Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Viitorul chiar există

Cred că sărim mult prea ușor peste acest clasament la zi, în care echipa de fotbal Viitorul se află pe locul doi în Liga I

Permalink to Viitorul chiar există
miercuri, 26 august 2015, 11:46

Un singur punct o desparte pe Viitorul de Astra, dar Astra – sub năvalnicul Șumudică – este una dintre atît de puținele echipe românești care mai sînt în stare să demonstreze că un scor de 2-0 pentru adversari chiar poate fi periculos. Astra e altceva. E o confirmare.

Viitorul, însă, Viitorul este un pariu care începe să fie cîștigat. Este – totodată – dovada că, în ciuda celor care, prea iute, prea furios, exagerat, s-au spus în contra sa, Gheorghe Hagi poate fi și altceva decît fostul mare fotbalist. Gheorghe Hagi a construit, de la zero, un club de fotbal, și multe vor depinde în anii care vor urma de munca acestui om. Mi se pare – din nou – că, de fapt, tot el, Hagi, a fost cel mai generos. El nu și-a luat averea și nu și-a tocat-o în Caraibe, cum am fi făcut cei mai mulți dintre noi, cei care – tocmai de aceea – n-am fost niciodată campioni. El a ales cea mai grea, dar și cea mai frumoasă disciplină a fotbalului. El formează tineri. Desigur că nu este cel mai bun antrenor din lume, de altfel stîngul său devastator nu se poate preda în nici o academie din lume, dar nici nu trebuie să fie astfel.

Este suficient să ai o idee în care să crezi ca într-un Dumnezeu, o idee căreia să i te dăruiești. Căci asta este, în definitiv, lecția lui Gheorghe Hagi: el a fost convins dintotdeauna, și încă mai este, că munca, nu talentul, garantează succesul. El a muncit grădinărindu-și viziunea, a crezut, chiar a crezut, în tinerii români, și nu a făcut-o doar pentru profit. Nu. Chiar a făcut toate acestea și pentru viitorul fotbalului românesc. E deplasat, e mult, e enorm să îți mai iubești țara, dar Gheorghe Hagi – se vede limpede – încă iubește România. Este de salutat – cu speranță – și repetabila apariție a lui Ianis pe lista marcatorilor din Liga I. Poate că Ianis nu va ajunge niciodată ca tatăl său. Secretul este că – din nou! – nici nu trebuie să ajungă întocmai. E bine, e foarte bine că el intră în fotbal cu un nume nou, cu numele său mic, pe care singur îl va ridica. Începutul e bun.

Și iată: cînd ai un proiect pe termen lung, cînd pur și simplu vrei să faci ceva cu viața ta, viitorul chiar există. Cînd ai un har trebuie să nu uiți că ți s-a dat tocmai pentru a-l da mai departe. Exact așa spuneau, și încă mai spun, înțelepții evrei. Au dreptate. În felul său unic, puternic, Gheorghe Hagi este un înțelept.

Nu știu dacă știți, dar tocmai a fost descoperit și cel mai vechi mesaj aruncat, într-o sticlă, în mare. A fost găsit după ce supraviețuise 108 ani, în Marea Nordului. Nu erau cuvinte nemaiîntîlnite acolo, în mesaj, erau cuvintele Asociației de Biologie Marină din Marea Britanie, erau cuvinte-parte a unui experiment științific, dar chiar și așa ele erau -cum sînt toate frazele coborîte în mare pentru a rămîne la suprafață – o formă teribilă, minunată de încredere în viitor. Să învățăm de aici.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

VAX (1 comentarii)  •  26 august 2015, 14:17

Viitorul a ajuns aici prin aranjamentele facute ca sa fie pastrata an de an in Liga 1 . Asa ca aceste performante de acum sunt mincinoase .

flo (2 comentarii)  •  26 august 2015, 15:29

Ba tata…Viitorul e un club frumos…dar(exista un dar)….e aici pentru ca a furat startul cu ajutorul omeniilor si nu numai a muncii.Daca echipa asta retrograda cand doar omeniile au salvat-o acuma nu mai vorbeam asa de frumos despre echipa asta.Sau na daca e echipa regelui nu avem voie sa zicem asta nu?

Cip-cirip (1 comentarii)  •  26 august 2015, 17:53

Viitorul e cel mai bun proiect din fotbalul românesc. Este adevărat că au avut un drum neted (s-au dat echipe din faţa lor şi în C şi în B şi apoi în A), dar obiectivul superior merită aceste mici compromisuri. Să spui că este o echipă de blatişti şi să o minimalizezi in absolut este o gravă eroare sau o răutate (de înţeles, însă).

