Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Mourinho, Ronaldo, Poves: lăcomia și conștiința

Evazioniștii nu fac decât să ocolească o taxare care oricum e nedreaptă? Nu e așa de grav? Cine nu ar face așa? Chiar așa?

Permalink to Mourinho, Ronaldo, Poves: lăcomia și conștiința
marți, 6 decembrie 2016, 10:06

Citești dezvăluirile despre mecanismul umbrelor din fotbal (suntem, totodată, în plină epocă de aur a jurnalismului de investigații, dacă nu ați remarcat deja) și te întrebi ce fel de oameni sunt acești oameni, care își ascund milioanele prin paradisuri fiscale. Ce îi împinge spre această fugă de lege? Credința că banii lor nu sunt ca banii muritorilor care i-au făcut atât de bogați? Din ce fibră umană sunt alcătuiți ei, de la acel Mourinho la acest Ronaldo (nici Messi nu e mai onest, dar asta știam deja)?

Sunt atât de bogați încât bogați vor fi și copiii copiilor copiilor copiilor lor, în veacul veacului. Dar uite că nu le ajunge. Vorbim de zeci și de sute de milioane de euro. Fotbalul nu mai este de mult doar „o afacere”. Este o fabrică de bani cu tiparnițe de diferte calibre – nu ați uitat cine a impus ideea în spațiul mioritic, cred.

Ce este totuși acest spectacol către care privim toți, ca niște copii? Nu mai este de multă vreme doar fotbal: timpurile acelea au trecut. Este întrecere pe ramuri de marketing și – cum vom afla cândva într-o scurgere de informații din lumea celei mai înalte chimii (oroare!) – întrecere între diferite tipuri de laboratoare. Dar cel mai mult e altceva: privim către cel mai necenzurat spectacol global al lăcomiei umane.

Nu cred că vă este cunoscut numele lui Javier Poves Gómez. Lui i se spunea Javi și era un fundaș decent care și-a atins apogeul pe la Sporting Gijón. S-a retras din fotbalul profesionist în urmă cu șase sezoane, la douăzeci și patru de ani. E adevărat că a revenit pentru câteva meciuri prin liga a treia, nimic semnificativ.

Nu am uitat motivația lui Javi Poves la retragere, am consemnat-o atunci într-un ziar central de la București. Nu am uitat-o fiindcă nu o mai auzisem niciodată înainte: el s-a retras pentru că nu mai suporta obscenitatea financiară a jocului. Și Javi Poves vedea în fotbalul curent un capitalism mult prea agresiv. Era puțin atins de marxism-leninism fundașul acesta (divaga mult spre exploatații din America Latină și Africa, apăreau mulți morți în discursul său), dar – pe fond – critica sa era întemeiată pe adevăr: fotbalul profesionist a ajuns să fie despre bani și corupție.

Javi Poves își justifica retragerea din joc, sau din afacere dacă preferați, motivând așa: nu îl mai lasă conștiința.

Am auzit de fotbaliști care s-au lăsat pentru că i-au lăsat genunchii sau șalele sau pentru că nu i-au mai lăsat nevestele, dar conștiința?! Cine s-a mai lăsat de fotbal din rațiuni de conștiință?
Chiar așa, stimați cititori: ce conștiință credeți că au domnii Mourinho, Ronaldo și toți ceilalți, despre care urmează să fim informați?

Comentarii (12)Adaugă comentariu

putregaiu (1 comentarii)  •  6 decembrie 2016, 10:28

Ce constiinta au? Cam aceeasi constiinta cu a ziaristilor de investigatie care s-au folosit de respectiva ancheta in scop propriu pt a vinde lansarea scandalului la o data precisa - noaptea dinaintea el clasico - pt a face un ban negru cinstit. Practic, exact aceleasi specimene de ahtiati dupa bani si de o parte si de cealalta a anchetei si acuzatii si acuzatorii in aceeasi galeata.

