Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Celălalt tip

Manuel Neuer, al treilea în ierarhia timpului nostru, constata amar, dar explicativ că el preferă echipamentul de portar chiloților din alte reclame Precum s-a arătat și într-un îndrăgit serial american de comedie, ori de cîte ori cineva nu știa decît […]

vineri, 16 ianuarie 2015, 12:22

Manuel Neuer, al treilea în ierarhia timpului nostru, constata amar, dar explicativ că el preferă echipamentul de portar chiloților din alte reclame

Precum s-a arătat și într-un îndrăgit serial american de comedie, ori de cîte ori cineva nu știa decît doi dintre cei trei mari tenori ai anilor ’90, ultimul tenor devenea, fără posibilitatea unui recurs, „celălalt tip”. O asemenea nedreptate i se întîmplă și lui Manuel Neuer, obligat să împartă scena cu acest Cristiano Ronaldo poleit cu aur, euforic în acceptarea laurilor, și cu un Leo Messi îndemnat contractual la o clownizare abia temperată.

Cine e Manuel Neuer? Se va afla cîndva despre el mai mult decît cunoaștem acum? S-a născut cu destinul de a ajunge în poarta lui Schalke 04 Gelsenkirchen și nu s-au constatat răzvrătiri însemnate față de cele convenite de la început. Uneori, e adevărat, Manuel Neuer se crede libero sau vreun alt romantic, își părăsește careul, driblează cu nonșalanță, e exact în pasele sale, Miroslav Klose vedea în el un eventual golgeter într-una dintre ligile inferioare ale Germaniei. E, totuși, o opoziție prea blîndă la ceea ce i s-a dat.

Mari portari recenți spun despre Manuel Neuer că a schimbat felul în care oamenii se uită la ultimul dintre cei care stau între o reușită și o ratare. Au dreptate. Manuel Neuer este o răscruce.

La Mondialul din 1958, un bărbat îmbrăcat în negru, fără să fie arbitru, a uimit o lume întreagă. Era pe timpul cînd televiziunea putea să pară încă un miracol. Lev Iașin, în poarta Uniunii Sovietice, avea ceva dintr-un păianjen și altceva dintr-o panteră. Cronicarii nu s-au putut decide, așa că a fost concomitent „Pantera neagră” și „Păianjenul negru”. Cert e că Lev Iașin era prezent în joc și nu era fundaș care să nu îl asculte ca pe un profet. A jucat toată viața la o singură echipă – Dinamo Moscova.

Foarte probabil la fel s-ar fi întîmplat și cu Manuel Neuer și Schalke 04, dacă nu ar fi existat Bayern München – Everestul. Suporterii nu l-au primit bine în Bavaria. I-a răzgîndit repede.

Manuel Neuer a ieșit campion mondial în Brazilia, bate toate recordurile de goluri parate în Bundesliga, are pînă și contract cu cea mai influentă firmă de articole sportive, dar mai mult de a treia treaptă a podiumului nu îi este îngăduit să urce. Manuel Neuer e inteligent, ba chiar și cult. A dovedit-o, culmea!, într-o emisiune de televiziune din Germania. Mai mult, este și generos. Gesturile lui caritabile și acțiunile Fundației sale dedicată copiilor sţnt spectaculoase. Și, orbiți de ceea ce ni se cere să vedem, le ignorăm.

