Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Celălalt argentinian

De la Buenos Aires se vede altfel: Carlos Tevez, nu Lionel Messi este jucătorul momentului în Europa. Văd întocmai

Permalink to Celălalt argentinian
miercuri, 13 mai 2015, 11:40

Îmi îngădui, iată, să comit o indiscreție: țin tot mai acut cu fotbaliștii trecuți de treizeci de ani, cu toți bătrînii, cu toți elefanții, cu toți cei de la apus, cu toți expirații, cu toți cei cu care am deja amintiri, cu toți inubliabilii, cu toți cei care au confirmat deja întîlnirea cu gloria, iar acum se luptă, înaintea noastră, cu ceva îngrozitor și inevitabil și superb: sfîrșitul. Anul acesta, în această fază destul de avansată a Ligii Campionilor, țin cu Juventus Torino. Cu Gigi Buffon, cu Andrea Pirlo, cu Carlitos Tevez.

Tevez, deci, nu Messi. Solicit răgazul unei explicații amănunțite, mai ales acum cînd Leo face, din nou, din cei mai puternici apărători din lume titireze cu care se joacă în voie. Citesc zilnic, prin intermediul miracolelor secolului XXI, presa din Argentina. Sînt un sentimental cu privire la America Latină. Și știu că Tevez este așteptat acasă, la Boca Juniors, ca un Mesia rătăcitor. Ați remarcat ultimele tatuaje ale lui Lionel? Are, de acum, Sagrada Familia și pe trup. Messi nu are unde să se întoarcă în Argentina. E condamnat pentru totdeauna la frumusețea Barcelonei.

Mai știu că lui Tevez, nu lui Messi, i-a spus Maradona „profetul argentinian al secolului XXI”. Și mai știu că Messi e un fotbalist mai mare, dar nu mai iubit. Pentru că există o intensitate inegalabilă în afacerile de inimă în cartierul Ejército de Los Andes, cartier căruia un ziarist i-a spus cîndva „Fuerte Apache”, și așa a ramas. „Fuerte Apache”  e unul dintre acele cartiere sud-americane, mizerabile și sublime, în care speranța de viață ține exclusiv de capriciile celui care ține arma.  Un dictator, generalul Juan Carlos Ongania Carballo, a dictat impunerea ordinii în cartier. Desigur, și generalul acesta era decuplat de realitate. Legea e așa: cine supraviețuiește în „Fuerte Apache” supraviețuiește oriunde.

De aici vine Tevez, cu figura lui de indian răzbunător, cu cicatricile lui purtate  la vedere, ca medaliile, de aici pleacă furia cu care își aleargă maratonul în fiecare meci, aici au început golurile sale în care se vede deznădejdea pe care trebuie să o ucizi, căci altfel – fii sigur! – te va ucide. El va cîștiga sau nu va cîștiga Liga Campionilor, el nu va fi niciodată preferatul oamenilor de la departamentele de marketing și PR, el riscă să-și piardă busola și milioanele după ce i se va lua fotbalul, sau, dimpotrivă, își va tot spori talanții tocmai fiindcă știe atît de intim foamea. Mai este mult însă pînă atunci.

Deocamdată, Torino se închină acestui bărbat pe care, dacă nu l-ar preceda legenda, n-ai vrea să îl întîlnești noaptea la răscruci. Apoi este așteptat acasă și abia atunci, dacă vom mai fi o clipă atenți, vom înțelege cine a fost, cît a fost Carlos Alberto Martínez Tevez .

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Cristi (2 comentarii)  •  13 mai 2015, 12:08

Salut Andrei. Foarte frumos articolul. Un singur amanunt, Carlito deja a castigat Liga Campionilor cu Man Utd in 2008.

Cristi (2 comentarii)  •  13 mai 2015, 12:10

Salut Andrei. Foarte frumos articolul. Un singur amanunt, Carlito a castigat deja Liga Campionilor cu Man Utd in 2008.

Ilie (19 comentarii)  •  13 mai 2015, 12:38

Si astazi sint convins ca Sabella a gresit major prin neselectia lui Tevez – altfel cel mai bun marcator din Calcio – la Mondialul 2014. I s-a resimtit absenta din ce in ce mai mult, o data cu cresterea nivelului in meciurile cu eliminare directa. Sint convins si astazi ca altfel ar fi aratat finala Argnetinei cu Tevez virf de atac. Nu cred ca ar fi ratat de doua ori cadrul portii in 1 contra 1, asa cum a facut-o Huguain si Palacio, si cu un Aguëro inexistent

parerea mea (4 comentarii)  •  13 mai 2015, 12:59

Cu toata parerea de rau pt Tevez, Juventus nu merita sa intre in finala Champions League. Nu a jucat nimic pana acum, nu a aratat nimic. Nu propune nimic interesant in ecuatia competitiei. Doar eterna verificare a principiului potrivit caruia in fotbal nu castiga mereu cea mai buna echipa. Intre Real-Barca si Juventus-Barca aleg oricand, la orice ora, clasicul spaniol. Bonucci, Chiellini, Barzagli, Evra si Lichtsteiner, inghesuiti in 20 de metri de Barca, tragand cu dintii de un egal care sa arunce meciul in prelungiri si eventual la loteria loviturilor de departajare, nu suna tocmai tentant. Realul, asa cum arata acum, schiop si lipsit de inspiratie, chinuit si fara orizont, cu un Ancelotti tot mai nesigur de post, ar avea, cred eu, resursele necesare pentru a ne oferi, totusi, o finala frumoasa.

