Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Puțină speranță pentru Liga 1

A fost un început palid în prima divizie, dar, cum alta n-avem, să nu ne grăbim să aruncăm piatra

Permalink to Puțină speranță pentru Liga 1
miercuri, 19 iulie 2017, 2:49

De la Craiova ne parvine vestea unei indolențe strigătoare la cer în chestiunea cheltuirii banului public. Stadionul cel nou n-a fost gata la timp (ceea ce déjà nu ne mai scandalizează), dar iată că nici măcar n-a fost înălțat conform. Merge și așa? Până când? Bine măcar că s-a brodat Coloana Infinitului pe tricourile juveților. Iar marele atacant Ivan ia calea Rusiei, cu promisiunea întoarcerii în Bănie. Frumoasă mostră de gândire românească: nici n-a plecat că i s-a și făcut dor de casă. În iarbă, Craiova n-a arătat deloc rău cu umbra Iașiului. Și mai vine și AC Milan-ul chinezesc la Severin. Bine și că, în buna tradiție a optimismului nostru, n-au nici ei trei picioare.

FCSB câștigă în prelungiri cu Voluntari, iar delirul de grandoare al patronului poate continua până la încleștarea cu cehii. Trăim încă epoca de aur de dinainte de primul fluier european, când putem subestima pe oricine (adevărata noastră artă). Puțină speranță se cuvine să existe, totuși, o dată cu golul lui Man: tinerii, promovați din obligație, dau să confirme.

S-a întors și Dan Petrescu din peregrinările sale răsăritene, mai bogat, cu părul alb, dar nu mai înțelept. Același dezgust față de anormalitatea fotbalului nostru mic, în care și-a găsit totuși un loc de muncă. E adevărat: CFR Cluj n-a fost arbitrată prea bine la Botoșani, dar nici n-a jucat ca o viitoare campioană. Ba dimpotrivă: CFR-ul a fost previzibil și lent ca un personal care se târăște prin Câmpia Română.

Așteptând pe Bilbao, Dinamo s-a îmbătat cu apă rece cu Juventus din Colentina, pripășit pe la Ploiești. Victorie categorică, sigur că da. Dar cu un adversar care nu face decât să dovedească o dată în plus nivelul ridicol al diviziei secunde.

Iar meciul Viitorul – Gaz Metan ne-a arătat, mai degrabă, că Mediașul candidează în acest an la retrogradare. Pentru Hagi, primele examene serioase vor fi tot cele din bătrâna Europă. Acolo vom vedea câte parale fac și pe teren tinerii dumisale. Nu avem motive să ne pierdem nădejdea, dar nici să ne entuziasmăm nu avem (chiar și cu golul lui Cristi Ganea).

Și în tot acest început palid, o bilă albă pentru decența patronului de la Sfântu Gheorghe și curiosul său obicei de a nu se împăuna în presă. Cât despre Astra post-Șumudică: deocamdată nimic notabil.

Ar mai fi și edilul din Chiajna care se crede antrenor și procedează în consecință. Și, desigur, Timișoara lui Ionuț Popa, care și-a găsit, iată, principalul adversar: Fiscul.

Acestea fiind spuse, cea mai bună veste din Liga I rămâne, după prima etapă, tot cea de dinainte de prima etapă: a împlinit o sută de ediții. Încă există.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Ilie (19 comentarii)  •  19 iulie 2017, 17:05