Da, Manuel Neuer e celălalt tip. Nu e nebun ca înaintașii săi dintre buturi. El nu își irosește zestrea de talent, nici măcar nu întîmpină zorii pe tărîmul pierzaniei, iar asfințiturile le petrece îndeobște pe gazon. Manuel Neuer ar fi meritat mai mult: ar fi meritat să trăiască în timpul legendelor de dinainte de legile unice, universale, atotputernice ale departamentelor de marketing.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

adi_stelistul (26 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 12:43

Frumos spus, dar ma tem ca nici eu n-as prea vota un portar pe primul loc intre fotbalisti. Este ca si cum intr-o intreprindere as aprecia mai mult rolul departamentului de securitate care pazeste bunurile produse in detrimentul productiei, care le-a facut sa arate cum arata si mai ales a celor de la vanzari, care le dau valoare. Poate nu e prea grozav exemplul, dar altul mai bun n-am. 🙂
Cu toata stima pentru Neuer, nu-l vedeam nici eu pe locul 1. Imi amintesc dealtfel ca in 2002 cand alt portar neamt, Kahn, a fost ales cel mai bun jucator al Cupei Mondiale, am vazut alegerea ca o impietate si ca un inceput al decaderii jocului. Nu mi-am schimbat prea mult parerea de atunci. Cu toata stima, desigur, pentru portari.

Silviu Dumitru (4 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 12:48

Tot respesctul pentru Neuer, fara indoiala unul dintre cei mai buni portari ai ultimelor doua decenii. Insa e foarte greu, daca nu cumva imposibil, sa acorzi Balonul de Aur unui portar, ba chiar si unui fundas, cu toate ca avem precedente. Dar cand ceilalti doi candidati marcheaza tone de goluri pe sezon, iar lumea tinde dupa spectacol, jucatorii din compartimentele defensive raman in umbra. Disputa dintre cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor se da intre Pele si Maradona, nu intre Iashin si Beckenbauer, sa spunem…

vlad (4 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 12:58

Da, eu as fi votat cu toata convingerea pentru Neuer, din pacate castigarea unui Mondial nu mai inseamna nimic acum…. doar CL CL CL CL CL si imaginea

Eu (2 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 13:24

Mi se pare un articol penibil! Nu inteleg ce ai vrut sa spui. Ca merita Balonul de Aur? Ca se compara un un portar de acum 50 de ani? Sau te-ai plictisit de Messi si Ronaldo si vrei sa te citeasca frustratii care simt la fel?

In mod sigur nici nu merita Balonul de Aur si nici nu se compara cu un portar de acum 50 de ani! In fotbalul de azi exista multi portari buni. Unii dintre ei pot sa fie peste Neuer asta dar nu ii vede nimeni ca joaca la echipe mici care au o aparare prea slaba si incaseaza prea multe goluri. Pe asta l-a facut mare echipa.

Eu pot sa fiu de acord ca e cel mai bun portar la ora actuala, insa nu este nici de Balon de Aur si nici nu poate fi comparat cu o legenda. Stii de ce? Pentru ca nu face diferenta! Orice alt portar decent juca la Bayern/Germania si istoria nu se schimba cu nimic in ultimul an. Dar ia gandeste-te daca Messi si Ronaldo nu jucau la echipele lor. Ce crezi ca se intampla? Se mai califica Portugalia la CM? Mai ajungea Argentina in finala? Mai lua Realu CL?

Golurile sunt doar un detaliu care arata ca cei doi chiar fac diferenta pe teren. Mai sunt si pasele decisive si, mai ales, resursele cerute de la adversari pentru a-i tine sub control, acestea ducand la eliberarea coechipierilor si la mai buna functionare a echipei.

Un portar din ziua de astazi nu va face niciodata acest lucru (nu ca un portar de acum 50 de ani). Culmea, prezenta lui Neuer in primii 3 la Balonul de Aur este cea mai buna dovada ca este un produs pur de marketing al nemtilor. Altfel nu avea ce cauta acolo. Kroos, Robben sau altii care nu imi vin in minte acum erau mult mai indretatiti. Sa gandest ca Neuer merita mai mult demonsstreaza priceperea ta in materie de sport si de fotbal in special.