FYRY (11 comentarii)  •  13 mai 2015, 13:06

gradul de inteligenta al poporului argentinian e clar dupa eva peron …kirschner,menem,un popor care iese n strada pt curva de peron nu trece clasa sigur ,ce nu stiam insa e ca si dv sunteti la fel ca acel mediocru pueblo latino italian

FYRY (11 comentarii)  •  13 mai 2015, 13:08

by the way freelancer i sunt aia care sunt dati afara de la orice fituica

dan76 (2 comentarii)  •  13 mai 2015, 13:14

În primul rând mă bucur pentru că scrieţi despre argentinieni, cei mai „frumoşi” fotbalişti de pe mapamond. Mă bucur apoi că scrieţi despre Juventus, cu Buffon, Pirlo, Tevez. Apoi mă întristez, de ce oare nu joacă la acelaşi club Messi şi Tevez, ar fi fost minunat. Din toată inima sper să fie o finală Juve-Brca, şi indiferent cine va câştiga voi fi fericit, pentru Tevez sau pentru Messi. Succes Juve diseară!

Sorin (1 comentarii)  •  13 mai 2015, 14:26

Salut, un articol de azi al lui J. Wilson
http://www.theguardian.com/football/2015/may/13/carlos-tevez-juventus-champions-league-real-madrid

Ereb (6 comentarii)  •  13 mai 2015, 14:31

N-as spune ca Tevez e mai iubit ca Messi in Argentina, dar este intr-adevar unul dintre jucatorii extrem de apreciati. Iar Boca face oferte dupa oferte pt a reveni inca din aceasta vara. Iar daca nu-si va prelungi contractul pana in 2017, in 2016 cu siguranta se va intoarce acasa.
Insa si Messi are unde se intoarce. Din cate am vazut acum cativa ani intr-un interviu, se pare ca ar vrea sa-si incheie cariera la Newell.s. Dar mai e mult pana departe.
Felicitari pt articol, mi-a ridicat putin parul pe șira spinării.

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  13 mai 2015, 14:43

🙂 eram impartial inainte de meciul asta
mi-era indiferent cine castiga atata timp cat vedeam fotbal, fotbal adevarat.
acum parca… parca as vrea sa castige a lui Tevez 🙂

joaca faina

Florin (10 comentarii)  •  13 mai 2015, 14:48

Buna analiza psihologica si frumos articol!

Tevez e sigur mai nebun decat messi, desi messi e mai bun decat el.

Unele faze ale lui tevez sunt naucitoare, e furie si nebunie pura, pe care messi nu le are.

tevez e ca un luptator cu sabia care invinge zece adversary, messi ii impusca linistit cu mitraliera.

si eu sper sa bata juve azi, pentru ca madridul e prea infatuate si a uitat ca fara ramos si minutul 93 era doar niste loseri.

Guno (1 comentarii)  •  13 mai 2015, 14:49

Ar fi bine sa vedem un meci Tevez vs Messi in finala Ligii, insa cel mai probabil Realul va intoarce si va lua drumul Berlinului… Sper sa ma insel… vedem deseara…

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  13 mai 2015, 14:54

eram impartial inainte de a citi articolul tau. ma interesa doar sa vad fotbal adevarat la acest meci.
acu parca… parca as vrea sa castige ai lui Tevez 😉
joaca faina

marian (3 comentarii)  •  13 mai 2015, 16:06

Domnule Craciun, am vrut sa citesc materialul dvs. dar de la prima vedere am constatat (cu neplacere) ca nu stapaniti in mod adecvat sensul cuvintelor din care va construiti argumentatia. La obiect: indiscretie (cf. DEX) inseamna „faptul de a destainui secrete incredintate de cineva”. Deci dvs. nu comiteti o indiscretie, ci ne comunicati un sentiment propriu, ceea ce inseamna un pic altceva. Ca freelancer ce va considerati, n-ar trebui sa fiti in conflict cu acuratetea si proprietatea termenilor utilizati. Nu tin catusi de putin sa publicati comentariul meu, cele 3-4 randuri scrise de mine sunt numai si numai pentru dumneavoastra.

cinewa (1 comentarii)  •  13 mai 2015, 16:12

felicitari, un articol foarte bun.

Constantin (2 comentarii)  •  13 mai 2015, 17:49

Un articol bun, frumos, nostalgic…dar eu tot ii detest pe cei de la Juventus…

parerea mea (4 comentarii)  •  13 mai 2015, 19:29

mie mi se pare ca articolul este excelent scris! felicitari pt stil si abordare! imi aminteste de Borges! care este cel mai mare scriitor argentinian, totusi, apropo de un alt editorial pe care l-am citit cu interes pe acest blog! 🙂

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  14 mai 2015, 2:58

@marian relax … don’t be so uptight (in traducere directa: constipat).
se poate gasi interpretare care sa aiba sens si dupa DEX-ul cu care arunci in autor. de exemplu, suferind de „multiple personality disorder” autorul ne incredinteaza un secret al uneia in personalitatile lui, sau a alter ego-ului.
mda?

Celălalt argentinian | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  15 mai 2015, 13:27

[…] Articol publicat în Gazeta Sporturilor, pe 13 mai 2015 . […]

marian (3 comentarii)  •  17 mai 2015, 14:36

@dac nu mi-a placut interventia dumitale. Poate nu ai citit cu atentie, dar eu am spus clar ca nu doresc ca opinia mea sa fie publicata, incercand doar sa-l fac pe dl. Craciun sa opereze o usoara corectie in text. Nimic, dar nimic, mai mult. Sa ai o zi buna, stimate domn.

Comentează