Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Revoluția lui Arsène

Sîntem în pragul despărțirii de o lume cu sens. Fotbalul lui Arsenal avea timbru, era o voce pe care o recunoști dintre toate. Ce urmează? Vești groaznice traversează Canalul Mînecii. Ca niciodată în istorie, Arsène Wenger e contestat în Insulă, […]

vineri, 12 decembrie 2014, 1:19

Sîntem în pragul despărțirii de o lume cu sens. Fotbalul lui Arsenal avea timbru, era o voce pe care o recunoști dintre toate. Ce urmează?

Vești groaznice traversează Canalul Mînecii. Ca niciodată în istorie, Arsène Wenger e contestat în Insulă, i se comunică, în clar, în limbajul universal al bannerului de stadion, că destul e destul, că i se mulțumește pentru tot, dar că a sosit clipa lui adio.

Iar domnul Wenger nu ține cont de aceste atacuri, trece de la 2-3 la Stoke City (după abisul unui 0-3) la o victorie cu 4-1 la Istanbul, cu Galatasaray. Mai mult, cere să fie judecat la sfîrșitul sezonului. Nu se ascunde în spatele infirmeriei pline și are puterea să admită că echipa sa chiar e la pămînt. Arsenal e pe locul 6 în Premier League și, conform tradiției, urmează să piardă în primăvara europeană timpurie. Desigur, Aaron Ramsey e încă un nume pe care urmează să-l învățăm de la Arsène Wenger, dar la Londra răbdarea s-a sfîrșit. Arsenal a apus, nu mai e nici măcar eterna campioană a impresiei artistice. S-a încheiat ceva. Și e un final important în fotbal.

Lui Arsene Wenger i se impută că i-a pierdut pe cei mai mari fotbaliști ai timpului prezent – pe Zlatan, pe Cristiano, pe Leo -, dar, așa e la orice amurg, nu se mai amintește și că a fost atît de aproape de a-i aduce la Londra pentru că a continuat, în ultimii optsprezece ani, să privească în direcția corectă: spre viitor. Arsenal Londra îi datorează lui Arsène Wenger mai mult decît cele cîteva trofee obținute – la naiba cu obsesia pentru statistică! Îi datorează o filosofie, un spirit, o școală, o legendă. Se va obiecta că și-a epuizat creditul pentru frumusețea pe care a adus-o pe vechiul Highbury și pe noul Emirates, se va spune că și-a păstrat slujba acceptînd bugete mult mai mici decît marii săi rivali din Manchester și de la Chelsea. Mi se pare un atac meschin, căci Arsène Wenger e un capitol semnificativ al fotbalului romantic, poate ultimul artizan al ideii că o gașcă de tineri milionari, dar mai puțin milionari decît adversarii lor, poate să viseze, să sfideze, să-și ceară dreptul la glorie, să piardă, da, dar să lupte. Nu despre asta era, cîndva, tinerețea?

I-a trecut timpul lui Arsene Wenger? Mă revoltă această abordare brutală, fără nuanță, căci, uneori, fotbalul lui Arsenal Londra atingea magia unui concert acustic în era aceasta tot mai devorată de tot ce este electronic. Iar dacă există cineva care să știe cum să readucă bucuriile elementare, domnul Wenger este acela.

Revoluția lui Arsène a sfîrșit și ea prin a deveni clasică și a da, iată,  o conservatoare încăpățînare în gîndire. Dar tocmai aici e frumusețea întîmplării, tocmai aici e. Alungarea domnului Wenger n-ar însemna decît un alt triumf al celor care cumpără în contra celor care înalță din mai puțin. O voi deplînge cum se cuvine – ca pe o altă pierdere neînțeleasă a anilor noștri.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Eu (2 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 14:05

Wenger e un looser (la fel ca cel care a scris articolul). Sper sa ajunga sa antreneze in China, acolo unde ii e locul. Sau poate mai bine se face invatator, ca ii sta mai bine. In niciun caz nu e antrenor de fotbal…

