Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Suferințele Sfîntului Marco

Lupta lui Van Basten cu depresia ne arată o cale – calea corectă de a trece prin viață.

Eram pe atunci student la Universitatea Internațională din Tel Aviv. Locuiam într-un apartament dintr-un cămin studențesc, cu un chinez, un canadian și […]

miercuri, 4 februarie 2015, 8:37

Lupta lui Van Basten cu depresia ne arată o cale – calea corectă de a trece prin viață.

Eram pe atunci student la Universitatea Internațională din Tel Aviv. Locuiam într-un apartament dintr-un cămin studențesc, cu un chinez, un canadian și un american care nici nu ajunsese, conform dispozițiilor legale din statul său, la majorat. Acesta din urmă trecea drept un viitor geniu al informaticii. Noaptea citea Voltaire la lumina palidă a unei lanterne, ca să nu-l deranjeze pe chinez. Cu tînărul acesta am discutat, în bucătărie, o noapte întreagă cele unsprezece reguli pe care Bill Gates le-a evocat în fața unor elevi de liceu – chestii care nu se învață la nici o școală. Regula numărul nouă a fondatorului Microsoft era: Viaţa nu se împarte în semestre. Nu ai verile libere şi pe foarte puţini angajatori îi interesează să te ajute să „te găseşti”. Faci asta în timpul liber. Puștiul prinsese ideea și făcea totul ca să nu cadă în depresie. Poți să cazi în depresie chiar și pe malul Mării Mediterane. Întrebîndu-l ce va face totuși dacă se va întîlni cu „Urîta”, mi-a răspuns exact: un pas înapoi.

Mi-am amintit de pasul înapoi al tînărului american aflînd de suferințele lui Marco van Basten, omul. Fostul mare fotbalist a avut o carieră mediocră de antrenor. Specialiștii în psihologie sînt de acord: Marco van Basten a clacat pentru că a pornit prea de sus. Apoi, s-au adunat destule: i-a murit tatăl și a început să vadă norii negri, a cochetat cu suicidul, s-a îmbolnăvit de inimă, în cele din urmă și-a dat demisia din funcția de principal al lui AZ Alkmaar, o echipă olandeză de la periferia marii performanțe europene. Mai mult, a acceptat să fie secundul formației! E mai bine acum și are curajul să declare că e mai util lui AZ Alkmaar de pe poziția a doua.

Unii au văzut aici o cădere a marelui Marco, acela pe care, în buna tradiție italiană, galeria lui AC Milan îl sanctificase la timp. San Marco este – iată – la fel ca noi, supus căderii. Nu sînt de acord cu cei care consideră această faptă de viață o ratare a lui Van Basten. Dimpotrivă, găsesc aici o explicație pentru măreția lui. Cîți, cîți dintre noi, fie că sîntem ziariști blazați, feroce procurori, contabili iscusiți sau farmaciști oarecare, avem tăria pasului înapoi? Puterea de a recunoaște că viața ne-a dat, deocamdată, mai mult decît putem îndura? Cîți știm să o luăm de la capăt?

Pe Marco van Basten îl cheamă în acte Marcel. Și asta mi-l face simpatic. Cîți nu cunoaștem un domn pe nume Marcel? El a fost cîndva cel mai bun fotbalist din lume. Nu mai e, căci timpul curge în defavoarea tuturor, dar vorbind deschis despre suferințele lui – despre stres și despre depresie -, Van Basten arată încă mai mult decît obișnuia pe teren. Ne arată o cale. Pentru a fi puternic trebuie să știi cînd ești slab și trebuie să nu uiți să lupți. Și de aceea îi iubim pe sportivi – încă mai mult atunci cînd redevin oameni.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Gica Paunescu (3 comentarii)  •  4 februarie 2015, 11:22

Nu stiam despre acest episod din viata lui Basten. Omeneste ma bucur c-a trecut peste acest lucru, dorindu-i sa-si traiasca viata cat se poate de firesc de-aici incolo; il felicit c-a avut puterea sa accepte faptul ca un fost mare fotbalist nu-i obligatoriu si-un ( potential ) mare antrenor. Opinia mea este ca doar un om puternic poate accepta lucrurile asa cum sunt ( vezi si situatia lui Hagi ). La multi ani si lui Gica, astazi schimba prefixul, implineste 50 de ani !

