Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Trădare să fie, dacă o cer interesele Partidului

Și ce am aflat noi din campanie? Că Lupescu, când a mai fost la putere, a administrat ca un tărăbar de Obor care știe el niște băieți, că tânărul Burleanu are reflexe de securist bătrân, că talpa țării se dă […]

...

Ce noapte!

Clișeul are dreptate: totul este posibil, cu atât mai mult în fotbal. De la 1-4 pe Camp Nou (e adevărat că scorul a ajuns astfel în urma unui arbtitraj potrivnic), Roma întoarce Barcelona și ajunge – pentru istorie – în […]

...

Foarfeca lui Dumnezeu

Istoria clipei, pe scurt: Cristiano, înălțându-se ca un zmeu spre cer, croindu-și chip cioplit cu foarfeca pe lângă cel care a fost marele Buffon, fost campion mondial. Real Madrid câștigă cu 3-0 la Juventus Torino (care nu e vreun Alaves, […]

...

Meciul care nu se încheie niciodată

Suedia s-a calificat la Mondialul din Rusia eliminând Italia – o tragedie insuficient studiată pentru Il Calcio. Dar povestea cu Suedia e alta. Noi avem o traumă – nu ne va trece niciodată. România a ajuns în „sferturile” Cupei Mondiale […]

...

Duhoarea

Ați putea spune și așa, dar ați greși. Pentru că nu întotdeauna trebuie să ai fotbal ca să ai bani din fotbal. Așadar, se ascute lupta pentru Federația Română de Bani din Fotbal, un irezistibil magnet pentru cei care și-au […]

...

Contra. Și Pleașcă

Dinamo-FCSB a început cu Peluza “Cătălin Hîldan” într-un spectacol cu mult peste nivelul Ligii I (și excesele le decurg tot din încrederea că sunt cea mai bună galerie din România, ceea ce este, deja, neîndoielnic)

Permalink to Contra. Și Pleașcă
marți, 2 mai 2017, 7:46

Ceva continuă să mă fascineze la această grupare de fanatici care îl introduce, iată, pe Nostradamus în chestiunile interne ale fotbalului românesc. Și anume: tinerețea lor. De unde atâția tineri de până în douăzeci și cinci de ani în galeria „câinilor”? Vorba aceea: în ultimii douăzeci și cinci de ani echipa n-a mers prea bine. Ei sunt prin excelență oameni contra. Contra hegemoniei pe care a tot visat-o (zadarnic) Steaua. Acum, ei vor Doar Dinamo București, ceea ce este o eroare de logică (dar nu de sentimente). Dinamo are nevoie de rivale, chiar dacă iubirea suporterilor le e unică. A se urmări cazul.

Din scandaloasa lor tinerețe rezultă concluzia că suporterii s-au îndrăgostit, întâi, de galerie și abia în plan secund de echipă. Aceasta e o revoluție subtilă peste care trecem prea ușor în minutarul nostru înțepenit în actualitatea continuă.

Dinamoviștii își revendică dreptul la un stadion, „Groapa” fiind îngropată în înțelegerile dubioase de la începutul anilor 2000. Și nu poți să nu te întrebi unde ar fi ajuns acest club dacă nu ar fi fost abuzat chiar de către cei care pretindeau că îi aduc viitorul.

Pe teren: multă dorință, prea puține posibilități în concret. Personal, așteptam mai mult de la Rivaldinho. Dar el este atât de departe de tatăl său încât par din galaxii diferite. Dacă Rivaldo a luptat să iasă din sărăcie, Rivaldinho, altfel un băiat admirabil, pare că joacă fotbal pentru întreținerea trupească – face și el mișcare în România, să nu se împlinească înainte de timp. Peste media (foarte scăzută) a campionatului nostru se pot constata: Hanca și Nistor. Și mai e și Cosmin Contra, antrenorul. El i-a dat acestei formații tupeul cel bun.

Dincolo, la Steaua, aceeași beție de putere, aceeași aroganță: lor li se cuvine. Alibec, în continuare prea conștient de talentul dumisale. Pe scurt, aceeași insuportabilă problemă: deficitul de smerenie.

De remarcat: Pleașcă. Un fotbalist care rezumă perfect ce era să i se intâmple Stelei pe Arena Naționala. Meciul s-a sfârșit cu inima rănită a lui Pleașcă și arbitrajul așa și așa, dacă nu așa și pe dincolo.