Bocanci (18 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 14:08

Intr-un articol ce se vrea laudativ la adresa lui Wenger, subliniezi ca n-are ochi la fotbalisti, ca n-are trofee si ca e ahtiat dupa bani, in detrimentul performantei. Zici ca are viziune. Viziune are si Hagi, face proiecte pe termen lung. Sa-l ia pe Hagi la Arsenal, ca tot un trofeu in 10 ani va castiga si el.

aham (7 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 14:32

eu nu vad de ce atatea laude pt el. e un antrenor slab cu un talent la a vedea la tineri ce altii nu vad. atat. pai sa se faca scouter, nu antrenor. trofeele inseamna mai mult decat sa ochesti cate un pusti care se invarte bine cu mingea, inseamna strategie (capitol la care a fost surclasat constant) insemana tactica ( nu e deloc stralucit) si inseamna si noroc..iar la capitolul asta chiar ca sta prost.

irishjoe (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 14:46

celebra tiki-taka sa jucat la Asenal in anii 2000 ! Arsenal in era Wenger a practicat un fotbal natural bazat pe tinerete si entuziasm, era o placere sa vezi un meci al baby-arsenal celebra in anii 2000 , una e sa cumperi jucatori consacrati si alta sa formezi orchestra dupa gustul dirijorului Wenger, se va vorbi mult dupa plecarea lui !

adrian_hora (2 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 14:50

fotbalul este o afacere nu mai e doar un sport. daca e sa facem un bilant al realizarilor lui wenger, pai atunci sa vedem cat a castigat sau pierdut arsenal in ultimii sa zicem 10 ani, apoi sa comparam arsenal cu united si chelsea de exemplu, sau real si barca. o sa vedem ca arsenal a cheltuit mult mai putin si uneori a iesit chiar pe plus.

Bodo (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 14:56

Sunt fun Liverpool, dar sa ai 49 de meciuri fara infrangere din Mai 2003 pana in Octombrie 2004….ma gandesc ca cei ce au comentat cum ca nu ar fi antrenor,nu au prins perioada respectiva si prin urmare nu l-au vazut la lucru

hopa (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 14:57

Wenger nu o sa castige niciodata campionatul in Anglia…pt ca a acceptat politica clubului: de a ii imbogati pe actionari!!

zurzu_zurzu (4 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 15:05

Eu candva nu eram „fan”Arsenal,chiar fara sa vreau uram acest club.Ma refer in perioada cand Arsenal domina competitia interna,castigand 5 titluri consecutive cu Adams pe linia de fund,Pires in atac,Petit si Vierra la mijloc.Acele vremuri au trecut de mult,iar Arsenal s a ales doar cu un stadion extraordinar si cu amntiri.Inteleg,datoriile stadionului fiind in coproprietate cu vestita companie de avioane trebuiau platite si atunci Wenger trebuia sa faca jocul patronilor.Acum cand aceste datorii sunt stinse,cand are tot girul patronilor sa faca performanta,nici eu nu l inteleg de ce se limiteaza doar la ce face.E adevarat,nimeni nu joaca asa frumos in Anglia cum joaca echipa dupa Emirates .Felul poetic,nealterat ,dar nici locul 6 si lipsa de trofee nu i de dorit din partea suporterilor.Pana la urma nu i normal sa participam,normal e sa ridicam trofeul deasupra capului.Exact cum spunea intr o seara Florin Calinescu la tv,despre genratia de asa zis aur,citez:Generatia e de aur cand ridica trofeul deasupra capului.Locul doi nu se premiaza.Deci asa si cu Wenger.Fanii s au saturat de eternul loc 2-3-4-5 sau 6.Vor trofee,vor Liga Campionilor,pentru ca stiu ca au potential financiar,au acep pedigree de campioni.Intr un intreviu citit de mine,unul din patronii clubului spunea despre Wenger urmatorul lucru:Are toata sustinerea noastra si daca doreste investitii pentru a crea performanta,noi il sustinem indiferent care sunt acele pretentii.important e sa castigam.Stiu ca Wenger mereu a avut buget de 100 mil euro si a cheltuit doar cum a stiut si vrut el.Pai la 100 mil euro e imposibil sa nu cumperi ce ti trebuie pe termen mediu un nucleu castigator in fiecar an aruncand banii pe cei tineri de viitor,gen un Draxler,Reus,sau altii.Deci Wenger de de domeniul trecutului.Arsenal nu i un club care sa produca jucatori,e un club care constuieste trofee,cupe,campionate si pentru asta trebuie sa investeasca amsiv,pentru ca nu i sarac.E un club fanion in Anglia si se cer rezultate pe masura,nu doar participare ca echipele de mana a doua…

