Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Ceea ce rămâne

Astra, Alibec, Leicester, Ranieri, Liverpool, Villa, Benzema, Şahtior. Un an de poveste - mai bun decât l-am scris noi

Permalink to Ceea ce rămâne
miercuri, 20 aprilie 2016, 11:08

Cronicar fără frontiere, am părăsit Palestina şi trimit aceste rânduri spre redacţia Gazetei din drumul către Moscova. Aş putea striga, cehovian, pe străzi: la Moscova, la Moscova! Mă cenzurez. Citesc un articol de presă scrisă din care sunt informat că în acest oraş locuiesc sute de campioni olimpici. Da, ştiu, dopajul şi aşa. Sunt totuşi sute de oameni!, am şanse să mă întâlnesc cu ei pe stradă, ca altădată în Havana, Cuba, unde, tot aşa, când făceau bulevardele un colţ aştepta un campion olimpic, adevărat sau fals, să îţi vândă o poveste.

Şi e aproape Franţa. Urmează Campionatul European de fotbal, care se va desfăşura totuşi, chiar dacă ştim de la Graham Greene, scriitorul, că natura umană nu funcţionează în alb şi negru, ci în gri şi negru. Urmează Franţa, chiar dacă va fi gri. ISIS nu va învinge, nu poate să învingă. Întunericul va pierde partida. Şi e aproape Rio de Janeiro. E aproape Brazilia. Şi ce rămâne din acest sezon, măcar fotbalistic vorbind?

Rămâne Şumudică şi rămâne Alibec şi rămâne această minune de la Giurgiu, care ţine mai mult de o stare de spirit. Euforie. Acesta este cuvântul.

Rămâne regretul că nici în acest an Ianis Hagi… Şi rămâne regretul că nici puşcăria nu a oprit becalizarea ţării noastre. România e totuşi ţara în care s-au organizat funeralii naţional-televizate pentru alde Fane Spoitoru, interlopul.

Şi rămâne Leicester City, şi aceasta este povestea care se va spune peste ani. Rămâne Claudio Ranieri renunţând, temporar, la superstiţii. Eu niciodată nu am râs de o superstiţie la om. Eu ştiu că inima şi mintea omului funcţionează altfel, mai bine, după împlinirea acestor ritualuri atât de intime, de personale, de absurde, de iraţionale, de necesare. Şi rămâne numele acestui patron de la Leicester City, pe care suntem, iată, obligaţi să îl învăţăm: Srivaddhanaprabha. Rămâne retrogradarea lui Aston Villa. Rămâne nebunia frumoasă de la Liverpool şi rămâne Şahtiorul lui Mircea Lucescu, incredibil, între primele opt echipe ale Europei, în contra războiului şi a tuturor pronosticurilor.

Rămâne Gabriel Omar Batistuta fericit că va fi depăşit de Leo Messi în clasamentul golgeterilor naţionalei Argentinei, mulţumit că e depăşit de un om de pe o altă planetă. Rămâne acest sfârşit de sezon cu un Leo Messi excesiv de uman. Rămâne răzbunarea golanului Karim Benzema, strălucind la Madrid. Rămân, inestetice, baricadele lui don Diego Simeone. Rămâne Parisul fără Liga Campionilor şi Juventus dominând Italia, chiar când, în iarnă, ca interist incurabil, speram că s-a isprăvit, dar atunci greşeam…

Comentarii (6)Adaugă comentariu

gintonic (7 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 12:04

fain articol!... Felicitari !... mai sunt semifinalele UCL si UEFA, apoi cupele la noi, campionatul in Spania si sigur mai apar evenimente demne de semnalat... (mai scrieti un articol) PS ...cine e fane spoitoru???... ce inmormantare?... cine dreaq o fi urmarit asa ceva?!...

WAX (2 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 16:50

rusine ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasim (1 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 17:01

Intre timp Lucescu a ajuns in semifinale! Diego Simeone a oferit cu sigurantza surpriza cea mai mare din CL eliminand Barcelona si facand foarte interesante semifinalele, deschise oricarui rezultat. Frumos articolul!

Anonim (58 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 17:38

Parisul a rams fara semifinala de Liga Campionilor pentru ca a intalnit clubul englez cu cel mai bun lot - Manchester City; de ce Liverpool va ramane in amintire dupa finalul acestui sezon si City - nu? Doar pentru ca a remontat un dezavantaj de 2 goluri de pe tabela? Cunoastem bine echipa lui Lucescu si nu ne mira deloc atingerea acestei faze a Europa League; totusi, mai stim si ca are niste limite clare, vizibile mai ales in Liga Campionilor! A.

Petro Burgener (11 comentarii)  •  21 aprilie 2016, 13:37

Felicitari pentru articol mai ales ca a fost scris de undeva, departe de tara!

RapidCrîngași (5 comentarii)  •  21 aprilie 2016, 14:34

Ați uitat două nume... poate CELE mai importante... deci: Astra, Alibec, Leicester, Ranieri, Liverpool, Villa, Benzema, Şahtior plus LUCESCU și ȘUMUDICĂ.

Comentează