Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Marea Tristețe

În viață nimic nu trebuie să ne mire – o știau și anticii de la Roma. Am avut milenii – toată eternitatea cunoscută – să ajungem la această înțelepciune, dar iată că tot n-am ajuns. Dimineața de după noaptea în […]

...

Identitate

Bine, adevărul e că nu e deloc așa de frumos. Identitatea asta de brand e, cum s-ar spune, cam ca apa sfințită: nici nu ajută, nici nu strică. Bine, poate chiar un pic mai rău: ca o tichie cu cap […]

...

Sfârșitul revoluției

A apus timpul revoluției olandeze. După ce s-a retras de la națională generația lui Robben, iată că nici antrenorii olandezi nu mai au căutare la vârf, pe continent. A mai rămas Bosz, dar și el este pe jumătate dat afară […]

...

Golden Boy

Kylian Mbappé este un fenomen, și fiind un fenomen se cuvine să îl privim totuși de aproape. Pe continentul nostru bătrân, două școli de comentarii deja îl dispută. E o dispută care merită, la rândul ei, atenție. Unu: în ciuda […]

...

Sânge

E cumplit de important ce a spus Gică Popescu în interviul acordat Gazetei (cum la fel e și ce n-a spus, mai ales despre carceră). Să rămânem însă la cele rostite: performanța înseamnă, mai ales, sacrificiu. Iar Gică Popescu are […]

...

Danemarca: decisiv și relativ

Așteptând meciul naționalei cu Danemarca, mă tot întreb cum se spune la “vrăjeală” în limba germană

Permalink to Danemarca: decisiv și relativ
miercuri, 15 martie 2017, 9:07

Așteptăm meciul cu Danemarca de la Cluj ca pe o concluzie, fiindcă el ne poate lua dreptul la speranță. Dacă nu învinge, România va depăși douăzeci de ani de când nu a mai atins un Mondial de fotbal.Vom mai păstra, poate, șanse teoretice, matematice, cum sunt ele alintate, dar, de fapt, ne vom îmbăta cu iluzii.

O știm: e ceva putred în acea veșnică Danemarcă a consolărilor noastre. Pe înțelesul tuturor: douăzeci de ani de absență de la Mondial înseamnă, pur și simplu, că s-au născut generații care nici măcar nu au amintiri mari cu naționala. E puțin?

Mondialele au devenit un cerc tot mai larg și noi tot nu am ajuns până acolo. Și de aceea, găsesc greșită abordarea președintelui Federației Române de Fotbal, care se grăbește să îl confirme pe selecționerul Daum și să ne asigure că nici acum, cu Danemarca, nu trăim un moment definitiv. Interesante vremuri ale lui a fi sau a nu fi? ca simplu moft.

E justă încercarea de a depăși isteria românească, în care totul e capital, și în egală măsură nimic nu contează cu adevărat. E corectă dorința de a înălța un proiect pe un termen mai lung, e lăudabilă tentativa de a ieși din balcanismul construcțiilor de bâlci, din acest de azi pe mâine care ne ține loc de viziune în istorie. Dar!

Calificarea la Europeanul de anul trecut a asigurat-o totuși Victor Pițurcă, prin acea insuportabilă tehnică a unor victorii de orgoliu personal. Iar numirea lui Anghel Iordănescu a fost o decizie atât de greșită încât este scandalos că nimeni nu a plătit un eurocent pentru ea.

Herr Daum a venit cu o comunicare deschisă, un discurs motivațional ferm și o selecție care nu poate fi suspectată de alba-neagra cu impresarii, a promovat câțiva tineri, a văzut meciuri, s-a preocupat deci să-și respecte fișa postului. Toate aceste bile sunt albe, și putem trece chiar și peste amănuntul că ele țin de abecedarul meseriei. Însă!

Însă, oameni buni!, România este pe locul patru în grupă și a strâns doar jumătate dintre punctele liderului. Carevasăzică, nu sunt rezultate. Și atunci: să mai avem puțintică răbdare? Câtă?

Am urmărit, cu atenție și îngrijorare, desigur, și viziunea domnului Daum cu privire la importanța meciului cu Danemarca. Selecționerul spune că da, e un meci decisiv, dar decisive au fost și meciurile dinainte, cum decisive sunt și meciurile care vor urma. Nu vă ascund: găsesc năucitoare această relativizare! Bineînțeles că ea face parte din filosofia arenelor, când, după fiecare meci, viața merge înainte.