Ovidiu (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 15:20

Articolul pune punctul pe i in opinia mea. E un antrenor deosebit, care cu relativ mai putin – dar totuși sa nu-i plângem de mila lui Arsenal – s-a bătut cu cei cu mai mult. Arsenal a fost sub el acea echipa sprințară, capabilă sa pună probleme serioase oricui. Nu uit Barcelona in sfertul ediției cand a câștigat ultima CL cred, nu uit sfertul cu Bayern, de acum una sau doua ediții. Din punct de vedere pragmatic cred ca putea mai mult, in opinia mea a insistat poate prea mult uneori aproape exclusiv pe tineri. Dar pana la urma e filosofia lui, care nu a fost atat de perdanta, nici ca rezultate si cred ca nici financiar. Rămâne un antrenor important al perioadei actuale. Cu un pic mai multă flexibilitate in propria filosofie cred ca ar putea lua si un CL.

re (2 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 15:34

Ca si Lucescu (vezi perioada Inter) nu are curajul (sau ce este nevoie) de a lucra cu vedete.

Alex (3 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 16:22

Lumea este împărțită la ora actuala in doua mari tabere: nostalgicii – romanticii ce făceau totul din vocație, plăcere si drama frumosului ( cei putini acum) si moderniștii – ancoratii in realitate ce își trasează viitorul de la 4 ani pentru un profit generos. Cei uita detractorii săi ( ai lui Wenger) sunt lucrurile extrem de simple, sume cheltuite, proveniența lor si ce anume produci.
Un exemplu in lumea larga, Real Madrid – consumatoare uriașa de fonduri cu un trofeu in ultimii 10 ani LC ( si acela prin noroc – ultima faza a meciului). Daca fotbalul frumos al lui Wenger continua eu sunt fanul lui nr 1, Arsenal si Borussia Dortmund ma încânta, reprezintă fotbalul spectacol, producatoare de tineri artiști. Întotdeauna in viața se țin minte victoriile sau înfrângerile dramatice, fazele spectacol, răsturnări de scor, cea mai frumoasa echipa, etc …. Trofeele? Prea puțin pentru ca statistica este o supa rece!

sc (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 17:32

Să privească spre viitor? Da, întradevăr, e ultimul artizan al fotbalului romantic, viziune ideală pentru un individ care nu simpatizează cu Arsenal. Pentru un suporter și romantismul are o limită, povestea și emoția n-ar fi existat dacă ”tunarii” n-ar fi avut performanțele trectutului. Spune-mi și mie o echipă, cunoscută pe plan mondial, de un romantism aparte, dar care nu a cunoscut niciodată gustul gloriei. Arsenal a dominat Europa, anual se investesc bani pentru a ajunge acolo încă o dată. Or, schimbarea nu ar fi una tocmai rea, o idee nouă nu e de refuzat acum. Londonezii au jucători, individual au jucători fantastici, nu e un semn că Arsene a șubrezit puțintel? În plus, nu-l decaptiează nimeni, romanticul întîrziat poate presta și în altă parte.

Jung (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 18:04

Si cand ma rog a luat Arsenal 5 titluri la rand? Exagerezi.

stiintza4ever (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 18:16

Wenger e o legenda deja, indiferent ce face sezonul asta sau in continuare. Fanii au tot dreptul sa-si doreasca alt antrenor dar sunt ignoranti aceia care se prefac ca uita faptul ca tocmai filozofia lui Wenger la Arsenal a creat premisa pt investitii si succes. Emirates a fost construit datorita lui Wenger, Arsenal e Tier 1 club datorita lui Wenger, cu totul altfel decat s-a intamplat la Man City, Man Utd etc. Dar asta este, cine citeste mai mult poate avea o parere de ansamblu, cine se uita decat la ultimele sezoane si face speculatii se apuca sa arunce cu noroi… asta se intampla si in Anglia, ce sa mai vorbim de Romania…

swsw (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 18:32

un articol de 2 lei scris de un individ care nu intelege fenomenul….un fac Arsenal intotdeauna va dori sa castige campionatul ,iar asta cu acest incredibil wenger nu s-a mai intamplat de mult … nu mai poate… nu mai are jucatorii uriasi de alta data henry, bergkamp,dar e si incapatanat cu pustii astia minune …intr-o echipa mare trebuie sa ai si staruri indiscutabile pe langa care sa creasca viitorii jucatori valorosi

