Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Zicu. Oglinda

Campionatul României e leneș ca o pisică obeză la siestă. Acesta e fotbalul în care Ianis, în superba lui fragilitate, strălucește

Permalink to Zicu. Oglinda
miercuri, 6 mai 2015, 10:09

În minutul 37 al partidei dintre Steaua București și ASA Tîrgu Mureș, Ianis Zicu a plecat, mai degrabă agale, ca un călător foarte obosit, de lîngă Cristi Tănase și a înscris un gol care poate să decidă campioana României. Zicu a alergat atunci spre colțul terenului, și-a ridicat tricoul negru (negrul slăbește) și a lăsat la vedere un abdomen îndelung neglijat, dar încă decent pentru marea performanță – în înțelesul ei românesc. Carevasăzică nu e gras, ni se pare!

Faza aceasta rezumă destul de bine liga noastră, în care adevăratul Ronaldo, chiar dacă ar ajunge la cincizeci de ani și obezitate morbidă, tot ar fi, la pas, golgeter. Să nu uităm: cel mai bun jucător din România în ultimii ani a fost veteranul Lucian Sînmărtean, aflat înainte de un zenit totuși arab. Atît de mult a scăzut nivelul campionatului? Atît de buni au devenit, cu anii, jucătorii-speranță de la sfîrșitul secolului XX? Adevărul este, așa cum știau și latinii încă de acum două mii de ani, la mijloc.
Faza, deci. Pe de o parte, Zicu – care și-a tot irosit glezna, la nesfîrșit, magic. Pe de altă parte, Tănase – beneficiar dintotdeauna de o prezumție de talent niciodată confirmată. Ambii sînt acum mai degrabă bătrîni pentru fotbal. Și iată că acest Zicu arătînd lumii că nu e cu desăvărșire rotund poate să ducă pentru prima dată într-o jumătate de veac titlul la Tîrgu Mureș, după un sezon fabulos – în același înțeles românesc al cuvîntului.

Ianis a debutat în prima divizie la șaptesprezece ani (era încă mileniul al II-lea!) într-o victorie a lui Dinamo, la  nici douăzeci și doi de ani semna cu Inter Milano, fără să joace vreodată pentru Inter Milano, era împrumutat imediat la Parma, debuta la Parma într-un februarie tîrziu, la o victorie de rutină cu Sampdoria, Italia îl refuza, era trimis înapoi în România, rătăcea între Ștefan cel Mare și Giulești, prindea un sezon formidabil la Politehnica Timișoara, dar uite că avea – deja!, cînd? – douăzeci și nouă de ani, și la douăzeci și nouă de ani abia dacă mai prinzi Bulgaria, a prins Bulgaria, apoi a ajuns la capătul pămîntului, în Coreea de Sud, și-a trăit diminețile liniștite, s-a întors din nou și n-a jucat nimic la Petrolul Ploiești, a trecut munții și iată-l la patru pași de Everestul nostru.

Uitați-vă bine la Zicu: pare un om care a tot refuzat, fără să reușească, să crească. Uitați-vă bine: la fentele lui lejere, la golurile lui  rare, dar de generic. El e vulnerabil nu din viciu, ci dintr-o copilărie prea lungă. Mai contează? Ianis Zicu a marcat un gol pentru echipa națională. Un gol la un 3-1 cu Luxemburg, într-un meci jucat obscur la Piatra Neamț. Atît. Uitați-vă bine: el e o oglindă. Aici se află astăzi fotbalul românesc, așa arată, la apogeul gloriei actuale, și toate regretele sînt desigur tardive.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Radu (4 comentarii)  •  6 mai 2015, 15:43

Problema de viitor este ce vor face acesti copii dupa retragere pentru ei…dar si pt fortbalul romanesc. Ce fel de antrenori romani vom avea in viitor. Ne putem increde in copii nematurizati ca si jucatori??

Nicu (1 comentarii)  •  6 mai 2015, 18:48

Ati afirmat ca Hagi este un antrenor slab , si iata-l aproape de cupa UEFA, ati afirmat ca Patriciu nu a fost un vizionar, dar iata ca preturile imobiliarelor au ajuns la vorbele lui, acum ne spuneti ca Zicu e om de echipa nationala , va inselati din nou si-l inselati si pe el. As spune ca sunteti un teribil de slab judecator de talente.

mirceaosan (1 comentarii)  •  7 mai 2015, 2:36

Mai.bine.v-aţi.uita.la.toate.cascadoriile.cu.sau.fără.burtă.pe.care.le-a.reuşit.politicul.ân.cazul.ASA.şi.apoi.să.faceţi.previziuni.

Zicu. Oglinda | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  11 mai 2015, 21:31

[…] publicat în Gazeta Sporturilor, pe 6 mai […]

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  13 mai 2015, 14:51

eu nu stiu de ce se mai uita lumea la fotbalul romanesc — fotbal în înțelesul lui românesc… 🙂
serios acu. de ce? din patriotism nu renuntam sa mai vedem spectacol mizerabil? din incapatanare? din melancolie?
eu nu am stari din astea legate de fotbalul nostru. am renuntat. nu ma mai uit la ceea ce se intampla pe stadioanele din Romania. de ce? pentru ca sunt liber si pot sa aleg. si aleg sa nu am de-a face cu ceea ce se cheama fotbal in tara asta.
oameni buni, exista fotbal in alte campionate. fotbal adevarat. nu va mai produceti rani uitandu-va la acel sport local numit vremelnic fotbal.

Comentează