Victor (1 comentarii)  •  6 decembrie 2016, 12:16

Serios, e dureros sa vezi jurnalisti care scriu despre constiinta. Cel putin pentru mine e dureros la ce vremuri traim. O lozinca ieftina. Sa ne lamurim domnule Craciun: ceea ce a facut Cristiano Ronaldo e poate imoral, dar nu ilegal! Atentie! Omul si-a platit taxele, dar intr-o alta maniera, mai putin morala. Marele sau rival nu doar ca nu si-a platit taxele, dar a si negat ca ar stii ceva despre asta. Se cheama imoral si ilegal! Dar despre Leo de ce nu ati scris astfel de articole? Messi nu are constiinta?

Acciduzu (1 comentarii)  •  6 decembrie 2016, 17:19

O sa adaug si eu ceva la cele spuse pana acum in comentarii. Andrei Craciun pari un pic cam imberb si inca idealist. Statul are in baza legii dreptul la impozite pe toti banii pe care ii facem toti. Si tu si eu si toti. Inclusiv alde Ronaldo and co. Inainte sa sari in sus apucandu-te de constiinta lor, hai sa ne luam si de constiinta statului. Americanii au o vorba des pomenita: statul e cel mai prost administrator. Si sincer din ceea ce vezi pe la noi, pe la UE si prin USA asa este !000%. Ia hai sa vedem doar prin Romanica noastra: cate autostrazi a construit statul nostru drag in ultimii 26 de ani pentru noi? Cate scoli, cate spitale? Ce salarii plateste el statul nostru medicilor si profesorilor, si altor categorii sociale importante? Si ce salarii plateste celor din servicii, justitie, anaf si alte alea? Cati bani aloca anual statul nostru pentru casele de asigurari sociale si ce asistenta medicala primim? Sigur in Spania sunt alte situatii fiecare tara avand specificul ei. Asa ca, inainte sa ne iei cu constiinta, afla ca, chiar daca platesc taxele si impozitele, nu inseamna ca o fac cu constiinta impacata. Pentru ca stiu ca arunc banii intr-o groapa fara fund. Daca as fi in locul unuia ca Messi sau Ronaldo, as cauta sa pacalesc cat mai mult statul care ma fura cu nesimtire. Asa ca data viitoare cand te mai apuca emotia necontrolata privind constiinta unora sau altora, ce ar fi sa scrii despre "constiinta statului". Ca el are si mai putina decat noi platitorii. Are doar parghiile legale ca altfel ar fi haos. Dar ca oamenii trag statul in piept? Bravo lor. Si statul ne trage pe noi in piept cu toata mitocania si nesimtireea. Ba ne lasa sa murim prim spitale fara medicamente si medici. Observa ca nu am zis nimic despre calitatea execrabila a jurnalistilor. Jurnalism de investigatie? Serios? Chiar atat de jos ati ajuns? Prietene mai lasa cativa ani si scrie dupa ce mai cresti un pic si te lovesti de realitatile vietii si ale convietuirii cu "statul"

Stefan (2 comentarii)  •  6 decembrie 2016, 17:39

Foarte bun articolul!

MihaiS (2 comentarii)  •  6 decembrie 2016, 19:02

Andrei, oful tau ca fotbalul si-a pierdut rostul si ne exclude e si oful meu. Interesanta povestea lui Javi Poves, e un cavaler de care n-auzisem. Si totusi, dincolo de constiinta si milioane, voi fi mereu sedus de cum atinge Messi mingea, chit ca da o pasa de 3 metri lui Busquets sau da "craci" vreunui ametit (narav pe care doar Dybala il mai are si uzeaza de el). Doar pe Messi vreau sa-l apar in toata povestea :p

vasco (76 comentarii)  •  7 decembrie 2016, 10:07

Articol fain,sugestiv pentru vremurile pe care le traim,la fel de sugestive si comentariile,majoritatea comentatorilor fiind de aceeasi factura morala cu Mourinho ,Ronaldo,Hagi,Popescu,adica lacomi.Li se pare de neinteles cineva care ia atitudine,precum Poves sau jurnalistul care scrie despre asta.Trist....constiinta a cam palit in fata lacomiei.

