Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Forma din aprilie

Cine pierde ritmul în cea mai crudă lună din an pierde tot: copiii lui Hagi au obosit înaintea sprintului final și nimeni nu ajunge campion fără un aprilie bun

Permalink to Forma din aprilie
miercuri, 12 aprilie 2017, 11:39

„Aprilie e cea mai crudă lună a anului, scoţând la iveală liliacul din pământul mort, amestecând memoria cu dorinţa”, așa a lăsat scris T.S. Eliot în „Țara pierdută”, încă de la 1922.

E adevărat, cum să nu aibă poeții dreptate?, deși în fotbal este însă, ca de obicei, și mai mult: aprilie e luna care decide, de fapt, câștigătorii trofeelor care vor urma, deși ne cam scapă amănuntul. Aprilie este luna în care se aglomerează totul. E cam ca mijlocul vieții la om. Uite, acum se joacă: cele mai multe puncte în campionate, calificările înspre finale.

Fascinați, cum se și cuvine să fim, de tabloul general trecem prea ușor peste detalii. Iar detaliile scriu până la urmă toată istoria, și cu atât mai mult istoria meciurilor de fotbal.

Trăim vremuri interesante, când inclusiv forma poate fi programată. În aprilie se plătesc și păcatele proastei pregătiri de peste an. Ajunși în acest punct, se cuvine să lăsăm o bilă albă pentru FCSB, câte una gri pentru Dinamo, Craiova și Cluj, și două categoric negre pentru Viitorul și (ce a mai rămas din) Astra.

Indiferent cine mai joacă pe gazon (și prin programele meciurilor), fotbalul rămâne totuși o chestiune de exclamații, deci de vocale (și tocmai de aceea îi va fi greu acestei aglomerații de consoane – FCSB – să fie vreodată strigată astfel pe un stadion, oricâte titluri și-ar apropria). Noi, microbiștii, avem întotdeauna nevoie de oftatul ratărilor și de uimirea copilărească de la orice rabona. Nici nemții nu folosesc numai consoane când își strigă golurile.

Clișeele sunt adevărate, dar ele nu spun tot adevărul. Forma de moment nu e decât rareori chiar de moment. Forma din aprilie decide cine își salvează și cine își ratează sezonul, și ea este o consecință, nu o întâmplare.

Altfel, acum, la răscruce, când încă nu știm cine va câștiga Liga 1, darămite Liga Campionilor, aș vrea, în plin carnaval de aprilie, să vă fac atenți asupra existenței unui site (www.theplayerstribune.com) unde semnează fotbaliștii, chiar ei! Sunt texte bune de tot acolo. Cel mai recent e al austriacului Christian Fuchs, de la Leicester City (totuși, campioana la zi a Angliei, aflată în cursă pentru Champions League, oricât de improbabil ar părea), un fundaș nici prea-prea, dar nici foarte-foarte. A scris cu nerv, dar mai ales cu umor, despre relația dintre fotbaliști și tribune. E o lectură utilă pentru toți cei care intră pe un stadion, fie că apucă drumul gazonului, fie că speră și disperă în peluză.

Și aș mai vrea să las și o reverență către naționala noastră românească de fotbaliști nevăzători, care s-a calificat la European. În această lume în care vedem atâtea, acești oameni care nu văd nici mingea, nici poarta, dar le simt, ne iau de inimă și ne arată că mereu mai există o cale.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

