Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Contra. Și Pleașcă

Dinamo-FCSB a început cu Peluza “Cătălin Hîldan” într-un spectacol cu mult peste nivelul Ligii I (și excesele le decurg tot din încrederea că sunt cea mai bună galerie din România, ceea ce este, deja, neîndoielnic)

Permalink to Contra. Și Pleașcă
marți, 2 mai 2017, 7:46

Ceva continuă să mă fascineze la această grupare de fanatici care îl introduce, iată, pe Nostradamus în chestiunile interne ale fotbalului românesc. Și anume: tinerețea lor. De unde atâția tineri de până în douăzeci și cinci de ani în galeria „câinilor”? Vorba aceea: în ultimii douăzeci și cinci de ani echipa n-a mers prea bine. Ei sunt prin excelență oameni contra. Contra hegemoniei pe care a tot visat-o (zadarnic) Steaua. Acum, ei vor Doar Dinamo București, ceea ce este o eroare de logică (dar nu de sentimente). Dinamo are nevoie de rivale, chiar dacă iubirea suporterilor le e unică. A se urmări cazul.

Din scandaloasa lor tinerețe rezultă concluzia că suporterii s-au îndrăgostit, întâi, de galerie și abia în plan secund de echipă. Aceasta e o revoluție subtilă peste care trecem prea ușor în minutarul nostru înțepenit în actualitatea continuă.

Dinamoviștii își revendică dreptul la un stadion, „Groapa” fiind îngropată în înțelegerile dubioase de la începutul anilor 2000. Și nu poți să nu te întrebi unde ar fi ajuns acest club dacă nu ar fi fost abuzat chiar de către cei care pretindeau că îi aduc viitorul.

Pe teren: multă dorință, prea puține posibilități în concret. Personal, așteptam mai mult de la Rivaldinho. Dar el este atât de departe de tatăl său încât par din galaxii diferite. Dacă Rivaldo a luptat să iasă din sărăcie, Rivaldinho, altfel un băiat admirabil, pare că joacă fotbal pentru întreținerea trupească – face și el mișcare în România, să nu se împlinească înainte de timp. Peste media (foarte scăzută) a campionatului nostru se pot constata: Hanca și Nistor. Și mai e și Cosmin Contra, antrenorul. El i-a dat acestei formații tupeul cel bun.

Dincolo, la Steaua, aceeași beție de putere, aceeași aroganță: lor li se cuvine. Alibec, în continuare prea conștient de talentul dumisale. Pe scurt, aceeași insuportabilă problemă: deficitul de smerenie.

De remarcat: Pleașcă. Un fotbalist care rezumă perfect ce era să i se intâmple Stelei pe Arena Naționala. Meciul s-a sfârșit cu inima rănită a lui Pleașcă și arbitrajul așa și așa, dacă nu așa și pe dincolo.

Altceva: la tribuna oficială, l-am văzut pe marele nostru selecționer Christoph Daum ridicându-se din scaun în minutul 85, secondat de Ionuț Badea. Unde se duceau ei, chiar înainte de finalul nebun? Nu mai știu să vă spun. L-am mai văzut și pe pușcăriașul eliberat înainte de timp Giovanni Becali frecându-și duios obrajii de ai senatorului (pesedist, desigur) Șerban Nicolae. În rest, lume pestriță, ca la noi, în Balcani: interlopi bătrâni și fete de oraș, oameni cu burtă și bani, foste glorii, suporteri cinstiți cu posibilități financiare.

Arena Națională e totuși o lume la suprapreț. Trecem (deși nu ar trebui) și peste faptul că ne ducem persoanele cu dizabilități în cârcă (mai ușor cu lifturile) și că stadionul pare că nu s-a încheiat (și nici nu se va încheia vreodată). În ciuda (dacă nu în disprețul) prețului. Aici ne aflăm.

Marți, 25 aprilie 2017, m-am întâmplat pe Amsterdam ArenA. Am intrat pe legendarul stadion al lui Ajax și trei ceasuri mai târziu, când l-am părăsit, părăseam Johan Cruyff Arena. Era chiar ziua în care cel mai mare fotbalist pe care l-a dat vreodată Europa ar fi împlinit șaptezeci de ani. Desigur, George Best nu ar fi de acord cu fraza anterioară. De altfel, legenda spune că la o întâlnire directă Best l-ar fi luat de gât pe Cruyff și i-ar fi spus că da, puștiul e cel mai bun, dar asta pentru că nu are el timp să se ocupe. Acestea sunt însă povești dintr-o cu totul altă lume.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Ionel (3 comentarii)  •  2 mai 2017, 20:22

Dinamo e spirit ,se transmite din generație in generație!!!

Anonim (58 comentarii)  •  2 mai 2017, 21:33

Va invidiez, n-am fost inca pe AmsterdamArena! Nu sunt de acord cu afirmatia despre Arena Nationala: daca mai sunt inca probleme, ele vor fi rezolvate in vederea meciurilor pe care le va gazdui in 2020 (sper sa fe montate numai scaune rabatabile, printre altele)! A.

Robert (1 comentarii)  •  2 mai 2017, 22:29

o *** ca tine nu poate intelege, spiritul unor tineri care nu accepta conceptul de turma...spiritul unor tineri care nu accepta sa se identifice cu gloata de lingai ce asteapta sa pice cateva sute de lei de la cioban. Voi jurnalistii de carton, va prostituati si scrieti articole la comanda, va aratati fatis culoarea si apartenenta, uitand regulile nescrise ale unui jurnalism adevarat. Voi sunteti partasi la distrugerea fotbalului romanesc, pentru ca preferati sa supravietuiti din frimituri aruncate de niste inculti ce au scris romane in puscarii si refuzati sa luptati pentru supravietuire profesional, echidistant. Sa va fie rusine!

Leonidas (3 comentarii)  •  3 mai 2017, 0:03

Bah baiete..,m-am intamplat pe Amsterdam Arena''...Asa expresii n-am auzit/vazut pina acum..E din limba romana?? Eu sunt dinamovist de la varsta de 5 ani,adica de 48 de ani..Bravo lor dinamovistilor-echipei si suporterilor..!

piffdotcom (1 comentarii)  •  3 mai 2017, 2:46

robert, acum baga si tu o reclama despre libertate. tinereii tai cam pun botul la multe, cum sa nu iubeasca echipa sistemului ?

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  3 mai 2017, 6:32

...da, Arena Nationala este o lume la suprapret ...bucuresteni corupti ...

adi (1 comentarii)  •  3 mai 2017, 8:10

DOAR DINAMO BUCURESTI! semnat:un suporter de 26 de ani

durden (19 comentarii)  •  3 mai 2017, 9:16

@Robert Realizezi ca te iei de fix singurul jurnalist care a scris cam exact ceea ce incerci tu sa explici in comment. Cam ironic... @Andrei Craciun Nu-mi vine sa cred, dar ai ajuns cam cel mai bun jurnalist de sport de pe la noi. Primele paragrafe au fost punct ochit punct lovit. Respect!

Comentează