Bogdan (2 comentarii)  •  7 decembrie 2016, 23:06

Din câte citisem eu din toate aceste investigații reiese că înainte să apară toate aceste articole și concluzii, părțile implicate au fost înștiințare în legătură cu ele pentru a afla și partea lor . Voi chiar credeți că dacă risca cineva important ani grei de închisoare, nu l-ar fii lichidat pe acel domn ? sau pe oricine altcineva? chiar credeți? Hai sa fim serioși, pe lumea asta nimeni nu se poate ascunde , sau poate dar nu 7 luni sau mai mult cât a fost investigația. Concluzia e că aceste documente au ieşit la iveală pentru că s-a vrut, pentru că s-a ştiut că nimeni important nu va avea de suferit ! Haideți să nu fim naivi , din asemenea cazuri nici un Messi , Ronaldo sau Mourinho nu va ieși cu cătușele la mâini! Este un caz similar cu puciul din Turcia , și acolo a fost acel amărât puci pentru că Erdogan a vrut ! Iar acuma poate liniștit sa facă din Turcia o țară dictatorială! Pe lumea asta nu se întâmplă nimic întâmplător! O seară frumoasă în continuare!

Anonim (58 comentarii)  •  8 decembrie 2016, 17:07

@ MihaiS Vreti sa-l aparati pe Messi si sa-i vedeti inchisi pe toti ceilalti? Din cate stiu, Messi avea cele mai mari probleme si se facea ca nu le stie; cu ce-i mai bun acest individ decat altii, care au recurs la diferite tertipuri prin care sa plateasca taxe mai mici? Si l-ati vrea inchis si pe Hagi, care, intr-o vreme, ne facea fericiti? Cred ca nu l-ati vazut pe Hagi jucand si politetea mea fata de dvs. este nejustificata, deplasata! A.

Stefan (1 comentarii)  •  8 decembrie 2016, 17:36

@Bogdan De un om poate reusesti sa scapi, poate, pentru ca vremurile s-au schimbat mult, altfel ati vedea tot timpul in vest oameni impuscati si asasinati ca au dezvaluit ceva sau ca au trimis pe cineva la puscari. Dar nu era un om, sau 10 oameni, sunt jurnalisti din toata lumea care au lucrat la caz. Crezi ca in 2016 poti face rau la 50 sau 100 de jurnalisti? Daca da, te uiti prea mult la filme SF. Cat despre lacomie, fotbalistii sunt doar o o mica parte a problemei. Eu sunt optimist, si la fel cum omenirea a eradicat o gramada de boli grave, o sa faca la un moment dat un sistem de supraveghere financiar care o sa dea cu persoanele astea de pamant. E chestie de timp. Omul e istet, probleme noi apar tot timpul, rezolvarile lor de asemenea.

Bogdan (2 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 6:22

@Stefan nu ma refeream la asasinarea în masă a jurnaliștilor, ci a acelui domn care a adus documentele . Din povestea prezentată de gsp reiese că domnul a încercat să scoată aproape jumate de milion de euro de la o anumită firmă pentru a nu divulga informațiile. Dacă evazioniştii ştiau că riscă cei mai rău, foloseau acei bani ca sa îl facă sa dispară. Un necunoscut, o "fantoma" dispare și omenirea nu ar afla asta niciodată. Trăim într-o lume mult mai rea decât conștientizăm.

Jos_cenzura (9 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 1:48

Cât de corect este ca un om (să spunem Messi) să contribuie milioane de euro la bugetul comun, iar altul (să-i spunem Petrică) să contribuie sute de euro la același buget, iar amândoi să aibă același vot - aceeași putere în a determina cum se cheltuie resursele acelea comun? Asta mi se pare marea nedreptate.

http://sino.or.kr/ (1 comentarii)  •  11 decembrie 2016, 1:00

De esta forma es. http://sino.or.kr/xe/index.php?mid=board_menu_13&document_srl=36479

Comentează