Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Te salut, Serbia!

Între timp, în România cresc tot mai mulți copii leneși și grași și incapabili să treacă măcar de Bacalaureat.

Permalink to Te salut, Serbia!
miercuri, 24 iunie 2015, 2:56

Salut victoria Serbiei la Mondialul Under 20, salut superbul turneu făcut la celălalt capăt al lumii, în noapte și în zori de zi, după fusul orar al inimilor noastre estice.

Salut finala de la Auckland în care au învins Brazilia, această „Serbie a Americii de Sud”, cum bine i-a tot spus Adi Dobre, în comentariile de la Eurosport. Nu e doar un detaliu: tinerii cu care Serbia a devenit campioană mondială au copilărit în vreme de război. Vă mai amintiți poate războaiele din anii ’90, acea groaznică prăbușire a Iugoslaviei. Tinerii Iugoslaviei fuseseră și ei campioni ai lumii la fotbal, în 1987. Erau croați și sîrbi și bosniaci și așa mai departe. Poate nu i-ați uitat pe Boban, pe Prosinecki, pe Suker, pe Mijatovici.

Tinerii de la Auckland vor domina Europa următorului deceniu. Ar trebui să fim atenți la ei, cum se cuvine dintotdeauna să fim atenți la viitor. Fiți atenți la Maksimovici, fiți atenți la Rajkovici, fiți atenți la Milinkovici-Savici, fiți atenți la Zivkovici!

Mai puteți, poate, îndura și teribila luciditate a Slavenkăi Drakulici, această magnifică scriitoare care mi-a spus, cîndva, într-un interviu, exact așa: „Capitalismul nu este despre dreptate, este despre profit”. Puteți fi de acord cu acest adevăr deloc relativ că tinerii campioni mondiali vor face, în carierele lor, și profit, dar și dreptate unui popor care destul a suferit?

Îmi cereți garanții? N-am! Da, fotbalul sîrb se zbate încă în tranșeele corupției. Și mulți tineri se vor pierde pe drumul care duce la glorie și la averi. Așa e, așa e. Sînteți însă la curent și cu ultimele acuzații către caracatița cu sediul la Zürich?

Am fost anul trecut la Belgrad și pot să las această mărturie scrisă: în Serbia locuiesc oameni demni. Sînt păcate de ispășit, s-au ispășit și se vor mai ispăși, dar sîrbii sînt oameni demni. Iar demnitatea n-ar trebui să aibă proasta faimă pe care impostorii i-o clădesc pe toate meridianele.

Și chiar și în fotbal, ei sînt tot ceea ce noi nu (mai) putem fi. Ei continuă, cînd noi demult am fi renunțat, ei întorc meciuri, cîștigă în ultimele minute, în prelungiri, în secundele lui Dumnezeu, ei trec de unguri, trec de americani (n-ați uitat: campionii mondiali au copilărit în vreme de război!), după ce ratează exasperant o victorie ușoară, căci nimic nu e ușor pentru Serbia, trec, într-un exercițiu de splendidă rezistență psihică, și de Mali (teribilă, plăcută surpriză!). Iar în finală înving Brazilia, iar Brazilia în fotbalul de acest nivel este tot ce e mai greu de învins.

M-am îndrăgostit de Belgrad, de tinerii săi frumoși, acesta este cuvîntul, acesta adjectivul, acesta este epitetul, nu greșesc! Sînt tineri care traversează viața drept, cu capul sus. Între timp, în România cresc tot mai mulți copii leneși și grași și incapabili să treacă măcar de Bacalaureat. Nu mai facem nici sport, pentru că e mai ușor să nu facem nimic. Generalizez? Desigur. Din disperare.

Mă exasperează cultura noastră sportivă  națională care nu a dat nici o campioană mondială de fotbal, deși asta nu ne-a împiedicat vreodată să pretindem că sîntem cei mai buni.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

vasco (76 comentarii)  •  24 iunie 2015, 15:47

Jos palaria!Si pentru sarbi si pentru articol!

Obiectiv (23 comentarii)  •  24 iunie 2015, 15:48

N-am nicio indoiala ca acesti tineri nu vor domina Europa, ceea ce nu scade din meritele nationalei plave de tineret! Dispersandu-se care pe unde apuca, nu vor mai avea forta de soc demonstrata pe parcursul CM, unde, in ultimele meciuri, s-au impus doar dupa prelungiri!
Oricum, daca vreunul va ajunge la o formatie de top, va fi doar pasager, in genul unui Tosic, care are in CV United, dintr-o mare eroare (dubla, pentru ca a mai fost adus atunci un alt sarb, inca si mai slab decat cel pomenit de mine) a lui Ferguson.
In fine, doar aparatorii si inchizatorii sa aiba sanse de a ajunge bine, asemenea unor Vidic, Ivanovic sau Matic.
Inca ceva: de ce v-ati simtit obligat sa scrieti acest material, dupa ce dl. Radu Paraschivescu o facuse deja? O.

lord belial (3 comentarii)  •  24 iunie 2015, 15:57

mie nu imi placeau sarbii pana am vizitat belgradul
m-au primit acolo niste straini care, auzind ca sunt roman, imediat s-au luminat la fata. iar la fotbal, ce sa mai zici, au si jucatori puternici dar si tehnici, asta e buba cu ei. noi avem antrenori la campioana care nu au luat bac-ul, preocupati, poate prea mult, de sport

supporter (1 comentarii)  •  24 iunie 2015, 16:01

Corect şi bine spus.

Să nu uităm că pe lângă atâtea criterii pe care le tot enumerăm, tradiția e de parte lor. Jugoslavia fost mai tot timpul o forță în fotbalul european, noi nu. Cu excepția unor generații care, din păcate, n au reuşit să nască o tradiție.

E simplu: ei ştiu ce înseamnă sportul de performanță, noi nu. Să fim noi buni în alte domenii. Se pare că şi acolo ne lovim de spirit de competiție.

Max (2 comentarii)  •  24 iunie 2015, 17:16

Dupa umilele mele cunostinte si calcule, Under 20 inseamna ca avem de-a face cu tineri nascuti dupa 1995 (care, va sa zica, nu erau nascuti in timpul razboiului civil jugoslav si aveau 4 ani in timpul bombardamentelor NATO din ’99). In aceste conditii, e ridicol sa spui ca acesti tineri „au copilarit in vreme de razboi”. E o exagerare inutila.

sport (1 comentarii)  •  24 iunie 2015, 17:36

asta spun si eu de mult. ca nu avem cultura sportului, ci cultura scutirilor de la sport.

Jurnalul unui ziarist fără jurnal – 24.06.2015 (45 comentarii)  •  24 iunie 2015, 19:01

[…] Andrei Crăciun salută Serbia Mondială […]

Cata (1 comentarii)  •  24 iunie 2015, 21:31

Excelent articol. Intr-adevar, sarbii sunt un popor deosebit.

LaBarfa (6 comentarii)  •  24 iunie 2015, 21:36

Sarbii sunt puri, in Romania mai ales cea de sud (Oltenii) majoritatea sa combinat cu tiga.nii, asta spune totul. In rest o sa facem comparatii pana la infinit, pentru ca in Romania nu sunt lasati Romanii si nu Romanii sunt la putere, sunt majoritatea niste cocalari, si corcituri de kgb’isti inca.

Gheorghe Cheveresan (1 comentarii)  •  25 iunie 2015, 0:56

Sa te numesti @Obiectiv si sa fi subiectiv, asta da disimulare. Sa omiti ca in acest moment sunt 36 de sarbi in primele cinci ligi , ca valoare, din Europa, ca Vidic, Ivanovic, etc. nu au fost vreodata campioni mondiali si au cativa ani buni in Champions League, ba mai mult Vidic a fost capitanul lui MU, ca aproape toti sunt titulari in echipele la care joaca, ca imprastierea îi face si mai puternici.
Îmi cer scuze dle.@Obiectiv ca ti-am dedicat ceva prea mult timp si spatiu in speranta ca atunci cand pronunti numele dezavuatilor fundasi Vidic, Ivanovic, Nastasici,Subotic, Matic(mijlocas), Mitrovic (atacant), te ridici in picioare.

Novak Jokovic (1 comentarii)  •  25 iunie 2015, 23:05

In Yugoslavia sportul este prioritate de stat, numarul orelor de educatie fizica este mai mare decat al celor de matematica, fizica etc De aici baza imensa de selectie la o populatie relativ mica si rezultatele lor surprinzatoare. Sportul de masa are si alte efecte precum o medie de inaltime mai ridicata si o sanatate medie a populatiei mai buna. In schimb la noi se pune prea mult accentul inutil pe biologie , zoologie. Ce ne trebuie atata chimie ? Sa-i felicitam pe noi campioni mondiali si atat. Tot Romania si numai Romania sustin si platesc bilete pentru asta la intrarea pe stadioane. Poate ar fi bine sa nu picam cu ei la tragerea la sorti, dar nu cred ca sunt invincibili. Hai Romania !

Obiectiv (23 comentarii)  •  26 iunie 2015, 9:42

@ Gheorghe Cheveresan
Nu v-am obligat sa-mi dati vreun raspuns si, ca si dvs., am dreptul la o opinie, exprimata decent, fara invective!
Ivanovic este cel mai bun si mai constant fotbalist sarb, de aceea este de neclintit la Chelsea. Vidic a fost capitan al lui United, insa in ultimii cativa ani s-a intrecut in gafe, intre care si lovituri de la 11 m facute cadou adversarilor (una a fost la ultimul turneu final la care au participat „palvii”)!
Nastasic n-a facut fata la o echipa de top in Anglia si a ajuns in Bundesliga (campionat bun, de altfel). Mitrovic? Sa-l vedem intr-un campionat mai puternic decat cel belgian. Probabil va fi un nou Markovic, fotbalist care intregeste numarul transferurilor ratate de la Liverpool.
In concluzie, observ ca, in viziunea unora ca dvs., n-ai voie sa nu fii fan Barcelona, Messi, Nadal sau al sarbilor! O.

Te salut, Serbia! | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  30 iunie 2015, 12:02

[…] publicat în Gazeta Sporturilor, pe 24 iunie […]

Comentează