Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Hagi e Hagi

Pentru sănătatea noastră mintală, ceea ce nu e tocmai puțin lucru, să rămânem strict la fotbal. La fotbal, Viitorul a câștigat Liga I

Permalink to Hagi e Hagi
luni, 15 mai 2017, 10:26

Campionatul nostru nu este, și o știm toți, cine-știe-ce competiție, dar e a noastră, așa că se cuvine să îi acordăm totuși mai multă atenție.

Iar Viitorul este Hagi. Sună ca o profeție și, în egală măsură, ca o concluzie. Iar Viitorul a câștigat pentru că a fost cea mai bună echipă în acest sezon, oricâte i s-ar scrie, de-acum, în contra.

Am zâmbit noi când Hagi spunea: „Iancu, dacă talent…”. Dar uite că golul lui Iancu a decis – deocamdată, cum sunt toate în țara noastră – campioana.

Iar victoria acestor copii ai lui Hagi (nici nu știau săracii să tragă de timp în prelungiri, trăgeau atât de copilărește…) este o veste bună pentru fotbalul românesc.

Fiindcă această echipă nu este cumpărată. Ea este altceva. Ea este construită cu pasiune, dacă nu cu nebunie. Viitorul e un Ajax românesc (mai vorbim despre echipa aceasta după finala Europa League cu Manchester United).

Aceasta este calea. Iar Hagi a intuit-o înaintea tuturor, și nu doar că a intuit-o, dar a și urmat-o.  Ceea ce este – de când lumea – cel mai greu la un drum. În teorie, toți știm cum putem fi cei mai buni. Dar Hagi chiar este cel mai bun. Ideile lui nu au rămas în norii în care toți plutim atât de des.

Și mai mult: ce demonstrează această victorie a „Regelui” este cât contează munca. Munca zilnică. Este o lecție fundamentală pentru timpurile noastre, și ar trebui să nu o ignorăm.

Ea ne arată, chiar dacă retrospectiv, și pe ce se fundamenta ceea ce credeam că este talentul nemaivăzut al fotbalistului Hagi – în înțelesul românesc al nemaivăzutului. Talentul său se întemeia pe muncă.
În pub-ul unde am văzut finalele campionatului (de mult n-a mai avut campionatul nostru atâtea finale, ceea ce este de asemenea bine) scria așa: un câștigător este un visător care nu renunță niciodată. Mi se pare o definiție exactă. Propun să o păstrăm.

Hagi este un câștigător fiindcă, atunci când fotbalul românesc tindea către zero, nu și-a luat milioanele și nu s-a retras cu ele pe o insulă exotică. Ba chiar dimpotrivă: s-a înhămat (și nu e nimic peiorativ aici) la muncă. Da, a fost cândva ajutat de Steaua să nu retrogradeze. Și poate că sunt și alte umbre de antologat, dar Hagi s-a ridicat dincolo de ele.

Ca să rămânem la vocabularul care l-a consacrat, Hagi a demonstrat. Hagi e Hagi.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Burebista (13 comentarii)  •  15 mai 2017, 10:56

Hagi e intr-adevar Hagi! Unic! Cu bune si rele... prea il ataca unii, cateodata pe drept-vezi "omeniile" si derapajele verbale ale lui Hagi-, il jignesc si chiar fac caterinca... dar cu ce drept? Cine sunt ei? Ce au realizat, ce au construit la nivel de tara? L-am criticat si eu pe Hagi, dar fara jigniri si cuvinte urate... el a pus mult suflet , bani si f multa munca in proiectul sau... oare aceasta nu inseamna nimic? Nu i se cuvine respectul nostru pt aceasta? Chiar daca nu e totul inca perfect pus la punct? Eu zic ca da! Altii nu... treaba lor... fiecare dreptul la o parere... Campionatul e de nota zero, intr-adevar, si tinde spre minus, dar nunca lui Hagi si a jucatorilor ramane.

dan (10 comentarii)  •  15 mai 2017, 11:42

Corect! Desi tin cu Steaua, Hagi e Hagi si merita felicitari pentru ceea ce a realizat - a terminat campionatul, sezonul regulat, pe primul loc si a terminat si play-off-ul pe primul loc !