Altceva: la tribuna oficială, l-am văzut pe marele nostru selecționer Christoph Daum ridicându-se din scaun în minutul 85, secondat de Ionuț Badea. Unde se duceau ei, chiar înainte de finalul nebun? Nu mai știu să vă spun. L-am mai văzut și pe pușcăriașul eliberat înainte de timp Giovanni Becali frecându-și duios obrajii de ai senatorului (pesedist, desigur) Șerban Nicolae. În rest, lume pestriță, ca la noi, în Balcani: interlopi bătrâni și fete de oraș, oameni cu burtă și bani, foste glorii, suporteri cinstiți cu posibilități financiare.

Arena Națională e totuși o lume la suprapreț. Trecem (deși nu ar trebui) și peste faptul că ne ducem persoanele cu dizabilități în cârcă (mai ușor cu lifturile) și că stadionul pare că nu s-a încheiat (și nici nu se va încheia vreodată). În ciuda (dacă nu în disprețul) prețului. Aici ne aflăm.

Marți, 25 aprilie 2017, m-am întâmplat pe Amsterdam ArenA. Am intrat pe legendarul stadion al lui Ajax și trei ceasuri mai târziu, când l-am părăsit, părăseam Johan Cruyff Arena. Era chiar ziua în care cel mai mare fotbalist pe care l-a dat vreodată Europa ar fi împlinit șaptezeci de ani. Desigur, George Best nu ar fi de acord cu fraza anterioară. De altfel, legenda spune că la o întâlnire directă Best l-ar fi luat de gât pe Cruyff și i-ar fi spus că da, puștiul e cel mai bun, dar asta pentru că nu are el timp să se ocupe. Acestea sunt însă povești dintr-o cu totul altă lume.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Ionel (1 comentarii)  •  2 mai 2017, 20:22

Dinamo e spirit ,se transmite din generație in generație!!!

Anonim (58 comentarii)  •  2 mai 2017, 21:33

Va invidiez, n-am fost inca pe AmsterdamArena! Nu sunt de acord cu afirmatia despre Arena Nationala: daca mai sunt inca probleme, ele vor fi rezolvate in vederea meciurilor pe care le va gazdui in 2020 (sper sa fe montate numai scaune rabatabile, printre altele)! A.

Robert (1 comentarii)  •  2 mai 2017, 22:29

o *** ca tine nu poate intelege, spiritul unor tineri care nu accepta conceptul de turma...spiritul unor tineri care nu accepta sa se identifice cu gloata de lingai ce asteapta sa pice cateva sute de lei de la cioban. Voi jurnalistii de carton, va prostituati si scrieti articole la comanda, va aratati fatis culoarea si apartenenta, uitand regulile nescrise ale unui jurnalism adevarat. Voi sunteti partasi la distrugerea fotbalului romanesc, pentru ca preferati sa supravietuiti din frimituri aruncate de niste inculti ce au scris romane in puscarii si refuzati sa luptati pentru supravietuire profesional, echidistant. Sa va fie rusine!

Leonidas (3 comentarii)  •  3 mai 2017, 0:03

Bah baiete..,m-am intamplat pe Amsterdam Arena''...Asa expresii n-am auzit/vazut pina acum..E din limba romana?? Eu sunt dinamovist de la varsta de 5 ani,adica de 48 de ani..Bravo lor dinamovistilor-echipei si suporterilor..!

piffdotcom (1 comentarii)  •  3 mai 2017, 2:46

robert, acum baga si tu o reclama despre libertate. tinereii tai cam pun botul la multe, cum sa nu iubeasca echipa sistemului ?

ovidiu_3003 (81 comentarii)  •  3 mai 2017, 6:32

...da, Arena Nationala este o lume la suprapret ...bucuresteni corupti ...

adi (1 comentarii)  •  3 mai 2017, 8:10

DOAR DINAMO BUCURESTI! semnat:un suporter de 26 de ani

durden (11 comentarii)  •  3 mai 2017, 9:16

@Robert Realizezi ca te iei de fix singurul jurnalist care a scris cam exact ceea ce incerci tu sa explici in comment. Cam ironic... @Andrei Craciun Nu-mi vine sa cred, dar ai ajuns cam cel mai bun jurnalist de sport de pe la noi. Primele paragrafe au fost punct ochit punct lovit. Respect!

Comentează