Se uită de faptul că, cel puţin la un moment dat, toate echipele de top şi-au netezit (cu arbitri, impresari, adversari, comisii, bani publici, bancrută frauduloasă), traiectoriile.

E penibil ca un fan al Rapidului sau al lui Dinamo să acuze imoralitate sau minciună în performanţele lui Hagi, atâtata timp cât mijloacele gri folosite izolat şi inteligent de acesta sunt simple glume faţă de fraudele în dauna creditorilor (şi a ideii de concurenţă) de 20-30 milioane de euro făcute de Dinamo sau Rapid.

Sau a jafurilor cu arbitrii făcute de Urziceni, Galaţi, CFR; sau a jafului din bani publici de la Craiova sau Târgu Mureş.

Toate aceste echipe au făcut jafuri adevărate şi, cel mai important, au fpcut-o pentru rezultate strict individuale, private, în afara interesului fotbalului românesc.

Viitorul e o echipă, e o idee care în următorii 20 de ani va naşte tot ce înseamnă speranţă în fotbalul românesc. Preţul plătit conştient pentru asta (mai ales având în vedere ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă prin cartier) mi se pare infim.

P.S. Iannis e nevinovat, e o mare greşeală să fie afiş al unor principii, când el reprezintă excepţia de rigoare; de fapt, iannis e încă un preţ infim, inevitabil, pe care îl plăteşte un proiect fabulos.

So (1 comentarii)  •  27 august 2015, 11:11

Daca echipa asta ar fi retrogradat, cred ca doar s-ar fi amanat performantele de acum. Pentru ca Hagi are o viziune, stie ce vrea si munceste pentru asta. Construieste sanatos, asa cum ar trebui sa faca multe cluburi din tara asta. Dar cum el e printre putinii care o fac, e normal ca echipa asta sa ajunga pe locuri fruntase.

BN (2 comentarii)  •  27 august 2015, 12:08

Foarte corect punct de vedere si super articol. Dupa articolul asta (peste care am dat absolut intamplator si contrar principiului meu de a nu face audienta sau trafic voiculescului) am citit si alte articole ale Dvs.
In sfarsit am gasit si eu un autor (freelance is great, btw) roman ale carui opinii stralucesc in bezna asta. Care sa mai taie din greata perpetua generata de romania (intentionat nu am pus majuscula din cauza alor sai locuitori, helas! majoritari).

Golombioschi Ilie (4 comentarii)  •  28 august 2015, 13:56

Sunt eu anormal ? Explicati-mi de ce. Cer, propun, regula obligatorie, 2 juniori in orice echipa, tot meciul, la orice divizie, liga, inclusiv liga I. Nu aude , citeste nimeni? Toata lumea e batuta in cap? Nimeni nu abordeaza aceasta solutie simpla cu efecte rapide. Cascam gura prosteste la solutiile paleative pe care federatia, plina de filozofi,se screme sa le introduca esalonat, pe parcursul a mai multi ani, pe principiul, Mirceo fa-te ca lucrezi si tragem mata de coada asteptand redresarea fotbalului romanesc asa, din bulan,peste…n”spe ani. Ba,.. eu vreau de maine, nu la sfantul asteapta! Ati inteles ?

the_gunner (12 comentarii)  •  29 august 2015, 2:10

Felicitari autorului ! Subiect controversat ,dar bine prezentat . Sper ca Viitorul sa fie de viitor ,fiindca am ceva exemple de echipe de viitor rapuse prea timpuriu de invidia si lacomia din fotbal . – Viitorul Bucuresti ,echipa aceia cu Suciu ,Petescu,Voinea ,Pavlovici ,Dumitriu .62/63 .Doar un tur a functionat si i-au desfiintat.Prea periculosi pentru granzii de atunci .
– FC Baia Mare ,a doua jumatate a anilor ’70 .Facuse Viorel Mateianu ,RIP,o echipa minune acolo . S-au pornit sa-i bata pe cei mari fara sfiala .Ii umilea pe Steaua la Bucuresti 6-2 ,iar Rapidul a „scapat ” doar cu 6-4 . Au intrat in arena arbitrii ( va amintiti de „performantele ‘ lui Anderco cu Dinamo si Rainea cu Jiul ? ) si federatia ( suspendari aiurea ,reprogramari lipsite de sens ) si aprobari de transferuri hilare ( Terhes la Dinamo )
– Universitatea Craiova ’80 .Cea mai de succes echipa romaneasca in Europa pina atunci ( si acum revad golul lui Beldeanu de la Leeds ).Au avut grija cei de sus sa o distruga .Ungureanu ,Popescu, Lung la Steaua . Camataru ,Balaci la Dinamo .
Noroc ca acum ca sa distrugi o echipa e nevoie de bani multi . Ca si sa o construiest ,dealtfel .

Comentează