Carol K (13 comentarii)  •  15 mai 2017, 13:11

Becali este individul care a interpretat in fel si chip legile tarii,regulamentele din fotbal tocmai pentru a gasi portite sa le eludeze,ei bine azi e cel care se agata cu ghearele de o scapare a Ligii de a pune pe hartie ceeea ce anuntase public si ceea ce toata lumea considera ca e oficial...O noua interpretare de data asta total imorala dar sustinuta de o realitate trista,avem o clica la Liga si alta la FRF care ar trebui sa plateasca pentru ceea ce au gresit.Din propriul buzunar nu din bugetul institutiilor pe care le patroneaza si sa paraseasca imediat posturile.

Miky (2 comentarii)  •  15 mai 2017, 14:43

Hagi a demonstrat ca fotbalist ca prin munca , seriozitate si sacrificiu poti ajunge in varf , asa demonstreaza si astazi din postrura de investitor / antrenor . Asa agramat cum il fac ( o spun cu mare parere de rau ) foarte multi compatrioti a demonstrat ca in decursul anilor jucati la echipe si in campionate de top a realizat ca si in fotbal iti trebuie un management profesionist . Nu stiu la ce nivel este Academia / Viitorul din punct de vedere managerial dar clar ca mult peste multe echipe romanesti in speta Steaua-FCSB , fptul ca are in foarte multi sponsori alaturi demonstreaza ca are un proiect viabil .Facand o paranteza intre Viitorul si Steaua -FCSB unde investitorul-patron este si scouter , antrenor , manager , agent , faptul ca Hagi a jucat fotbal la cel mai inalt nivel face diferenta intre el si Becali . Felicitari Gica si succes in continuare ! Ce raspuns mai frumos putea sa le dea Hagi celor care i-au contestat valoarea decat castigarea acestui campionat ?

Geo (7 comentarii)  •  15 mai 2017, 14:54

Poate inteleg lectia si celelalte cluburi din liga 1 si se pun pe treaba cu juniorii, cu copiii. Asa se ridica fotbalul romanesc, nationala, campionatul. Cu ce a facut Hagi! Nu cu slovaci, sarbi, africani si alte natii expirati la sfarsit de cariera. Sa speram ca intelege toata tara mesajul lui Hagi cu castigarea campionatului.

BVB 08 Dortmund (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 15:08

Nimic de spus, bravo Hagi! Totusi putin mai multa atentie si decenta in declaratii si afirmatii. Declaratiile de genul "titlul este dat deja", "noi suntem mici, nu contam" nu fac bine si creeaza doar circ si invrajbesc inutil spectatorii. La finalul sezonului trecut Sumudica "plangea", la fel ca si Hagi, ca sunt nedreptatiti de acest sistem pagubos care le injumatateste punctele si ca din cauza acestui sistem sunt avantajate alte echipe. Dar, surpriza, si atunci ca si acum, Hagi si Sumudica au castigat si in acest sistem playoff. De asta spun, mai multa cumpatare probabil ca n-ar strica... Se pare ca noua romanilor ne place sa ne vaicarim preventiv... ;)

Dodo (8 comentarii)  •  15 mai 2017, 15:47

Erata, ,,La fotbal, Viitorul NU a câștigat Liga I,, ! Steaua a fost net superioara in 3 maeciuri din 4 !

vasi (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 16:21

un articol placut, racoritor de-a dreptul ! felicitari!

Cristian (4 comentarii)  •  15 mai 2017, 16:38

Nu domnule Crăciun! Hagi nu e un câștigător! E un blatist ordinar! Aduceți-vă aminte cum.urla în competiția regulară că îl fură frf și lpf! L-ați mai auzt pe individ spunând ceva de rău la adresa ăstora din fruntea fotbalului? Nu, domnule Crăciun! Oare de ce? Aduceți-vă aminte de "dublele"cu Astra și ultimele 2 meciuri! Decât să-i ridicați osanale lui Hagi, la ordinele șefilor bineînțeles, mai ați face o analiza corectă! Chiar dacă e dură! Cu ocazia asta vă aduceți aminte că sunteți jurnalist. și nu un simbriaș la curtea"regelui", domnule Crăciun! Nu! Viitorul nu e o campioană merituoasă! Nu, domnilor de la gsp!

