Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Londra, acum

Văd, la muzeu, tineri nepăsători lîngă un Mourinho de ceară – un exponat vechi. Văd tineri bombardaţi cu iluzia că Pep va mîntui Premier League

Permalink to Londra, acum
miercuri, 10 februarie 2016, 9:14

Plouă, pentru a cincea repriză, dar nu ultima, în această duminică, la Londra. Totul e conform realităţii cunoscute. Domneşte în continuare Regina Elisabeta a II-a. Informez, căci e datoria unui ziarist să se asigure de asta zilnic, să verifice informaţia. E duminică, 7 februarie, chinezii îşi văd de anul lor nou chinezesc, ei sînt cu ale lor, şi îi privesc cu melancolie, în trena unei veri la Beijing.

Nici londonezii nu-mi sînt străini. Am trăit aici, suporter, Jocurile Olimpice din 2012. Parcă ar fi trecut un secol de atunci! Sînt tot mai mulţi români pe străzi. Au tot venit, în ultimii doi ani, infirmiere şi muncitori în construcţii, şi studenţi şi finanţişti. Lumea se micşorează. Mă refugiez într-un pub în vederea consumării partidei dintre Chelsea şi Manchester United. Îmi place să vin la Londra duminica şi să văd un meci de fotbal într-o cîrciumă, cu englezii. Să ascult comentariile lor ironice, politicoase, dure, oneste despre joc.

Dar nu e o vreme bună pentru fotbal în Insulă. Sînt zilele rugby-ului, dictate de cele mai bune şase naţiuni în domeniu. Pînă şi un Chelsea Londra – Manchester United trece în plan secund cînd e concomitent cu un Irlanda -Ţara Galilor. Autenticitate. Despre asta e vorba. Stamford Bridge! Ultima oară am ajuns pe acest stadion într-un început de ianuarie acum şapte ani. Era un meci oarecare, deci excepţional, de Cupa Angliei. Chelsea s-a împiedicat atunci de o divizionară mică. A făcut un egal chinuit. Nimic surprinzător pentru cea mai bună competiţie din lume. Rămîn la credinţa că echipele care cîştigă Cupa Angliei sînt, de facto, cele mai mari echipe din lume.

Chelsea Londra, astăzi, joacă prost. Şi Manchester United joacă prost. Şi Guus Hiddink şi Louis Van Gaal par, pur şi simplu, depăşiţi. Doi antrenori olandezi de succes de la sfîrşitul mileniului precedent. Manchester United pierde victoria în prelungiri, deşi nu ar fi meritat-o. Nici Chelsea Londra nu ar fi meritat-o. Un nou egal chinuit. Destinul e, uneori, cinstit.

Pub-ul e plin, aşa cum e întotdeauna, indiferent de meciul de pe ecranele suspendate. Nimeni nu suferă aici nici pentru Chelsea, nici pentru Manchester United (care are mai mulţi suporteri, chiar şi în Londra). Sînt două formaţii în criză, care şi-au pierdut identitatea, în ciuda banilor din registrele contabile. Traversează sezoane gri, şi nu e doar atît. Nu, nu.

Mă uit la meci cot la cot cu englezii. Constatăm împreună. Tot mai puţine legende pe teren – Terry la gazde, Rooney la oaspeţi, în rest mulţi milionari cu locuri de muncă întîmplătoare. Totuşi, o promisiune: Jeese Lingard, de la Manchester United. Douăzeci şi trei de ani. Aripă. Dacă mai poate fi cu adevărat vorba de aşa ceva la Manchester United după Giggs.

Şi ceva, totuşi, lipseşte. Undeva, s-a pierdut o busolă. E duminică seară la Londra, şi banii nu pot cumpăra totul. Da, ceva lipseşte.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  10 februarie 2016, 12:02

Pe M.U. o s o ridice mult venirea lui Jose Mourinho ...o sa fie iar ce a fost ...si mai mult decat atat...

Mihai (5 comentarii)  •  10 februarie 2016, 21:16

Chiar daca rezultatele echipelor de club lasa de dorit, nu mai vorbesc de echipa nationala, totusi Anglia ramane cu cel mai fascinant campionat. Lupta dintre o echipa mica si una de top este de multe ori egala. Se vehiculeaza multi bani dar fenomenul este frumos. Bani multi sunt si la PSG dar acolo totul este fara sare si piper. Sunt convins ca venirea lui Guardiola si revenirea lui Mourinho vor face si mai atractiv campionatul. Oricum, articolul te face sa-ti fie dor de Londra, in cazul in care ai mai fost sau sa-ti doresti sa mergi.

Filbert (3 comentarii)  •  10 februarie 2016, 23:01

Go Leicester, go!

cabrera (1 comentarii)  •  11 februarie 2016, 0:04

Lipseste un lider precum SAF sau Jose

Obiectiv (2 comentarii)  •  16 februarie 2016, 16:00

Iarasi va cam laudati cu locurile pe care le tot vizitati; totusi, mai rau este ca vedeti meciurile in pub-uri, ca sa "luati pulsul suporterilor"! In fine, ma deranjeaza afirmatia ca unii antrenori sunt depasiti, doar pentru ca au trecut de 60 ani; dar Ranieri si Wenger? Antrenorii varstnici au, poate, mai putin curaj, insa expertiza si flerul lor compenseaza orice neajuns tehnologic (sau IT)! O.

Comentează