@vlad: spre surprinderea ta, un mondial nu mai inseamna asa mult acum. Competitia e mult mai slaba (ca nivel al jocului) decat ce poti vedea in alte parti. A ramas doar gloria atribuita de cei care traiesc din amintiri.

hahaha (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 13:26

Frumos articol dar nu sunt de acord cu opinia ta si nu prea inteleg nici sugestia ca el ar merita mai mult pentru ca are o fundatie cu ajutorul careia face lucruri bune. Trofeul ala se acorda pentru practicarea unui sport si din pacate a ajuns sa fie foarte influentat de companiile foarte puternice care sponsorizeaza anumiti sportivi.

Kyro (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 13:29

@Eu … esti dovada clara ca extraterestri exista. Ne zici si noua de pe ce planeta ai venit?

Tony (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 13:48

Manuel Neuer = Sepp Maier
Cu asta am spus tot!!!

gael (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 13:51

ar cam trebui sa invete si el engleza daca tot e asa cult,normal ca e vb de marketing daca el vorbeste in germana lui si nu il inteleg 90% din microbisti…

dino80 (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 13:54

Neuer nu e chiar „celalalt tip”, in acest moment, este numarul 1 intre toate numerele 1. Pentru cine are idee despre fotbal stie ca daca ai un portar mare poti crea o echipa mare. Si da, anul acesta, merita balonul de aur pentru toate performantele sale, asa cum poate merita si Lahm. Dar cine apreciaza siguranta? … poate doar antrenorii care au mari performante, pentru ca ei stiu ca CL si Cupa Mondiala s-a mai castigat fara marile vedete ale momentului dar fara un portar f bun mai rar.

nimann (2 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 14:12

ronaldo este super fotbalist!daaaaaaaaaaaaar nu putea sa fie primul in lume.anul acesta.in afara de echipa de club nu are rezultate.la cm din brazilia portugalia a fost 0.la fel si cristiano.asta este o pata neagra-cel mai bun jucator -nu are rezultate cu nationala;zero barat.messi a ajuns cu argentina in finala.obiectiv balonul de aur era neuer.(cred ca neuer are mai multe pase exacte decat cristiano;cred ca are mai multe deposedari).cred ca votul a fost ca in parlamentul romaniei,conteaza sa iasa cine trebuie;nu ne intereseaza ce crezi tu,conteaza sa votezi ce-ti spunem noi

jalabert (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 14:13

cel mai corect ar fi daca s-ar da doua baloane in fiecare an: unul la messi si unul la ronaldo. trofeul sa nu poata fi castigat de nimeni altciveva atata vrememe cat cei doi cocalari sunt in viata

Tasogare (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 14:26

„nici măcar nu întîmpină zorii pe tărîmul pierzaniei, iar asfințiturile le petrece îndeobște pe gazon”

Respecte, Andrei!

Oare d-alde Tamas si ceilalti inteleg ceva din aceasta exprimare mai mult decat eleganta?

Las comentariile de genul „nu merita primul loc” in seama priceputilor in ale fotbalului.

Succese!

Andrei (2 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 14:37

As avea si eu de spus 4 lucruri:

1) Fotbalul a scazut mult in ultimii ani, nu mai avem echipe cu Multi bani, doar vreo 4(RM, Barcelona, Bayern, Chelsea) si inca niste echipe finantate nebuneste de seici sau alti magnati. In concluzie concurenta e mult mai redusa decat acum 10 ani.

2) Nivelul fotbalistilor e mai scazut, al fundasilor extrem de scazut. Daca Thiago Silva, Pique sau David Luiz sunt considerati de top si valoreaza zeci de milioane un Nesta, Cannavaro, Ciro Ferrara, Stam, Maldini, Costacurda inseama ca nu poate sa fie evaluat.

3) Eu nu cred ca Ronaldo ar fi meritat acest premiu, nu intr-un an de mondial si nu in fata unor oameni care si-au pus amprenta asupra acelui turneu. Ma refer in primul rand la Kroos, Muller sau Robben. Chiar si Messi era indreptatit sa castige in fata lui Ronaldo, a facut un turneu final mult mai bun.