Andrei Crăciun (2 comentarii)  •  4 februarie 2015, 11:51

Da, la mulți ani și lui Gică!

NR (1 comentarii)  •  4 februarie 2015, 13:18

Buna dupa-amiaza d-le Craciun.
Intradevar dhr. Van Basten ramane in amintirea tuturor ca un luptator:tenace, temut, sarguincios.A suferit la Ajax, atunci cand mister Betondorp(Cruijff) il punea la punct din pricina unui caracter naravas pe alocuri iar retragerea milaneza, a smuls lacrimi tuturor, inclusiv maestrului Capello.Cariera-n cadrul nationalei Oranje in functia de stapan al haturilor a facut un fost suprem al ros-albilor din Amsterdam sa remarce:”Un bun armasar nu inseamna per direct un jokeu pe masura”[Adriaanse].
..mi-l amintesc ironizat din tribuna asemuit, unei clatite [pannenkoek] neprielnice atmosferei din ArenA, trimisul catacombei dojenindu-l din priviri…Neinvatat, accepta oferta fostului club al ex-magnatului Scheringa(DSB Bank) urmand aceeasi spirala negativa idem institutiei finaciare pomenite dar nu si deznodamantul acesteia pentru ca San Marco de Haarlemmerliede va reveni, pe neasteptat 😉

Obiectiv (23 comentarii)  •  4 februarie 2015, 13:24

Marco a vut ghinion si ca fotbalist, punand devreme capat unei cariere exceptionale. Nu s-a dovedit a fi un mare antrenor, dar este un mare Om si-mi pare teribil de rau pentru ce i se intampla! Sper sa treaca peste toate acestea si sa continue sa dea ceva fotbalului, pe care l-a ridicat la rang de arta ca atacant central (sincer, doar van Nistelrooy s-a comparat cu el ca varf cu toate „armele” in dotare)! O.

Christiano (7 comentarii)  •  4 februarie 2015, 13:29

Frumos frumos frumos…multumim 🙂

eduard (1 comentarii)  •  4 februarie 2015, 14:45

Marco van Basten este un om sensibil,educat,manierat -cum nu prea gasesti in mediul asta. Putini stiu ca el canta foarte bine la pian,citeste,are preocupari care-l detaseaza de multi fotbalisti.Banuiesc ca a gresit cand a ales sa ramana in lumea fotbalului.Foarte putini mari fotbalisti au ajuns si buni antrenori. Si fara suparare, ca tot il vad pe Hagi prin comentarii, nici el nu a ajuns antrenor,desi se crede. Dar structura lui ii permita sa se simta bine in fotbal. Deci, La multi ani Gica !

Mihai Balaescu (1 comentarii)  •  4 februarie 2015, 16:37

Ei bine … pentru astfel de ganduri scrise, ale tale si ale celorlalti colegi, citesc de 5-6 ori pe zi gsp.ro.

Florin (10 comentarii)  •  4 februarie 2015, 17:04

Van Basten a fost un perfectionist.

Ca fotbalist a fost monumental, nu aveai cum sa-l tii (stie Bumbi mai bine), daca il pazeai cu 2-3 oameni, cum a facut OM in finala CL, le scotea mingile celorlalti, imi aduc aminte ca i-a pus pe tava lui Massaro cateva goluri gata facute in finala aia, pe care macaronarul le-a ratat.

Un antrenor perfectionist are insa sanse sa nu fie acceptat de jucatori. El ca antrenor era bun, seamana foarte bine cu Sabau la alta scara, a avut rezultate pe perioade scurte dar pe termen lung ori isi baga jucatorii in spital ori il dadeau aia afara.

E bine ca si-a revenit.

