Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Două minute de reculegere

Într-o dimineață, aflînd din ziar ce s-a întîmplat la Barcelona și ce s-a întîmplat la Mosul, datorită și din cauza fotbalului, am oprit timpul.

Trăiam pe atunci într-o redacție de ziar. Se sfîrșea vara cînd s-a întîmplat povestea cu domnișoara […]

vineri, 23 ianuarie 2015, 9:31

Într-o dimineață, aflînd din ziar ce s-a întîmplat la Barcelona și ce s-a întîmplat la Mosul, datorită și din cauza fotbalului, am oprit timpul.

Trăiam pe atunci într-o redacție de ziar. Se sfîrșea vara cînd s-a întîmplat povestea cu domnișoara Yurika Masuno, douăzeci de ani, studentă. Pe Yurika Masuno n-a ucis-o moartea, ea a fost asasinată de un român, în marginea unei păduri, la noi, la capătul pămîntului.

Găseam în această tragică întîlnire cea mai bună istorie de presă scrisă a anului 2012. Cu încrederea că voi scrie următorul „In Cold Blood”, m-am prezentat către un înalt birocrat din arhitectura cotidianului, pregătit să plec atunci, pe loc!, în Japonia și să reconstitui viața și moartea domnișoarei Yurika Masuno. Înaltul birocrat mi-a retezat aripile, negînd potențialul acestui subiect. A fost ziua în care m-am despărțit, afectiv, definitiv de gazeta aceea. Regret încă acel articol niciodată împlinit, căci totul era acolo. O civilizație, o altă civilizație, una a nepăsării, îngăduitoare cu fanaticii, chiar și cu ucigașii, moartea unui om, deci a unui univers. Apoi a trecut timpul.

Miercuri, 21 ianuarie 2015, deschizînd „Gazeta” la paginile 14-15, rămîn, cum se scrie acum, șocat. Văd aceeași brutală ciocnire. Față în față, ca într-o oglindă, un redactor sau un editor sau un machetator așezase aceste două titluri: „O viață blaugrana” și „Omorîți pentru că iubeau fotbalul”.  Aceasta nu e o coincidență!, îmi spun, mai ales că nu cred în coincidențe. Acesta este un subtil epilog la ce s-a întîmplat la începutul anului la Paris. Citesc. De pe pagina din dreapta alfu: moare, la Barcelona, la nouăzeci și unu de ani, Jaume Descals, purtătorul carnetului de socio cu numărul 1 al principalului club de fotbal din oraș. Era susținător cu acte al Barcelonei din 1926, de la trei ani, de cînd bunicul său l-a considerat pregătit pentru destin. Jaume Descals a lucrat într-o fabrică de carton și ambalaje pentru parfumuri și mai tîrziu într-o fabrică de alcool. Prefera Barça lui Kubala celei a lui Messi, și ce poți spune în contra melancoliei la om? Nimic.

De pe pagina din stînga: treisprezece copii irakieni au fost uciși, cu public, în orașul Mosul, controlat de ISIS,  pentru că au îndrăznit să privească meciul de fotbal Irak-Iordania, desfășurat tocmai în Australia, la Cupa Asiei, după capriciile geografiei noastre tot mai complicate. Iată-l!, iată-l!, mi-am spus, rezumatul timpului nostru: o lume în care dragostea pentru fotbal e transmisă, cum se cuvine, din bunic în nepot, dublată de o altă lume fără gust nici pentru nuanțe, nici pentru joc.

Și în mine se întîmplă iar o revoltă și se așterne din nou o tăcere.

Și păstrez un minut de reculegere pentru copiii din Irak și un altul pentru copilul Jaume Descals și bunicul lui care, demult, în 1926, a îndrăznit să creadă în eternitatea binelui.  

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Alec DANILA (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 13:47

Articolul il pomeneste pe Messi doar in treacat (cei obisnuiti sa citeasca pe diagonala, pentru a se repezi apoi sa-i porcaiasca pe cei de alta parere decit ei nici n-or sa observe mentiunea respectiva), asa incit nu te astepta la prea multe comentarii.

Nobil gestul tau de a povesti despre acea tragedie din Mosul. De fapt, asta e rezumatul timpului nostru (se vor gasi niste intelepti sa declare ca si copiii astia i-au provocat intr-un fel pe dementii care i-au executat – ca doar stiau ca nu e bine sa te uiti la televizor!).

Istoria cu Jaume Descals e pura normalitate biologica si nu avem date (cel putin nu rezulta din articol) ca si el ar fi transmis iubirea pentru fotbal in acelasi mod in care a primit-o. Povestea are o valoare simbolica redusa, mergea un articol separat de tragedia aia infioratoare. Parerea mea!

Freddy RE (3 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 16:02

Prea frumos pentru un ziar de sport. Locul tāu nu e aici.

Gentle Giant (3 comentarii)  •  23 ianuarie 2015, 19:18

Minunat articol, Andrei!

Ush (6 comentarii)  •  24 ianuarie 2015, 13:13

Frumos scris! Sportul este despre oameni in esenta, despre valori, despre iertare si deschidere (olimpiada in special). Si cata ironie cand unii ucid(!) o fiinta cruda pentru un gest pe care altii il fac de mii de ori…

Andrei Crăciun (2 comentarii)  •  24 ianuarie 2015, 16:53

Vă mulțumesc.

splendini (14 comentarii)  •  25 ianuarie 2015, 5:05

La fel a facut si Al Shabab in Somalia sau Sudan acum citiva ani cu niste nefericiti care se uitau la un meci intrun subsol. Talibanii au interzis muzica in Afganistan cind erau la putere. Hamas aresteaza cintareti de rap palestinieni in timpul unui concert. All work (decapitari, executii publice, atentate) and no fun la baietii astia.

cineva (15 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 3:10

Sa inteleg ca nu o sa cereti domnului redactor sef niste fonduri pentru a face un reportaj la fata locului din Mosul…sau macar din Baghdad. Foarte selectiv devotamentul ardent pentru jurnalism dur si pur. In Japonia erati pregatit sa plecati „atunci, pe loc!”. Pai nu? Sake, sushi, geishe, ryokan. Cand e vorba despre Iraq, e mai bine comentator lacrimogen de pe canapea. Asa e jurnalistul roman veterotestamentar: selectiv si cu gusturi fine. Kampai si Long Live Daido Moriyama!

Comentează