Incet-incet vor reapare echipele noastre istorice si vor stopa hemoragia asta de '***' de campionat cu Chajna, Voluntari, Sepsi, Giurgiu, FCSB, Colentina, etc .. la care eu nu mai pot sa interesez. Prin 'istorice' ma refer la echipele noastre de traditie, cu un nume si deci cu un renume, adica la tot ce se afla in spatele lui : suporteri, interes si pasiune. Nu asta este baza sportului rege ? La echipele care, dupa ce au fost pradate si jefuite ca in plina 'perioada de tranzitie', renasc incepind de jos, de la ligile 4/5, dar cu suporterii alaturi si inima curata : FC. Arges, Petrolul, Otelul, Rapid sau, nu in ultimul rind, Steaua Bucuresti. U Craiova, n-a scapat inca, mai are de tras cu Mititelul lor. A propo de Steaua, cum se face ca nu scrie niciun editorialist de renasterea ei, alimentind in continuare 'legenda' faptului ca Gigi finanteaza GSP-ul ? Lunea trecuta, 17 Iulie au fost peste 1000 de suporteri la primul antrenament in Ghencea a proaspetei echipe Steaua Bucuresti de liga a 5a. Echipa a revenit in Ghencea si, mai mult, a revenit suporterilor ei. A revenit fotbalului. Scrieti si ei, despre aceste fenomene inedite, daca sinteti gazetar liber, caci ei si doar ei reprezinta vreun orizont cit de cit de viitor in fotbalul nostru, daca nu vreti sa ne inmormintati in Colentine si Voluntari, adica da, putine sperante de supravietuire ..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  19 iulie 2017, 19:19

...dar de unde sti ca nu a fost inaltat conform ?...te ai uitat tu pe planuri ?...sau crezi tot ce ti se spune ?

FYRY (11 comentarii)  •  19 iulie 2017, 20:23

anfrei craciun,o stii pe aia cu magiun ?

Nicu (2 comentarii)  •  19 iulie 2017, 20:32

"CFR Cluj n-a fost arbitrată prea bine la Botoșani " . Tare asta ! Păi dacă nenea Barsan îi arata cartonasul rosu lui Omrani , in minutul 53 când frantuzul a intrat la rupere pe piciorul lui Bordeianu , nu mai avea pe cine elimina in min.73 , dar tu probabil te ai uitat doar la declarațiile lui Dan Petrescu .

steaua_nu_e_fcsb (1 comentarii)  •  19 iulie 2017, 21:28

si mai sunt si aceiasi ziaristi care au impresia ca sunt ziaristi si totusi ei scriu la gazeta d le craciun....

Silvio (1 comentarii)  •  20 iulie 2017, 2:40

Aveai o stare de lene cand mazgaleai foaia?

Burebista (13 comentarii)  •  20 iulie 2017, 9:06

@ilie: de acord, cu o mica obiectie: ce ai cu Sepsi? Patronul lor pare ca are mult bun simt, vorbeste foarte frumos, au promovat prin munca si cu bani putini, luptandu-se cu echipe mult mai titrate, printre care si UTA, eu sunt din Arad, se lucreaza serios la Sf Gheorghe si nu e vina lor ca la Arad sau Brasov nu se doreste promovarea sau nu sunt bani suficienti... de ce sa nu apara si echipe noi daca merita? Sunt multi bani privati acolo nu ca la celelalte enumerate de tine... eu am prins timpurile cu echipe de traditie, crezi ca nu mi le doresc inapoi? Dar fotbalul romanesc e muribund si nu stiu daca isi va mai reveni vreodata...