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  4 februarie 2015, 17:37

„un pas inapoi”… foarte tare!
multumim

Octavian Stăncioiu (4 comentarii)  •  4 februarie 2015, 19:35

Foarte frumos scris… van Basten, ca și Cruyff…

adi (3 comentarii)  •  4 februarie 2015, 20:15

Marco Van Basten este o legenda si un om cu rar mai gasesti. Imi amintesc de ani cand eram elev pe vremea lui Ceausescu si Tipografia din Sibiu a scos un poster cu Van Basten in tricoul lui Ajax!!!! In comunism ,un poster cu un exponent al societatii capitaliste depravate!!! Stau si acuma si ma gandesc cine a fost acel director care a avut curajul sa produca acele postere ,cand in Romania nu gaseai decat poze alb -negre cu jucatori sau echipe si acelea in ziarele de sport sau in programele de meci.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  5 februarie 2015, 3:01

Nici un MARE fotbalist nu are cum sa ajunga un bun antrenor…. Va cere ce facea el, adica va tinde spre perfectiune, si e greu sa dai de unul asa…..O sa-l vedeti pe Messi sau pe Ronaldo…..Nu or sa faca NIMIC ca antrenori. Un bun ex: Maradona. Gullit-nimic. Hagi-NIMIC. Morihno-mare antrenor—dar ca jucator -nimic…. Stie cineva ceva de Eric Cantona???? Si ex ar fi nenumarate…..
Van Basten este din familie nobiliara…. Are altfel de singe…. Si o demonstreaza chiar daca trece prin greutati.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  5 februarie 2015, 3:04

Pt. ADI:
SI eu am avut posterul ala pe usa camerei. Scria : Marco Van Basten–un Miracol al Geniului…….

motanul incaltat (84 comentarii)  •  5 februarie 2015, 3:05

sau cred ca era: Un Miracol al Tehnicii……

cycling (1 comentarii)  •  5 februarie 2015, 8:30

Mi se pare o prostie ideea asta de a gandi si a actiona ptr postura de antrenor dupa ce-ai pus ghetele in cui ! Ok, se invart bani multi in fotbal si performanta iti umple conturile, dar daca nu esti facut ptr asa ceva: LAS-O BALTA ! Platini n-a cochetat cu antrenoratul, la fel ca el si multi altii. Ceilalti au reusit mai mult sau mai putin, in special fundasii sau mijlocasii care au vazut fotbalul altfel din teren. Atacantii nu prea au de-a face cu tactica, lor le trebuiesc baloane bine servite, apoi se descurca ei. Ati uitat celebra tactica a lui Hagi ” Intra, vezi ce faci…! ” catre Mihalcea ? Hagi a dat chix-uri peste chix-uri, s-a incapatanat sa fie antrenor, reuseste la Viitorul dar nimic mai mult.
Marco Van Basten si-a fortat norocul ca antrenor si de cele multe ori te afunzi si mai rau in insuccese, din pacate. Cred ca director sportiv sau chiar Scouter i se potrivea mai mult, dar sa mentii acea stacheta a succesului este extrem de greu, daca nu chiar imposibil.

Mihai Bulica (41 comentarii)  •  5 februarie 2015, 11:06

Cea mai tare achiziţie a Stelei a pozat în Playboy
Cea mai tare achiziţie a Romaniei a pozat în Catuse

„răspuns exact: un pas înapoi.“
n-am mai citit asa ceva, desi este raspunsul corect !. Bravo domnule !

De ce nu se aude asa ceva ?
Este raspunsul unui om foarte inteligent, cu spirit practic, cu mare incredere in sine, care a realizat ca trebuie sa se dezvolte multilateral, caci gradina domnului este mare. Doar asa poti face parte din ea.
Este vorba si de educatie, religie, bine aplicate … acolo, … de aia, caci astfel gasesc tarie, … si creaza invidie.
Este vorba de educatie, realizari, caci totusi o jagardea ajunge mai greu la depresii.
Este clar ca cei depresionati nu au nici o vina. Putem vorbim de sfinti, foarte bine remarcat, de mari fotbalisti, nu de masa, de poeti, pictori ori pianisti, asa cum sint denumiti cei mai mari. Dar poate ca sfintii adevarati nu stiu ca sint sfinti.