Tudor (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 18:50

Imi pare rau stimati antevorbitori, insa sunteti usor pe langa subiect…
Primul an in care Arsenal a avut buget cat de cat consistent a fost vara in care l-a luat pe Mesut Ozil; pana atunci si-a platit stadionul si a avut un buget in consecinta…Incet incet l-au luat pe Ozil, care a fost mai mult accidentat si pe Alexis Sanchez. In ciuda acestui fapt echipa are 19 calificari din grupele UCL consecutive, lucru unic in Europa…COYG!

Bulansky (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 19:20

Cand a castigat Arsenal 5 titluri consecutive zurzu_zurzu??

http://ro.wikipedia.org/wiki/Premier_League

DNA (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 19:27

Nu vad nici o suparare aici…Vor alt antrenor, sa-l demita pe Wenger si sa ia altul….la citi bani a cistigat Wenger, nu se poate plinge…problema e de ce nu il demit inca?….poate ca nu stiu pe cine sa aduca in loc?…..e usor sa te arati nemultumit, insa primul responsabil de situatia clubului e patronal si nu antrenorul….

chicagolup57 (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 21:26

Cei care spun ca Arsene Wenger nu a fost antrenor, e clar ca fie s-au nascut tirziu, ori nu au nici o legatura cu fotbalul.
Pina acum 4-5 ani, toti jucatorii adusi de el au confirmat si au facut performanta la nivel de virf, in acelasi timp incintind ochiul, ceea ce nu poate fi spus despre multe echipe de azi, care joaca numai pentru resultat, nu spectacol.
Din pacate, Arsene sau nu poate, sau nu vrea sa se adapteze la fotbalul de azi, unde numai rezultatele conteaza si unde nu e suficient sa termini campionatul in primele 4 locuri in fiecare an.
Am fost si ramin in continuare un fan infocat al lui Arsenal si al lui Wenger, dar nu pot sa nu admit ca si-a pierdut si touch-ul si simtul realitatii.
Jucatorii adusi in ultimii ani nu au avut performantele asteptate (chiar cind s-au cheltuit multi bani) si el se incapatineaza sa aduca mijlocasi si atacanti de mina a doua, cind de departe punctul cel mai slab al echipei e apararea si cind are nevoie de un adevarat atacant de clasa.
Sigur se poate spune ca Arsenal a avut o multime de jucatori accidentati in ultimii ani, dar nici unul dintre ei nu ar fi facut diferenta, daca nu ar fi fost accidentat. In plus, i se poate reprosa lui Arsene faptul ca multiplele accidentari pot fi rezultatul unei pregatiri fizice necorespunzatoare.
Una peste alta, cu toate ca am un respect deosebit pentru Wenger atit ca antrenor cit si ca om, cred ca a venit timpul sa se retraga si sa lase Arsenal sa inceapa o noua pagina de istorie.

nu conteaza (1 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 21:49

pentru zurzu_zurzu: Liverpool a cheltui 150 de mlioane de euro in aceasta vara. Resultatul??? Tottenham a cheltuit peste 100 de milioane anul trecut. Rezultatul???
Dar, intr-adevar, Wenger trebuia sa cheltuie acum. Mai mult ca niciodata.

1. fundas stanga: Gibbs si Monreal inca mai au multe de invatat.
2. fundas central: mi se pare incredibil ca dupa vanzarea lui Vermaelen la Barcelona sa te bazezi doar pe 2 fundasi centrali(Koscielny si Mertesacker) si nu aduci nimic in schimb.
3. fundas dreapta – dupa plecarea lui Sagna, sa te bazezi doar pe Debuchy(care mai are si el multe de invatat) si sa nu aduci nimic in schimb, mi se pare iarasi incredibil.
4. Mijlocas central ofensiv – Ozil va ramane intotdeauna un mare pasator, nu si un deschizator de culoare, marcator.