Ilie (19 comentarii)  •  20 iulie 2017, 11:29

@ Burebista : nu domnule, nu am nimic special cu Sepsi in sine, si de fapt nici cu celelalte echipe ciuperci enumerate. Aveti dreptate. Si Sepsi dar poate si altele din cele enumerate nu au nici-o vina daca sint unde sint, din lipsa de alta concurenta. Si aveti dreptate si ca nu trebuie considerat un campionat sub vas inchis ; binenteles ca nu e rau sa apara si echipe noi daca merita, cu precadere din orase resedinte de judet ce nu au avut reprezentanta pina acum in primul esalon, precum Sf Gheorghe. Sper ca ati inteles esenta 'of'-ului meu, nu aceea a aparitiei unor echipe noi, ci disparitia fotbalului romanesc, in sensul larg, cu tot ce cuprinde el : nume, renume, traditie, valoare, echipe, istorie, suporteri, emotii, etc ... Dvs va puteti uita la un Chiajna - Sepsi ? Eu recunosc ca nu .. nu ptr ca nu regasesc macar o rubrica din cele de mai sus. Zicind asta imi cer scuze ptr jucatorii sau suporterii echipelor respective, atit citi or fi, ei nu au nici-o vina si sint convins c-o fac cu pasiune si in limita posibilitatilor. Numai ca scara mica e una si scara larga e alta. La nivel national FC Voluntari campioana Cupei Romaniei si acces la cupele europene .. suna a gluma proasta, f proasta si trista. Legat de faptul ca fotbalul muribund nu isi va mai reveni vreodata, nu cred ca excelez in optimism zicind ca el depinde de 'rezistenta' noastra, a acestora care vad fotbalul printr-un alt filtru decit cel al importurii. Si nu sintem chiar asa de singuri. Faptul ca stadioanele sint goale iar ca din drepturi TV se fac din ce in ce mai putini bani, nu inseamna ca masa amorfa dar amatoare nu sta in dorinta trezirii ptr a umple din nou tribunele si a 'consuma' fotbal. Unii chiar o fac activ, iata ca cluburi de traditie precum Rapid, U Cluj, FC Arges, Petrolul au reinceput-o de jos cu suporteri la fel de patimasi daca nu si mai mult. Vor reveni ptr ca refuz a crede ca, spre exemplu, Chiajna e viitorul si nu Rapid. La fel cu renasterea Stelei : lunea trecuta (zi lucratoare) s-a petrecut ceva magnific in Ghencea, peste o mie de oameni au venit cu toata fanfara la primul antrenament deschis a noi echipe reinviate in liga a 5a. Refuz a crede ca FCSB-ul ciobanului e viitorul si nu Steaua Bucuresti. De altminteri un banner in complexul Ghencea astepta tinerii jucatori cu mesajul urmator : 'Un nou inceput / Onorati un glorios trecut'. Ma oftic deci si de burlescul murinbund de azi, dar si de faptul ca gazetarii in masura sa evoce aceste fenomene de 'rezistenta' si 'renasteri', precum Andrei Craciun, nu o fac .. Din comoditate sau din alte motive, cert e ca si ei participa astfel (pasiv) la aceasta lenta moarte dar cu leitmotivul drobului de sare ..

Burebista (13 comentarii)  •  21 iulie 2017, 10:50

@ilie: de data aceasta, perfect de acord, fara obiectii! :)

Ilie (19 comentarii)  •  21 iulie 2017, 16:05

@Burebista : :) noroc cu noi, care sa mai vorbim despre fotbal, caci cu ala jucat .. Si imi dadui seama ca n-am citat printre echipele noastre de reper Batrina Doamna, mai ales daca sinteti din Arad. Cu toata scuza, traiasca UTA ! :)

vasco (76 comentarii)  •  22 iulie 2017, 7:44

Finalul,"inca exista" e perfect!Eu sper ca sa nu mai existe multa vreme.Oricum nu e nimic altceva(fotbalul romanesc)decat ocazia de a manari bani negri ,de aface caterinca pe la TV unii ***,de visa marea realizare(masini bengoase,gagici tari,tatuaje..)pentru majoritatea jucatorilor,dintre care cei mai "buni" ajung prin Rusia,Turcia,Ucraina..A,era sa uit "impresarii",acei smecheri care fac si desfac,bisnitari de fotbalisti.Spectacol?Fotbal?Niema!Si atunci,pentru ce ar trebui sa existe aceasta farsa numita fotbal romanesc?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosu (1 comentarii)  •  22 iulie 2017, 18:15

Ilie , the village idiot .

Ilie (19 comentarii)  •  23 iulie 2017, 21:30

@ Cosu : ai uitat sa spui si ptr ce, mai blegule, sau nu ti-a mai dat si ordinul asta Gigi ?

Comentează