De ce se aude mereu ca toti, inclusiv jagardelele, au nevoie de incredere ?
Este esential.
Este insa doar primul pas. Urmeaza ceva mai greu, aducerea pe pamint. Multi ar zice ca trebuie luptat. Cum sa lupte un pianist cu un lacatus, un camatar, un om de stiinta ?
Este de luat in calcul si pasul inapoi ! Nu inseamna resemnare sa dai deliberat inapoi in fata uritului. Cel putin pentru inceput.

Totusi, sfintii sfinti prefera sa ajunga popi in China ! La revedere tovarasi !

Adina (1 comentarii)  •  5 februarie 2015, 20:29

„#11 motanul incaltat on 02.05.15 at 3:01 am
Nici un MARE fotbalist nu are cum sa ajunga un bun antrenor…. Va cere ce facea el, adica va tinde spre perfectiune, si e greu sa dai de unul asa…..O sa-l vedeti pe Messi sau pe Ronaldo…..Nu or sa faca NIMIC ca antrenori. Un bun ex: Maradona. Gullit-nimic. Hagi-NIMIC. Morihno-mare antrenor—dar ca jucator -nimic…. Stie cineva ceva de Eric Cantona???? Si ex ar fi nenumarate…..
Van Basten este din familie nobiliara…. Are altfel de singe…. Si o demonstreaza chiar daca trece prin greutati. ”
Beckenbaeuer – exceptia care confirma regula,campion mondial si ca jucator si ca antrenor cu Germania . Si mai sunt cateva asemenea exceptii,dar putine,Kaiserul e doar primul care mi-a venit in minte .

cineva (15 comentarii)  •  6 februarie 2015, 10:32

Primul articol solid in care anecdoticul nu dilueaza mesajul. Nu sunt urme de patetismul care era deja marca stilistica suprema. Au lipsit si frustrarile de jurnalist neplimbat. Gefeliciteerd!

albanezu (5 comentarii)  •  6 februarie 2015, 12:50

Mihai Bulica adica 17 nentori adica 17 pasarici doua mari si doua mici adica …

Obiectiv (23 comentarii)  •  7 februarie 2015, 12:06

@ A.C.
Un singur amendament la cele afirmate in articol: Alkmaar nu este un club periferic al fotbalului olandez.
In ’81, a jucat finala Cupei UEFA, piezand la limita (in dubla mansa) in fata celor de la Ipswich, an in care a castigat primul titlu!
Al doilea titlu a fost cucerit in 2008-09, cu van Gaal la carma, iar pe plan european a mai jucat o semifinala si 2 „sferturi”, toate in Cupa UEFA (Europa League). Acum, dupa ce a invins pe Ajax in deplasare, are sanse la locul 3, ce asigura participarea in preliminariile Ch. League! Scuze pentru putin! O.

subiectiv (2 comentarii)  •  10 februarie 2015, 9:00

@ 19 Obiectiv
Unde ai vazut tu ca a scris omul „club periferic al fotbalului olandez??” Daca nu stiti sa cititi si nu intelegeti limba romana de ce nu va uitati pe cartoon network?nu va mai solicitati cei doi neuroni 😉
„AZ Alkmaar, o echipă olandeză de la periferia marii performanțe europene”

sandokan (2 comentarii)  •  10 februarie 2015, 9:02

@19 obiectiv
pacate-amarate….te-ai mai apucat sa insiri si performantele alkmarului….dupa ce ai cautat pe google.Am si eu sa fac un amendament…esti distrus 🙂

Obiectiv (23 comentarii)  •  10 februarie 2015, 20:12

Mi s-a parut nefericita formularea „o echipa de la periferia marii performante europene”. Despre finala din 1981 n-am citit pe Google, ci am fost la curent cu evenimentul respectiv in timp real!
Ce am scris de ati reactionat la modul virulent? Canalizati-va energia spre alte obiective si provocari!

Comentează