4) Selectarea trio-ului Ronaldo, Messi, Neuer o vad ca pe o chestie facuta intentionat pentru ca lupta sa se dea tot intre cei doi super-eroi. Neuer era exclus din start, desi, dupa parerea mea era cel mai indreptatit dintre cei trei sa ia trofeul. Evident, intr*o lume normala, realista in care doi doboratori de recorduri in dueluri cu Elche si Almeria sau alte echipe cu bugete infinit mai mici n-ar fi avut o imagine atat de perfecta.

alex (3 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 15:32

Recunosc că sunt frustrat, frustrat că de când s-a preluat modelul american din sport (unde jucătorii câștigă sume obscen de mari), sportul european s-a transformat într-o tiparniță de făcut bani! Îmi plăcea fotbalul romantic, în care fotbalistul arăta că e om și fugea ca un om, când bucuria după marcarea unui gol, cât și tristețea după primirea unui era autentică! Când suporterii erau suporteri, la bine și la rău! Când comentatorii râmâneau în zona obiectivului! Recunosc că sunt frustrat când văd lipsa de fair-play financiar, atunci când se cheltuiesc sume obscene pentru un jucător, promovându-se un fair-play al jocului mincinos! Când arbitrii și comisiile uefa si fifa judecă situatii in functie de influentele exterioare! Si frustrarea mi se alină când vre-o echipă mică face meciul vieții împiedicându-i pe cei mari sa devină totalitari, văzând atunci o bucurie nebuna egala doar cu fapta celor surprinsi si ei de aceasta!

Si da e o nedreptate să acorzi premii doar celor care dau goluri! Explicatia este simpla si doar un necunoscator poate sa o ignore! Cel care dă un gol în 90 din cazuri este beneficiarul eforturilor echipei, de a obtine un falt, un corner, o centrare buna, o pasa geniala! Cel care apara un gol de 90% este singur între poartă și mingie si revine analogia cu handbalul, unde toti marii antrenori recunosc capacitatea portii de a castiga un meci!

Crsitiano Ronaldo daca era un lider reusea si cu nationala de fotbal….dar e greu când ai in spate o echipa mai slaba (acolo se vede cat de important esti)! Messi la fel ….poti sa ai atac stelar cand apararea scartie….si tot asa…
Balonul de aur e marketing ….nu poti compara mere cu pere….poate doar sa ramai la cea mai buna echipa (fiecare pe postul lui) ….zi faina1

Serban (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 16:42

Ce este astăzi un campionat mondial pe lângă liga campionilor ? Nimic, zero barat, un Real sau o Barca ridiculizează oricând o națională, oricare ar fi ea. Acolo, în ligă, sunt adevărații campioni și marii jucători ! Vrem, nu vrem, ne plac, sau nu ne plac, suntem contemporani cu Ronaldo și Messi, cred eu cele mai mari talente din istoria fotbalului.

cpt.ahab (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 17:06

Manuel Neuer este cel mai bun portar pe care l-am vazut vreodata. Prototipul portarului perfect. Nu-i gasesc cusur.
Pe de alta aprte, eu as renunta la „Balonul de aur” si as introduce decernarea a patru trofee, corespondente fiecarui compartiment din echipa. Mi se pare mult mai echitabil. Altfel, nici un portar nu va lua trofeul in forma actuala, iar o „eroare de parcurs” tip Cannavaro nu se va mai reedita curand. Sa recunoastem ca un cvartet Neuer- Godin- Robben- Ronaldo ar multumi mult mai multa lume.

cata (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 19:12

Balonul de Aur a ajuns un fel de circ „made in FIFA and UEFA”. Anul asta a fost adusa o noua pata fotbalului, unde maneaua portugheza a invins din nou. Corectitudinea si cinstea din fotbal a murit o data cu decernarea acestui trofeu unuia din cei mai mari simulati din lume. Iar din aceste simulari in careu, portughezul a marcat nenumarate goluri. Nemeritate! Si atunci, despre ce vorbim?