In schimb l-a adus pe Sanchez pe o pozitie pe care are cel putin 3 solutii: Walcott, Chamberlain si Campbell.

Willy (1 comentarii)  •  13 decembrie 2014, 12:00

Zurzuleeee…la ce televizor te uitai frate?5 titluri consecutive Arsenal????M-as bucura sa fii beat!

Revoluția lui Arsene | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  13 decembrie 2014, 19:56

[…] publcicat și în Gazeta Sporturilor, pe 13 decembrie 2014. Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

altona (3 comentarii)  •  13 decembrie 2014, 20:45

Prin eforturile lui Wnger au fost platite sume grele din costul stadionului cel nou. Ma uit la lotul lui Manchester City si vad jucatori destui adusi de la Arsenal. Jucatori lansati de Wenger si vinduti pentru a plati minunea de la Ashburton Grove. Chelsea si Manchester United fac parade cu vedetele lui Wenger. Toate aceste cedari de jucatori au contribuit din greu la construirea stadionului. Asta nu mai conteaza azi. Stadionul este ridicat si achitat (in mare parte daca nu integral), acum numaram trofeele. Nasri, Clichy, Fabregas, van Persie, etc, etc.
Wenger va pleca dar peste o suta de ani lumea va sti ca Emirates a fost ridicat in timpul mandatului sau.

looser!!! (2 comentarii)  •  13 decembrie 2014, 21:25

Ce e Wenger, Eu-le ? Looser ? Mai zi o data, ca-mi place. Looser. Tu, tu iti permiti sa critici un maestru. Tu care-l faci looser.
Mai Eu-le, tu sa nu te faci invatator.

corvette59 (1 comentarii)  •  15 decembrie 2014, 2:24

@ zurzu ,
Cam prea optimist , cinci la rind !?!
Ce companie de avioane omule ? E o linie aeriana numai .Cumpara avioane,nu le face .
@eu,
Daca te intereseaza pregatirea academica a lui AW ,
inginer electrotehnic si economist.Nu-i duce tu grija ce face dupa fotbal.Are cine si in definitiv,nu esti tu cu asta.Sti zicala cu drumul lung si ciinele .
@altona,
Nimic de a face Emirates cu Ashgrove ! Maninci o piine de la stadion pina la Ash,sau Agar ,cum I se mai spune.Stiu asta findca am locuit si inca mai am casa pe Highbury Hill si am batut mingea in Gillespie Park
@bodo,
Corect,dar s-a vazut atunci ca AW nu vede padurea de copaci.Campionatul si asa era cistigat si el trebuia sa se concentreze pe UCL.Ar fi avut in finala pe AS Monaco !!! A stors echipa ca pe o lamiie numai sa cistige ce era déjà cistigat.

Personal , eu cred ca AW e déjà depasit si ar trebui sa se retraga.E detinatorul unei averi impresionante,iar bossul,Stan Kroenke ,i-ar oferi un post de cel putin 20-30 mil /an .Anul trecut a afirmat ca l-ar dori CEO la toate antreprizele sale din USA.Problema e ca nici AFC Board nu vrea sa-i dea drumul .Pt ei AW e o mina de aur.

apollo26 (1 comentarii)  •  15 decembrie 2014, 22:35

Numai o creatura care si-a dobandit cultura sportiva lecturand capodoperele lui oprisan (nu Marean de la Vrancea, ma-ntelegeti) poate sa nu recunoasca valoarea si meritele lui Wenger. Dixit!!!!!

gogu patriotu’ (2 comentarii)  •  18 decembrie 2014, 15:06

Ca intotdeauna la seminte,fotbal,agricultura si femei suntem cei mai tari
Daca patronii si sponsorii il mentin in functia de manager,
banii „vorbeste”
Dar mai bine sa ramanem in curtea scolii la fotbalul nostru,unde trebuie sa fii si patron de club si manager in acelasi timp,ca doar nu te poti concedia singur

Comentează