Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Asaltul

Fotbalul cel mai mare a ajuns terenul de joacă al unor foști copii latino-americani

Permalink to Asaltul
miercuri, 7 octombrie 2015, 10:59

14 noiembrie este o zi peste care nu se mai trece ușor în Tocopilla. Pe 14 noiembrie 2007, un cutremur de 7.7 grade pe scara Richter a traversat orașul. 4.000 dintre cei 25.000 de locuitori și-au pierdut atunci casele. Tocopilla înseamnă „Colțul Divolului” și dacă veți privi harta statului Chile veți vedea de ce. Chile este, totuși, un stat care nu se prăbușește la 7.7 grade pe scara Richter. Nu am fi aflat niciodată de Tocopilla, un mic oraș minier ca atîtea altele, dacă nu ar fi existat Alexis Sánchez care să ne vorbească despre el. Alexis Sánchez tocmai a marcat, la sfîrșitul săptămînii abia încheiate, două goluri în poarta lui Manchester United.

Alexis Sánchez este acum probabil cel mai bun fotbalist de la Arsenal Londra. A învățat fotbal pe străzile din Tocopilla. Una dintre acele străzi îi poartă astăzi numele. Se întoarce în fiecare an, de Crăciun, acolo, pentru a împărți cadouri copiilor. Există o oarecare furie de a rescrie harta lumii cînd pleci din „Colțul Diavolului”. Alexis Sánchez, cu figura lui de luptător de gherilă (și chiar a făcut box pe stradă, box pentru supraviețuire), nu este singur în acest asalt asupra insulei britanice.

Cu siguranță ați aflat și că argentinianul Sergio Agüero a marcat cinci goluri în douăzeci de minute într-un meci în care Manchester City a zdrobit pe Newcastle United. Ce nu știați, poate, este că Sergio Leonel Agüero Del Castillo a fost foarte aproape să nu se nască. Nu e o poveste biblică, dar e adevărul care ne-a fost lăsat de biografi: cel puțin o maternitate a refuzat să o primească pe mama nenăscutului Sergio, foarte săracă și mai ales minoră. În plus, sarcina avea complicații. Sergio Leonel Agüero Del Castillo avea însă un destin de împlinit. Mama sa și tatăl său, minor și el, l-au luat acasă doar după ce o rudă cu etatea corespunzătoare birocrației a girat pentru ei.

Lui Sergio Leonel Agüero Del Castillo i se spune „Kun” de la desenele animate „Wanpaku Amukashi Kum Kum”. Eroul acestor desene animate este un copil care trăiește în acea deplină libertate pe care ți-o dă curajul. Sergio Leonel Agüero Del Castillo striga, din prima copilărie, „Kun! Kun!” ca și cum ar fi urmat un război, și chiar urma un război, striga cu acel entuziasm și cu acea forță care nu s-au pierdut din jocul său.

Kun Agüero a devenit propriul erou. A debutat în prima liga argentiniană de fotbal la cincisprezece ani și treizeci și cinci de zile, depășind un record stabilit de însuși Diego Armando Maradona în 1976.
Kun a continuat să se grăbească. A iubit-o pe mezina lui Maradona, Giannina, apoi n-a mai iubit-o. S-au căsătorit, au divorțat. La douăzeci de ani, Kun Aguero a devenit tatăl primului nepot al lui Diego Armando Maradona. Acesta a primit numele Benjamin. Kun Aguero ar fi fost cu adevărat cel mai bun fotbalist al timpului nostru. Numai că, vedeți dumneavoastră, cel mai bun prieten al său este Lionel Messi, și…

Lionel Messi este fiul unui muncitor în fabrică și al unei menajere cu o jumătate de normă.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

alex (3 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 13:45

Frumos spus! Bravo!

Costa (1 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 16:13

Felicitari pentru articolul…cam rar in ultima vreme imi este dat sa mai citesc un articolul bun in blogosfera fotbalistica. Intr-adevar, este o placere sa-i urmaresti in Premier League, Primera Division sau Bundesliga…si cred ca multi dintre noi nu le cunoastem povestile de viata celor ce ne incanta privirea de fiecare data cand urmarim un fotbal de calitate.

Cineva (14 comentarii)  •  7 octombrie 2015, 17:29

Ei, iarasi elogiati fotbalul latino-american si nu uitati sa amintiti originile umile ale eroilor de astazi!
Totusi, Sanchez a jucat cu adevarat bine in vreo 2 meciuri din acest sezon, nu trebuia sa incepeti chiar cu el; Aguero, in schimb, are o eficacitate mai mare, cat apuca, intre 2 accidentari.
Si Aguero si Messi au insa nevoie de un titlu mondial, altfel vor ramane mari vedete doar ale cluburile pe la care au trecut… C.

laurentiu (1 comentarii)  •  8 octombrie 2015, 12:06

Felicitari pentru articol. Prea rar ne intoarcem in spatele scenei…

Cineva (14 comentarii)  •  10 octombrie 2015, 13:19

Inca ceva: cei doi si, implicit, coechipierii lor din nationala Argentinei nu sunt profeti nici pe continentul lor (0-2 cu Ecuador), daramite pe intregul mapamond! Rezulta ca ati fost de prea multe ori in America de Sud pentru a ramane 100% obiectiv! C.

Comentează