Lucian (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2015, 23:07

A avut bani calumea ronaldo de a cumparat balonul de aur de la Neuer.

Nicu (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2015, 1:25

bai baieti , haideti sa facem un calcul simplu . echipa ta joaca bine , atacantii si mijlocasii rateaza ocazii dupa ocazii . In minutul 90 , ia gol pe contraatac sau apara , sa zicem , „neuer” . Meciul se termina 0 0 sau 0 1 . Ex 2 : pierzi un meci cu 1 0 , penalty dictat incorect de arbitru , echipa ta pierde sau in caz ca arbitrul e intr o zi buna , face egal . Portarul … cum face diferenta ? Portarul nu poate sa faca diferenta daca atacul nu merge . Atacul poate sa faca diferenta daca portarul greseste si sa marcheze mai multe decat incaseaza . Si nu in ultimul rand , domnule nu stiu cum te cheama si nici nu ma obosesc sa ma uit , cel care ai scris articolul , vreau sa ti spun ca e de rahat . Daca Buffon nu a castigat balonul de aur , atunci niciun portar nu trebuie sa l mai castige . Daca nu l cunosti , amatorule , ia o pagina de wikipedia si informeaza te . Uita te la victor valdes ca a castigat manusa curului 5 ani la rand cu barcelona , in acelasi caz, cu apararea organizata de guardiola . Si sa nu mi aduceti in discutie germania , ca n a salvat o el , germania e de departe cea mai puternica echipa din lume ca lot , si la nivelul echipelor nationale , cam asta face diferenta … nu antrenorul , nu portarul , ci un lot puternic . Ult ex : germania , spania . Te salut

ciupi (3 comentarii)  •  17 ianuarie 2015, 7:41

spune cineva intr-un comentariu „lumea tinde dupa spectacol”. aiurea! lumea vrea sa bata echipa al carui fular il poarta pe gatzi! ati vazut vreodata urale in tribune dupa un gol salvat?! neuer a fost la mondiale al unsprezecelea si al doisprezecela jucator al nemtilor. jocul celor patru fundasi ai sai a crescut in valoare si fiindca nu averau grija „spatelui” lor. cronaldo a iesit primul fiindca „da frumos” la reclame…

mario (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 22:34

Oameni buni,vad ca o tineti cu Balonul de Aur pt turneul final.
Balonul de aur se da pt cel mai bun jucator din tot sezonul trecut! dupa cum ati vazut deja pt campionatul mondial deja s-a dat un balon de aur,lui messi.
Deci daca Neuer trebuia sa castige un balon,era cel al mondialului.
Nu mi se pare normal sa dai balonul de aur pt un turneu care tine 1 luna,ci pt intreg sezonul!

Christiano (7 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 15:22

A scris cineva bine ca acum exista doar UCL UCL si iar UCL si tind sa ii dau dreptate.
Nu-mi aduc aminte de nimic important de la aceasta Cupa Mondiala, jocul a fost execrabil, poate doar de cei 2 portari care au prins niste contracte grozave la Real si Barca, e vb de portarul Costa Ricai si al Mexicului.
Pe cand UCL e magie, e ceva special, e glamour, UCL inseamna fotbalisti de top, camere video strategic amplasate si viteza de joc formidabila.
UCL mai inseamna si Atletico aproape de a castiga finala cu jocul ei defensiv si agresiv, cu Real castigand 5-1 acasa la Bayern, cu Borussia si Bayern eliminandu-le pe cele 2 mari favorite din Spania ca sa joace intre ele una dintre cele mai frumoase finale din ultimul deceniu.
Asta inseamna UCL, iar aici Ronaldo si Messi sunt regii fara indoiala.
Mult succes Neuer, m-ai exasperat in semifinala cu Franta de anul trecut, dar asta e maximul care-l poti atinge.

Comentează