Dar trag totuși nădejde că știm deja toți că în această relaxare în a privi viitorul nu se găsește înțelepciune, ci doar o eternă scuză.

La mine în cartier, tot învelișul acesta de vorbe cu care se împachetează o ratare poartă un nume ceva mai simplu. I se spune vrăjeală.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Cosmo (1 comentarii)  •  15 martie 2017, 13:42

in ăștia 20 de ani in care nu ne-am mai calificat pe la mondiale de cate ori s-a pus problema, după 4 meciuri, răbdării pe care ar trebui s-o mai avem? Daca am avut atâta răbdare cu pitzi, lucru jr, nasu, etc, unde ne grăbim acum? Înapoi la ei?

Sorin (5 comentarii)  •  15 martie 2017, 14:37

Te-am apreciat. Dar acum nu ai dreptate. Când Răzvan Lucescu își incepea campania de calificare cu doua egaluri, contra doua formații vai mama lor, voi, presa nu ați criticat. Ba mai mult. A ieșit Chivu vexat să ne explice ca mai sunt sanse , deși făcusem doua meciuri nule care trebuiau câștigate! Voi, presa, ați fost de partea lui Lucescu junior pt că este plodul lui nea Mircea. De ce nu ați atacat atunci?!! Acum, avem antrenor. Sa îl lăsăm până la sfârșitul mandatului și vedem atunci ce a făcut și ce nu. Doar daca nu ați început deja pregatirea terenului pt altcineva. Rușine. Tocmai pierdut un cititor. Știu, nu este nimic grav. Dar am vrut să stii. Așa cum si tu ne-ai spus punctul tau de vedere inaintea meciului cu Danemarca!

ovidiu_3003 (69 comentarii)  •  15 martie 2017, 18:50

...da...numirea lui Cascheta a fost o gresala impardonabila ...Albania ne a umilit ...ne a bagat mortul in casa ...cu Daum niciodata n am fi pierdut acel meci decisiv pentru calificare ...

comentario23 (4 comentarii)  •  15 martie 2017, 19:24

Eu as fi mai rabdator... as comenta prestatia lui Daum dupa preliminariile pentru Euro 2020. Daca nici dumneavoastra nu mai aveti rabdare, domnule Craciun, cine sa mai aiba? Stiu ca vedeti si lucrurile bune pe care le face FRF, de fapt ati mentionat cateva si in acest articol. Si sunt convins ca vedeti si ca fotbalul romanesc e acum pe un trend ascendent-atat cel intern cat si raportat la nivelul jucatorilor nostri de afara.

Burebista (9 comentarii)  •  16 martie 2017, 15:19

Mai lasati-ma cu Daum... eu nu am nici o asteptare de la meciul cu Danemarca... ne sunt net superiori..mai ales la mentalitate... poate doar sa jucam curajos si sa incercam sa punem presiune... ofensiv dar prudent... sa nu ne trezim ca ne dau iar cu terenu in cap si luam 5 sau 3 ca si de la polonezi... fara sens comparatia cu 1989...

Burebista (9 comentarii)  •  16 martie 2017, 15:23

Eu cred ca va dura mult pana cand cineva va schimba mentalitatea... acolo e baiul cel mare... nu are cum sa o schimbe Daum in cateva meciuri... utopic... trebuie inceput de la cel mai mic nivel.. daca asteptam pana cand jucatorii ating 17,18 ani, s-a terminat totul... nu va mai amagiti degeaba... au stricat totul in ultimii 20 de ani si acum Daum si Burlwanu sunt nunai buni de tapi ispasitori... doar ei sunt vinovati de totul... nimeni altcineva... tipic romanesc .. .

Florin (1 comentarii)  •  16 martie 2017, 16:49

Doar cateva vorbe despre situatie : Polonia 10 puncte - locul unu asigurat, Danemarca 6 puncte - echipa mai tehnica locul doi de baraj, Romania 5 puncte - locul trei. Sa nu ne facem alte sperante.

vise (1 comentarii)  •  21 martie 2017, 13:44

am intrat in euro cu 'cea mai buna defensiva din Europa', tot la euro am luat si putine goluri,. de cand a venit daum am cam luat goluri aiurea

di livio (2 comentarii)  •  21 martie 2017, 19:51

Nici polonezii n-au cine stie ce antrenor.Dar au jucatori.Noi n-avem jucatori.Asta nu vedeti.De ce nu mai avem jucatori de valoare,asta nu mai stiu.Spuneti voi.Generatia lui Hagi putea sa joace fara antrenor.Poate ca nici n-au avut antrenor...