Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Bobocul. Filosoful. Canibalul

Pe 1 martie 1922 un bărbat a încheiat prematur partida. Şi numele său era Rafael Moreno Aranzadi.

Permalink to Bobocul. Filosoful. Canibalul
marți, 17 mai 2016, 9:33

Numele acesta s-a predat însă în faţa supranumelui. Şi supranumele său era Pichichi. Așa îi spun bascii bobocului (de rață).
Iar Bobocul acesta se remarcase din vreme la Athletic Bilbao. Juca vârf. Tatăl său era primarul oraşului Bilbao. Și mai mult: Bobocul era nepot al lui Miguel de Unamuno, prozator, poet, eseist și mai ales filosof. Filosoful era de părere că trebuie să luptăm contra destinului, chiar şi ştiind că nu avem nicio şansă să îl învingem.

În onoarea lui Pichichi, ziarul Marca oferă în fiecare an un trofeu. În acest an, trofeul îl va primi Luis Suarez. El a ieşit golgeter al ligii spaniole, liga cu cei mai mulţi golgeteri din lume. El a marcat patruzeci de goluri pentru Barcelona. A dat şaisprezece pase de gol. În treizeci şi cinci de meciuri. Nu se mai întâmplase la spanioli să termine cineva primul şi în clasamentul golgeterilor şi în clasamentul ultimului pasator. Până la el: Luis Alberto Suarez Diaz. A fost mai bun decât Messi. A fost mai bun decât Neymar. A fost mai bun decât Ronaldo. Anul trecut reuşise douăzeci şi cinci de goluri şi douăzeci de pase de gol. Ştiţi, el a început puţin mai târziu sezonul. Fusese suspendat fiindcă l-a muşcat pe Giorgio Chiellini, un fundaş italian, la Mundialul brazilian. Și nu era prima oară când Suarez decădea înspre animal. I s-a tot spus Canibalul.

Suarez a crescut, doar din inimă, într-o familie destrămată, la o margine de Sud-America. A măturat străzile din Montevideo – nu e o metaforă, este o istorie personală. Există acest clişeu în vocabularul nostru – foame de glorie. El a cunoscut foamea adevărată. S-a îndrăgostit şi a traversat Oceanul din iubire pentru fata aceea, alături de care trăieşte până acum, la finalul fericit. La sfârşitul săptămânii trecute, Suarez a marcat de trei ori în deplasarea de la Granada. Pasa de dinainte de ultima pasă a fost la fiecare dintre aceste goluri o capodoperă, ca și cum așa ar fi fost scris dinainte. Așa a câștigat Barcelona campionatul acesta şi nu l-ar fi câştigat fără golurile sale.

La 1 martie 1922, Bobocul avea douăzeci și nouă de ani. A murit de tifos. Interbelicul e o epocă de aur mai ales în imaginar. În concret, se murea de tifos.
Avea dreptate Miguel de Unamuno – merită să lupți, chiar și când nu poți învinge. Nu avea dreptate Miguel de Unamuno – și destinul se învinge. Luis Suarez are acum douăzeci și nouă de ani. A învins. z

Comentarii (4)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  17 mai 2016, 10:26

Suarez un mare jucator care a scandat impreuna cu suporterii Barcei ...Catalunya nu e Spania ...

vali (11 comentarii)  •  18 mai 2016, 6:38

E posibil, in cazul in care Catalunya devine stat independent, ca Barcelona sa nu mai aibe echipe in CampionatulSpaniei, si atunci sa vedem unde mai canta Suarez? iga, si atunci sa vedem unde mai canta Suarez....

Cristian (4 comentarii)  •  18 mai 2016, 15:57

Catalunya e în Spania!*** independența lor!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim (58 comentarii)  •  23 mai 2016, 14:37

Dupa ce s-a afirmat in campionatul Angliei (ca si Ronaldo, de altfel), pentru Suarez a fost floare la ureche sa devina golgheterul Spaniei, detronandu-l pe Messi, un fotbalist exceptional, dar nu si un adevarat goleador, cu tot palmaresul sau! As vrea sa vad cate goluri ar marca Messi in Anglia si in Italia, in ipoteza ca ar ajunge acolo!

Comentează