Bagheera (3 comentarii)  •  15 mai 2017, 16:58

Campionatul a fost decis de cele doua penalty-uri neacordate Stelei in meciul cu Viitorul si de cele doua penalty-uri cam dubios acordate pentru: a) Dinamo la meciul cu Steaua in min 94. b) Viitorul la meciul cu CFR din ultima etapa (aici e cam rusinica, draga Gica!) E simplu. Ca Hagi munceste BINE si cu HAR fotbalistic este de necontestat. Dar Reghe l-a umilit pe National Arena la 1-1. Ce campioana? Ii bat si Steaua si Dinamo si CFR la orice ora.

Miky (2 comentarii)  •  15 mai 2017, 18:30

@ Bagheera . Ca suporter Steaua-FCSB , sunt fosrte dezamagit de evolutia echipei . Dumnule draga , Gigi a luat tot ce a crezut ca este mai bun in Romania , a slabit echipele pretendente la titlu ceea ce nu-i fair=play . Eu nu am fost in tara si nu imi dau cu parerea dar din comentariile de dupa meciuri Steaua a jucat lamentabil in acest campionat . Sa investesti 8-9 milioane de euro in momentul in care cea mai mare investitie a altei echipe se ridica la fabuloasa suma de 50 K euro si sa te chinui cu echipe in insolventa sau pe punctul de a se dastrama imi pare chiar jalnic. Domnule daca aveau valoare si jucau ca o echipa trebuia sa le dea cu terenul in cap tuturor , cum ne-a dat City la Bucuresti . Cand ai valoare si joci fotbal , dai 4-5 goluri pe meci indiferent daca mai inventeaza arbitrii un offside sau un fault in ataca tot bati la scor . Ok , dumneata crezi ca convingere ca Gigi baga mai mult de 10-15 % din banii UEFA in echipa ? Cu tot respectul pentru Dica , crezi ca poate sa faca fata la o asemenea echipa in afara sa fie secundul lui Becali ? Domnilor nu vedeti ca omul are o problema ?

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  15 mai 2017, 21:06

Hagi e un fost jucator mediocru si un actual blatist notoriu ...insa nimeni nu vede asta...il compara cu Ajax ...cu Maradona...ce putem face ?...ne vom uita la blaturi ...mereu ...

Cristi (1 comentarii)  •  15 mai 2017, 22:18

Un articol superior. Stima !

Anonim (58 comentarii)  •  16 mai 2017, 9:43

Denigrarea si ingratitudinea sunt specifice celor mediocri in toate domeniile, sper sa inteleaga acest lucru si unii care ne plictisesc cu aceleasi mesaje in aceleasi circumstante! Din material, am retinut remarca referitoare la Ajax; sigur, o finala este o performanta pentru tinerii lancieri, insa Mourinho rateaza complet sezonul daca nu castiga trofeul! Revenind la Ajax, aceasta performanta apare dupa o pauza de 21 ani, infirmand ... ciclicitatea de pana acum (performante si generatii exceptionale la fiecare 10-15 ani)! A.

mar (1 comentarii)  •  16 mai 2017, 19:32

Gresit Hagi nu e Hagi Hagi e Rege!!!

Geo T (1 comentarii)  •  30 mai 2017, 21:59

Domnule Mos Craciun iti respect opinia dar se pare ca ai gresit! Dupa cum bine stii Ajax a pierdut in fata unei echipe "cumparate" (asa te-ai exprimat). Desigur ai dreptate ca apreciezi munca machedonului dar ai omis sa spui ca este om de afaceri si ca a facut toate astea pentru profit si pentru juniorul Hagi si nu in folosul comunitatii respectiv cetatenii din Ovidiu. Iar modul jalnic cum a castigat ultimul meci cu ajutorul arbitrului care a inventat un penalti ne clarifica cum a ajuns de fapt Viitorul campioana - ca o compensatie (rasplata) ca d-l Hagi nu s-a dus cu milioanele pe o insula exotica cum bine spuneai. In concluzie nu sunt suta la suta meritele lui Hagi ci si a "sistemului" din care fac parte si oamenii in negru cu fluier care ar fi trebuit sa fie impartiali si desigur sa nu uitam de echipele care nu au mai jucat precum retrogradata Otelul Galati altadata. Iar cel mai bun fundas al echipei nationale cu un trecut in portugalia si-a dat si autogol doar pentru ca are sange visiniu si nu-i suporta pe stelisti.....hilar. Asa ca mai usor cu darurile catre Hagi domnule Mos Craciun!

Comentează