Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Călcîiul

Ceva s-a întîmplat la sfîrșitul săptămînii trecute la Larissa, în Grecia

Permalink to Călcîiul
miercuri, 3 februarie 2016, 11:57

În Larissa, un meci din a doua ligă de fotbal masculin nu a început la timp fiindcă douăzeci și doi de oameni, jucători profesioniști, s-au așezat cu fundul pe teren și au stat așa – cei mai mulți cu privirile în pămînt. (VIDEO aici) Cei douăzeci și doi nu protestau în trena crizei financiare globale, cei douăzeci și doi nu erau nici vestitori ai Apocalipsei. Cei douăzeci și doi erau fotbaliști – la AEL Larissa, lideri în clasamentul ligii secunde, și la Acharnaikos, o echipă care e departe și de promovare, dar și de retrogradare. Ce i-a apucat? Au înnebunit?

Acești oameni aveau de transmis un mesaj, luînd în considerare acest amănunt: cetățenii lumii noastre tot mai mici se uită la fotbal, chiar și înspre ligile secunde. S-au gîndit că măcar ei vor fi văzuți: voiau să ne spună că în fiecare zi în încercarea de a atinge țărmurile insulelor grecești, mor tot mai mulți oameni, părinți și copii. Celor din bărci li se spune refugiați, ei vor veni fie să-și facă de cap pe bătrînul nostru continent și să-l distrugă, să ne violeze femeile și să ne oblige să ne supunem Islamului, să ne terorizeze și să ne arunce în aer în timp ce ne bem cafelele, fie să-și facă un rost îndurînd totuși un Exil, muncind pe la periferii pentru fiii și fiicele lor. Supraviețuitorii bărcilor acestea vin aici ca într-o Americă.

Iar acești fotbaliști au stat așa, la răscruce, între radicalii de un tip și radicalii de celălalt tip. Au avut curajul să rămînă la centru, întregi la inimă, și ne-au amintit că traversăm o criză umanitară pentru care nici Uniunea Europeană, nici Turcia, nici Rusia, nici îndepărtatele State Unite nu au găsit o rezolvare. Și între timp, zilnic, la margine de Grecie, cineva se scufundă. Recent, Robert D. Kaplan (da, acel Robert D. Kaplan, reporterul) ne aducea aminte în „The Wall Street Journal” de o vorbă a unui mare geograf francez din secolul XX. Numele său era Fernand Braudel. Acesta exprima ideea, între timp clasică, deci tot mai contestată, că granița de sud a Europei este tocmai deșertul Sahara. Robert D. Kaplan ne îndemna să luăm în considerare această ipoteză geografică extravagantă și tot ce presupune ea în istoria imediată, în cultura și în civilizația noastră.

Ce s-a întîmplat la Larissa este, de aceea, remarcabil în contextul în care operăm, din nou, cu cuvinte articulate, nu cu nuanțe. Pe de altă parte, Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro tocmai a anunțat că flacăra olimpică va trece și printr-o tabără de refugiați din Atena și că ea, flacăra, va fi purtată și de un refugiat. Iar asta o să ni se pară fie scandalos, fie un gest banal în umanitatea lui deșănțată.

Spectatorii de la Larissa (nu erau mulți, dar erau destui) i-au aplaudat minute în șir pe fotbaliștii aceia. Conform legendei, la Larissa s-a născut Ahile, îl știți, cel cu un călcîi vulnerabil. Și tot acolo, la Larissa, a murit Hipocrate, părintele medicinei.