LEFTER POPESCU (1 comentarii)  •  12 aprilie 2017, 18:04

Punctele le joaca fluierasii . FCSBISTII au castigat in ultimele trei meciuri intre 4 si 6 puncte cu ajutorul acestora , fara ca echipa lui GIGI VALIZA sa joace ceva . Presiunea teribila si frica din oase pe care le- a bagat-o si in creierele arbitrilor GIGI VALIZA , au facut ca acestia , prin maniera de arbitraj din play-off, sa impinga aceasta echipa de la spate pentru a nu intra in gura purtatorului de valize si bani in buzunarul de la spate al nadragilor sai, dar si spre linistea celor de la LIGA, COMISII, FRF care au viata usoara daca GIGI VALIZA castiga titlul prin orice metode , ca la targ, anuntand inaintea fiecarui meci ce jucatori mai cumpara , chiar daca se incalca regulamentul. De altfel , s-a incalcat grav toate regulamentele prin schimbarea denumirii echipei in timpul competitiei. Sper ca UEFA sa nu permita participarea in cupele europene a echipei lui GIGI VALIZA , chiar daca dl Burleanu s-a antepronuntat ca totul s-a petrecut in spiritul si litera regulamentului si ca a anuntat forul european. E vorba de acelasi regulament pe care intr-o noapte l-au modificat, dupa un baraj inventat de un sindicalist , echipa Rapid a fosat retrogradata , chiar daca sportiv terminase pe locul 8 . Tot dupa acelasi regulament , remodificat dupa un an , Dinamo - intratata in insolventa - scapa de retrogradare, ca de alfel si CFR, Petrolul, ASA , Pandurii , Gaz Metan...ca sa nu mai vorbin de poli timisoara care insolventa, cu 9 milioane datorii si nu 2,4 precum avea Rapidul dar SI CU -14 PUNCTE este introdusa in Liga I in locul feroviarilor . Apropo ; daca Rapidul era lasat in Liga I cum era normal (UEFA nu te pedepseste doar cu neparticiparea in cupele europene) cu banii obtinuti isi putea plati datoriile . Dar pentru aceasta echipa se "respecta" la sange orice regulament modificat dupa cum doreau sefii *** din fotbal, iar pentru FCSB si Dinamo nu exitita reguli .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (15 comentarii)  •  12 aprilie 2017, 21:35

Te inseli, d-le Craciun, "aglomeratia aceea de consoane - FCSB -" se poate scanda pe stadioane foarte simplu, ritmic si chiar elegant: Fe-Ce-Se-Be!! Oricum, mult mai normal si mai sonor decat ***-io-va, Di-na-mo, Vi-i-to-rul. Sau ce sa mai spunem de As-tra? Oricum, sa castige FCSB campionatul (de cat mai multe ori, cum spui) pentru ca treaba cu scandarea numelui echipei e rezolvata, nu-ti fa probleme! In legatura cu bilele pe care le acorzi cu atata autoritate, ma intreb, si te intreb de ce i-ai acordat Viitorului bila... "categoric neagra?! Pentru ca anul acesta a renuntat sa se mai lupte pentru evitarea retrogradarii si ameninta sa cucereasca titlul?! Daca in locul Viitorului era... Dinamo, ai fi avut curajul sa-i dai bila "categoric neagra"?! Desigur ca Astra merita cu prisosinta bila neagra, mai ales pentru non-combat-ul din jocul cu Dinamo. M-as fi asteptat sa-ti amintesti de spusele lui Sumi de acum vreo cateva luni: "Sa dea Domnul sa ajunga Astra in play-off, sa vedeti atunci circ!". Sau de raspunsul pe care acelasi antrenor i l-a dat unei ziariste care, dupa infrangerea Astrei, cu 3-0, in fata Stelei, l-a intrebat ce va face cu Dinamo: "Pe mine nu ma mai intereseaza meciul cu Dinamo. Mai e ceva de adaugat?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ajax (1 comentarii)  •  12 aprilie 2017, 23:34

Un articol .. ca sa umple ceva spatiu... felicitari pentru ce ai vrut sa spui si nu ai reusit. Asta se numeste meserie ... gazetarie sportiva.

spinoza (1 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 8:26

Eu zic sa scrieti despre moda! Poate aveti mai mult har.

Vasco (76 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 8:35

Les jeux son fait!Jiji a invatat ceva din episodul " valiza",acum e mai cu fereala...

drako (1 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 10:07

Cuvantul ***-io-va nu respecta regulile site-ului ??? Dumnezeule,pe ce lume traiti tovarsi cenzori ? Nu uitati ca sunteti o gazeta de duzina,cu jurnalisti buni,dar si cu jurnalisti mediocrei,asadar nu ne mai invatati cum sa respiram ! Nu cenzurati prostia,dar,prin filtre stupide,va faceti de ras !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează