Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Afacerea

Mîine deja vom ști, și, cum nu se mai preconizează nimic la Lausanne, unde îndeobște avocați în costume scumpe ne rescriu ierarhiile și istoria, Liga I va avea în sfîrșit o campioană

Permalink to Afacerea
miercuri, 27 mai 2015, 9:48

Este o formalitate. Adevărul este – ca întotdeauna – ceva mai complex: doar pentru că așa va fi nu înseamnă și că așa ar trebui să fie. Mai cinstit ar fi să se aștearnă peste această ediție de campionat un spațiu alb sau un minut de reculegere. Așa ar trebui.

Sîntem paradoxali, fără ca măcar să fim tragici. Fotbalul nostru a devenit, foarte strict, o afacere, fără ca asta să însemne că s-a profesionalizat. E foame de bani, băieți. Pe vremea cînd contau și cei din tribune, Liga Campionilor obișnuia să fie un mijloc pentru a împlini un crez comun. Nu mai e cazul. A ajuns un scop contabil bine definit. Morala? Este și asta o pervertire a moralei după o rețetă autohtonă. Gloria lumii e – de la la romani încoace – trecătoare, dar banii, ei bine, banii rămîn. Nu neapărat în club, cum s-a văzut la Oțelul Galați, dar undeva tot rămîn. Ce mai contează?

După Iași, Steaua va fi, poate, campioana României, dar nu va fi și campioana suporterilor ei care au înțeles că o stemă nu e un desen oarecare și că tradiția nu poate fi abandonată într-o sală de judecată. Cînd e vorba doar despre bani ajungem la alunecarea lui Bourceanu pe acest continuu tobogan care duce la un cartonaș roșu care nu închide partida, dar deschide altceva. „Închiderea Bourceanu” mi se pare cel mai crunt exemplu al șahului practicat de cei care nu mai știu cine sînt.
Iar ASA a fost atît de aproape și e o lecție totuși că un sentiment foarte omenesc i-a oprit. Acest sentiment foarte omenesc este orgoliul – orgoliul de a-i demonstra dușmanului tău că îi ești superior etic. Nimeni nu are monopolul asupra unui astfel de orgoliu. Marius Șumudică, acest bărbat urcat de la periferie, deține un caracter care abundă în orgoliu. Ați observat cum vorbește despre sine la persoana a treia? Din acest fel de raportare la sine i se trage lui Marius Șumudică și gloria de acum și tot ce va mai urma – și în rău.

Fotbalul românesc și-a pierdut însă sufletul. De la Giurgiu mi-a parvenit o poveste: patronul penal, cel mai bogat român, încarcerat cum este, a instituit o practică – își trimite angajații (neplătiți cu lunile și ei, neplăți mai puțin mediatizate, căci proletarii nu sînt fotbaliști să fie răsfățați cu lumina refelectoarelor) la stadion. Nu e o răsplată, în stil chinezesc, nu, e o invitație pe bani. Vi se pare cinic, dacă nu grotesc? Nu e. Așa se face, în România, o afacere. Iar din Astra Giurgiu, după ce se va evapora, nu va rămîne această amintire a unui om luptînd de partea onestității care îi ajută dușmanul, ci acei suporteri-fantomă pictați pe garduri întru mimarea realității.

Fotbalul românesc trăia – din pasiune – la Cluj și la Arad și la Pitești și la Timișoara și la Hunedoara. Era demult, tare demult, înainte ca totul să devină o afacere ca toate celelalte. Era într-o altă viață, într-o altă lume.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

qwerty (1 comentarii)  •  27 mai 2015, 10:14

si cine e de vina ca echipele cele mari cu traditie se desfiinteaza????

adi_stelistul (26 comentarii)  •  27 mai 2015, 10:17

Si totusi, deplangeti disparitia vremurilor cand fotbalul insemna doar pasiune? Cred ca ar trebui sa va intoarceti foarte mult in timp pentru asta. Pentru ca altfel, chiar inainte de 1989, fotbalul nu era doar pasiune. Ca rasplata viza un ARO pe motorina sau un video sau un apartament sau un loc la o facultate sau toate la un loc si pare acum rizibila e posibil, dar atunci era echivalentul zecilor si sutelor de mii de euro de acum.
Fotbalul doar din pasiune ar fi poate interesant dar n-ar starni pasiunile de acum. Pana si miscarea olimpica, altadata atat de inversunata in apararea amatorismului, a renuntat de mult la idee. Bietul Jim Thorpe, daca ar trai.
Sigur ca discutia in legatura cu ce a devenit business-ul numit fotbal la noi fata de alte zari trebuie sa aiba loc, dar sentimentul nostalgic pe care-l resimt in text fata de o varsta de aur pierduta iremediabil e neavenit. Pentru ca varsta de aur nici n-a prea existat nici de aur n-a prea fost. 🙂

hui (1 comentarii)  •  27 mai 2015, 10:28

uitati ca asa trebuie retrogradata, cum spune regulamentul. Facem noi sesizare, daca burleanu are conflict de interese, pe motiv de Joma:)

dudu (2 comentarii)  •  27 mai 2015, 12:34

Dle Craciun, desi dupa chip nu pare, sunteti din alta epoca. Fotbalul e in egala masura pasiune si afacere, si asta nu de ieri- de azi. Iar reteta transformarii fotbalului in afacere nu e una autohtona, cum spuneti in articol.
Vizionati si comentati cu placere un meci al Barcelonei, al celor de la Real, Bayern etc. Pai acolo se joaca fotbal frumos tocmai pentru ca acele echipe functioneaza pe principiul unei afaceri eficiente, pentru ca au bani de jucatori, de antrenori, de maseuri, de scouteri, de turnee de pregatire etc. Bayern si-a construit pe credit stadionul, apoi l-a achitat anticipat, in 50% din timpul aferent. Cum a fost asta posibil, va intreb? Din pasiune, cumva?
Revenind in Romanica si in Liga I, ati priceput lucrurile exact pe dos. Toate echipele care s-au dus in cap au patit asta pentru ca patronii lor au fost si sunt afaceristi prosti. Copos, Iancu, Borcea, Ioan Nicolae etc. au fost toti afaceristi de carton, imbogatiti prin afaceri penale cu statul, pentru ca la afaceri normale si legale nu se pricepeau. Pe lista asta intra si Becali – un tip care a falimentat toate afacerile in care a intrat, mai putin cea cu terenuri (in care a pornit la drum tot printr-o combinatie penala cu statul). Si Steaua, sau FCSB-u e la 6 luni de faliment si e asa de ani de zile. Daca n-ar fi fost principalul vehicul prin care Becali sa isi propulseze imaginea pe ecranele televizoarelor, Steaua ar fi fost de mult in faliment. Si nimeni nu poate garanta ca acest lucru nu se va intampla oricum, mai devreme sau mai tarziu.
Cat despre fotbal si pasiune, luati bocceluta si mergeti undeva, prin Anglia de exemplu, in cautarea pasiunii. S-ar putea sa gasiti cateva asemenea echipe care se intretin din glorie si pasiune, prin liga a patra, poate…

maya (1 comentarii)  •  27 mai 2015, 13:18

Nu orgoliul l-a facut pe Sumudica sa joace ci banii promisi.Tot din orgoliu nu s-au antrenat ieri?Hai fii serios omule,in mocirla fotbalului romanesc nu exista altceva decat valize.

darfcar (3 comentarii)  •  27 mai 2015, 21:39

qwerti, de vina e statul care ajuta echipele insolvente, care le iarta de zeci de milioane de euro datorii. De vina e presa, mass media care are tendinta de a intina orice e frumos de dragul auditiei. De vina e frf care tolereaza furturi grotesti precum cele ale urzicenilor, cfr-eilor, oteleilor, a.s.a burlenilor…Echipe ca insolventa dinamo, avantajate de arbitraje doar sa ocupe un loc cat mai sus in clasament in detrimentul unor echipe care nu datoreaza nimic nimanui gen Gaz Metan Medias si care merita sa joace i liga 1…dar dinamo e dinamo. Cum sa existe liga 1 fara cea mai mare mizerie din fotbalul romanesc? Echipa condusa din umbra de un fost ofiter superior al fostului aparat de represiune a comunistilor…securitatea? Ce cauta dinamo in liga 1? Ce cauta rapid in liga 1? Cum a primit licenta cand avea datorii cat CHINA si un stadion in ruina…in timp ce celorlalte combatante li s-a cerut incalzire in GAZON!!!!! Vorbim despre echipe si suporteri. Sunt suporteri adevarati cei care arunca cu petarde in jucatorii adversi? Cu scaune si alte obiecte contodente cu riscul de ai ucide???? Si voi presa ii mai numiti cu aroganta si emfaza, pe acei huligani infractori….. ,,cea mai frumoasa galerie din Romania”!!! Pai sa arunce cu scaune, petarde, brichete, pietre in voi, in familia voastra si in copii vostrii. Draga scriitorasule…mi s-au umezit ochii de retorica sordida pe care ne-ai expus-o. Este patetica la fel ca si cei care separa fotbalul in Romania si au decis ca vestul, sa fie exclus definitiv in favoarea non performantei si al jocurilor de culise, a grotescului si a alergatului in sprint lansat dupa cascaval…..

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  28 mai 2015, 0:19

nu are cum autorul sa deplanga vremurile cand fotbalul era doar pasiune. pe atunci nu era nascut. a citit despre ele prin carti 🙂
dar nu e important asta. important este idea pe care o prezinta. fotbalul e viata. viata se pare in zilele noastre e business. uitati-va in jurul vostru cu un ochi deschis, onest. o sa realizati ca totul e business. e doar in puterea noastra sa schimbam acest curs. se va intampla. incet, organic, sigur. timpul le rezolva pe toate.

Florin (2 comentarii)  •  28 mai 2015, 2:12

Ce sa fie retrogradata, mai voi chiar sunteti dusi cu pluta; cand s a cumparat acum Tz ani ce dreacu ia u dat lui Becali. oaia dar nu si blana, mai oameni buni potoliti va.

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  28 mai 2015, 2:17

vorbind de lup…
https://www.facebook.com/victor.vic.58760/videos/907036112661271/

Tiberiu (1 comentarii)  •  28 mai 2015, 8:58

Tu ca jurnalist si ziarul tau lucrați din pasiune sau pe bani?

Afacerea | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  3 iunie 2015, 10:43

[…] Articol publicat și în Gazeta Sporturilor, pe 27 mai 2015 […]

Comentează