,dar eu nu am sa te uit Am sa te fac surcele tot restul vietii tale daca nu-ti iese pasenta . Te-ai prins ce te asteapta "Freelancer-ule "?

HopeTX (1 comentarii)  •  17 august 2017, 3:25

Craciun grasule....mare ignorant mai esti! Impostorule ! Ma refer la calitatea produsului finit, i.e. "articolul" in speta, care este propus catre marea masa de cititori. :) Se pare ca pasti pe acelasi tapsan pe care ioanitoaia isi alerga gainile care sareau din portbagaj . Sa ai pofta Craciunule...Impostorule! :)))

Alex (2 comentarii)  •  17 august 2017, 6:09

Andrei, felicitari, ai facut un rezumat excelent al articolelor "maestrului"! Apropos, te-a sunat el sau ai simtit tu ca e timpul sa bagi un articol pe tema Daum? Pana la urma pana si marele Tolontan a facut-o, nu? Foamea e grea, dar rusinea si mai. Incerc sa te inteleg, esti un tip inteligent.

adi_stelistul (26 comentarii)  •  17 august 2017, 13:32

@ gica Cred ca ai dreptate. La consecinta asta nu s-a gandit Craciun, anume ca o sa-l faci tu "surcele" pentru tot restul vietii lui. Sunt sigur insa ca de acum va fi mult mai atent la aspectul asta. Scuza-l, i-a scapat din vedere.

Ilie (19 comentarii)  •  17 august 2017, 14:22

Ce viziune larga si spirit analitic dle Craciun ! Ati pus totul in balanta ! Sunteti tare si aveti dreptate, Daum e de vina ptr toate, nimeni si nimic altceva, afara cu Daum si inapoi la miticii si giovanii nostri ca sa progresam !

haideusicfr (6 comentarii)  •  18 august 2017, 20:34

Unde dai si unde crapa.Se pare ca domnul Ioanitoaia v-a predat stafeta . Sau ascris "articolul"si l-ati semnat. N-a avut ce face si l-a criticat pe cel mai cel antrenor(posibil) al Nationalei. Care s-a facut de mandra minune. Binenteles ca Daum e vinovat ca fotbalul romanesc este un mare zero.

vasco (1 comentarii)  •  23 august 2017, 12:40

"Lumea lui Daum" domnule Craciun este lumea aceea in care exista respect,intre oameni,intre profesionisti,este lumea aceea la care noi nu avem acces din cauza educatiei precare,a mentalitatilor de smecheri si de lenesi,lumea lui Daum e lumea aceea care castiga trofee,foarte multe,in timp ce noi ne raportam la vesnica Sevillie si la CM 94...si asistam la jocurile murdare ale unor indivizi ca sandu,dragomir,clanul becali si toata cohorta de impostori si infracto.ri dovediti sau inca nu,din care vad ca insisti sa faci parte si dumneata,asa ca un ciorbist mai mic,in umbra marilor ciorbisti,Ioanitoaia fiindu-va mentor...Uite de-aia n-are ursul coada...si noi romanii nu facem aproape nimic ca lumea,deci nici fotbal.Pentru ca nu facem parte din lumea lui Daum.Raman in continuare surprins ca a facut greseala de a veni in lumea aceasta...

Dragos (1 comentarii)  •  1 septembrie 2017, 6:09

Decat sa ii dam in cap lui Daum nu ar fi mai bine sa ne legam si putin de domnul Burleanu?

Giovanni (1 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 16:52

Mai ziar de impachetat peste pe voi cine va mai crede cand numiti UNIVERSITATEA CRAIOVA o facatura a unuia numit mititelu? ***.*** de 1000 de ori ***

Adu (4 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 23:42

Cât timp FRF și LPF nu îi declară "persona non-grata" în fotbal pe toți cei care au făcut pușcărie pentru infracțiuni în fotbal, și îi lasă să influențeze și campionatul, și presa sportivă, avem un fotbal mafiot, dirijat de mafioți, deci lipsit de șanse de performanță reală. Daum e doar țapul lor ispășitor, fiindcă nu sunt capabili să creeze fotbal performant, doar marfă de vânzare...

JimmiNu (3 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 15:09

5kt2e5 http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

JimmiNu (3 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 15:10

yNiBPm http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

JimmiNu (3 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 19:43

CpYeam http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

Comentează