La sfîrșitul săptămînii trecute, la Larissa, douăzeci și doi de oameni au făcut ceva normal, au rămas la centru în numele unui adevăr, iar asta – cumva – a ajuns excepțional.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  3 februarie 2016, 13:14

…dar arbitrul ce a facut ?

costi (1 comentarii)  •  3 februarie 2016, 15:19

frumos articol. o completare. braudel a fost istoric, unul foarte mare. sau sa spunem ca a fost in primul rand istoric si pe urma geograf.

claude monet (1 comentarii)  •  3 februarie 2016, 16:48

Exceptional, ca de obicei… o mica observatie, totusi: Fernand Braudel a fost unul dintre cei mai mari istorici ai secolului al XX-lea si nu un geograf cum este mentionat in articol. Nu intamplator a fost mentionat de Robert D.Kaplan, caci capodopera lui Braudel este o lucrare clasica despre istoria tinuturilor din jurul Mediteranei…

Filbert (3 comentarii)  •  3 februarie 2016, 18:18

Criza exista si se amplifica insa migratia nu rezolva criza ci o agraveaza, de fapt. Migratia doar muta problemele dintr-un loc in altul, rezultatul fiind noi probleme pe linga cele vechi…

taunul. (3 comentarii)  •  3 februarie 2016, 19:08

Intr-un ocean de mizerii , ceva atat de impresionant….Multumesc.

splendini (2 comentarii)  •  4 februarie 2016, 5:46

Tot saptamana trecuta ceva s-a intimplat la Molndal, linga Goteborg, Suedia: o asistenta sociala suedeza a fost ucisa de un refugiat somalez in timp ce isi facea meseria. In acest oras, locuitorii au primit cu entuziasm si compasiune peste 4000 de refugiati in 2015. Acum insa, coform politiei de acolo, gasti violente de tineri „refugiati” din Africa de Nord (nu e razboi nici in Maroc, Algeria sau Tunisia) terorizeaza populatia cu tilharii, vatamari corporale, hartuire sexuala a fetelor si atacuri cu cutzite si bate. Comportamente care constituiau o raritate in Suedia acum sint ceva obisnuit.
Tot in Suedia, cind politia a incercat sa intervina intrun azil de refugiati sa salveze un baiat de 10 ani despre care avusesera reclamatii ca era violat in mod repetat de cei mai mari ca el, a fost pusa pe fuga de locatarii acelui azil.
Tot saptamina trecuta a facut inconjurul netului clipul in care la Stockholm o mama a fost lovita si scuipata in prezenta copiilor ei de un hot de buzunare („refugiat”, bien entendu) cind aceasta a intervenit, impiedicindu-l pe sarmanul om sa-si exerseze meseria.
Numeroase marturii ale celor care lucreaza cu refugiatii din Germania vorbesc despre cum femeile germane care vin sa ajute sint agresate sexual, cum si femeile musulmane singure sint violate de co-religionarii lor, cum crestinii sirieni sau irakieni sint batuti si femeile lor violate, cum barbati in putere refuza sa-si faca paturile, cum arunca mincarea daca nu le place, cum ataca cu pietre politia care vina sa opreasca bataile intre afgani si magrebieni, de exemplu, etc, etc, etc.
Cei care incurajeaza fie prin gesturi gratuite (statul in fund la mijlocul terenului), fie prin politici si declaratii iresponsabile (conducatorii germani in 2015: „nu exista nici o limita maxima de refugiati”), fie prin articole lacrimogene, ii au pe constiinta in mod direct pe cei care se ineaca incercind sa ajunga la ajutoarele sociale din Europa.

harap alb (1 comentarii)  •  6 februarie 2016, 11:11

E un atac planificat de harapi de zeci de ani contra rasei albe, Turcia e cap de pod si nu o data au delarat descreieratii astia ca ataca Europa prin moschei iar asa zisii refugiati sint soldatii lor, uite ca pina la urma au reusit... Sint orase in Europa care sint controlate de harapi din Spania si Italia pina in Germania, Franta si Anglia. Cind or sa aiba curajul UE sa recunoasca faptul ca sintem asediati si ca de fapt asta e razboi intre rase?

Dani (6 comentarii)  •  9 noiembrie 2016, 16:28

Prea multa politica globalista. Se platesc mai bine articolele de indoctrinare decit cele sportive?

Comentează