Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Rostul

Euro a fost născut cu un scop: să apropie țările de pe continent. L-a ratat.

Permalink to Rostul
miercuri, 29 iunie 2016, 10:45

Era 1960, când, la Paris, Uniunea Sovietică învingea Iugoslavia, în prelungirile primei finale a Campionatului European de Fotbal. Povestea e cunoscută: la Moscova se intrase deja într-o zi de luni, golul decisiv îl marcase chiar Viktor Ponedelnik, ceea ce le-a îngăduit sovieticilor previzibile jocuri de cuvinte. Ponedelnik înseamnă chiar Luni. Ponedelnik are astăzi șaptezeci și nouă de ani și nu e tratat ca un fost mare star european, deși asta a fost. A rămas o vedetă doar pentru ruși. Campionatul European nu și-a împlinit rostul.

Euro fusese gândit ca să coasă rănile unui continent divizat de Al Doilea Război Mondial și de Războiul Rece, care tocmai dădea în clocot. Euro fusese gândit ca să vindece un continent sfâșiat de cortina sa de fier. Dar Spania lui Franco refuzase să meargă la Moscova, să înfrunte Uniunea Sovietică. Germania de Vest, Italia și, firește, Anglia refuzaseră cu totul să participe la această întrecere în care singură – dintre marile națiuni ale Occidentului – Franța a crezut.

E bine să ne reamintim toate aceste lucruri acum, când construcția europeană se surpă cu o viteză amețitoare. Predându-se demagogiei unor saltimbanci, Marea Britanie tocmai a făcut o tragică alegere istorică și viitorul nostru, al tuturor celor de pe Bătrân, pare și mai sumbru. Aici am ajuns: Marea Britanie e gata să se desprindă de Uniunea Europeană și fumează frenetic pe butoiul de pulbere al imploziei.

E bine să nu uităm nici că până și Cupa Africii pe Națiuni este un proiect mai vechi decât Europeanul de fotbal (anul viitor, Cupa Africii pe Națiuni împlinește șaizeci de ani, Euro mai are de așteptat până în 2020, dacă o mai fi cazul). E bine să nu uităm: Copa America tocmai și-a aniversat Il Centenario. Sunt vechi, domnule!

Și care mai este rostul Euro, acum, în 2016? Rusia nu mai stăpânește în Europa până la Zidul de la Berlin, nici măcar nu mai există Zidul la Berlin, dar unitatea în diversitate tot nu s-a împlinit. Vara curentă ne prinde dramatic în plin contraatac rusesc.

Istoria e dureroasă. Fotbalul a decăzut în marketing și PR, ca orice industrie contemporană, fotbalul a decăzut într-un supliment oarecare pentru turism. Europa prosperă și sigură nu mai e nici prosperă și nici sigură. Fotbalul ei – totuși, cel mai mare spectacol popular de pe continent – este exploatat până la ultimele resurse (Albania, România, Ucraina…). Și nu este adevărat că politicul a fost alungat din fotbal, ăsta e un dribling elementar. Fundamental, fotbalul a rămas propagandă, deci politică.

Se joacă mai mult, mai repede, mai repede!, mai repede!, decât la 1960, fără să se joace neapărat mai bine. Trăim toți ore tot mai scurte, și indiscutabil ne grăbim. Bucuria s-a organizat, s-a standardizat și și-a pierdut gratuitatea. Care mai e rostul?

Iar luni, la Moscova, a fost mai cald decât la Roma. Treizeci și două de grade la umbră. Și clima a înnebunit. Euro traversează cumplita criză a vârstei de mijloc. Dacă nu îi va supraviețui, nu vom mai avea nici măcar iluzii de care să ne agățăm. La Paris se joacă zilele acestea mai mult decât fotbal.
Rostul e întotdeauna viitorul.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

catio (4 comentarii)  •  29 iunie 2016, 14:12

Toate aceste competitii au fost concepute initial ca un mod de a apropia natiunile, dar au sfarsit lamentabil, ca o afacere. O afacere a celor bogati si din care mai pica uneori cate o firimitura si amarestenilor. Latura idealista a spectacolului a fost de mult eclipsata de latura mercantila. Omenirea este mai divizata ca oricand, indiferent de driblingurile geniului Messi, de sclipirile lui Pogba sau de cursele lui Hazard.

uapxela (4 comentarii)  •  29 iunie 2016, 15:12

O spui romantic,dar vreau sa iti amintesc ca fotbalul a fost inventat tocmai pentru a distrage oamenii de la probleme zilnice si de la programul infernal de munca din timpul revolutiei tehnologice deci in sensul asta nu s-a schimbat mare lucru.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  29 iunie 2016, 19:56

Vrem un antrenor pus pe competenta la Nationala ...si nu pus politic ...acesta i rostul sportului sa fie apolitic ...

Maxentiu (14 comentarii)  •  30 iunie 2016, 12:00

Cînd spuneti ca Brexit-ul se datoreaza "demagogiei unor saltimbanci", sper ca va referiti la d-nii Juncker si Schultz, cei care au reusit in timp record sa arate adevarata fata a uniunii europene, acest colos birocratic care nu da socoteala nimanui, nu-si respecta cetatenii ("the crowd", cum ii numeste dl. Schultz) si nu-si accepta propriul esec.

cristian (2 comentarii)  •  30 iunie 2016, 15:09

@maxxentiu: Nicidecum, ne referim la personaje precum Boris Johnson sau Nigel Farage, care au furnizat argumente grotesti sau minciuni pur si simplu in sustinerea campaniei Brexit. Sau la lideri precum David Cameron care a initiat un asemenea referendum din ratiuni de interes partinic particular si speculatii politicianiste (ratate complet) ,nicidecum din interes public (oricum, nemanifestat pana atunci, cel putin). Un referendum care are potentialul de a reduce libertati legale, a priva de drepturi, sau a impune noi obligatii legale pentru toti cetatenii de pe teritoriul UK, indiferent de optiunile individuale. Este un exercitiu arbitrar care poate afecta o larga minoritate in mod ireversibil. Aici nu discutam de alegeri parlamentare la patru-cinci ani cu caracter perfectibil. Deocamdata, constructia imperfecta UE este singurul proiect european care valorizeaza libertati economice si individuale indiferent de nationalitate si granite, recunoaste si consacra identitatea europeana. Astea cu "nu da socoteala nimanui" sunt direct aberatii. Iti recomand sa citesti calm legislatia in materie si mai ales capitolele despre suveranitate nationala.

Anonim (58 comentarii)  •  1 iulie 2016, 8:12

Copa America (in varianta limitata la America de Sud) se disputa cu o frecventa mai mare decat Euro si acolo nu-s decat cateva participante, care, in plus, se razboiesc la fiecare 4 ani si pentru a se califica la CM. Apropo de CM: mi se pare ca acest continent are prea multe reprezentante, in timp ce Europa - prea putine! A.

Comentează