Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Simona, Lucescu și noi

În dimineața de după victoria Simonei și în așteptarea lui “Il Luce”, să ne gîndim, pînă la urmă, la ce este fiecare

Și pînă la urmă ce se poate face? E rostul politicienilor inconsistenți, fără operă, să atîrne ridicol de […]

vineri, 24 octombrie 2014, 11:45

În dimineața de după victoria Simonei și în așteptarea lui “Il Luce”, să ne gîndim, pînă la urmă, la ce este fiecare

Și pînă la urmă ce se poate face? E rostul politicienilor inconsistenți, fără operă, să atîrne ridicol de succesele sportivilor, e menirea lor de lipitori vanitoase să paraziteze orice victorie cu care n-au nimic, un nimic atotcuprinzător, în comun. E în firea lor să evoce mîndria, după ce sub înaltul lor patronaj, realizările, marile proiecte împlinite pot fi menționate doar recurgînd la fals. Niciodată în politică, defilarea cu mîndria în vîrf de băț n-a fost semn de sănătate socială. Ce mai contează că se fură ca-n codru, plenar, în toate domeniile de activitate și că șandramaua mai stă în picioare doar prin munca pînă la epuizare a unei minorități? Mîndria te proiectează în virtual, iar în virtual totul e posibil.

Dar e și mult mai greu să confiști victoriile din sport. Totuși, nimeni nu pare să învețe această lecție elementară de istorie. În sport, oricine își dă seama de grosolănia furtului. E mai vizibil ca orice plagiat. De-aceea, pe stadioanele unde oamenii vin de bună-voie, ei aleg să fluiere, să huiduie, să se revolte, nu să aplaude telecomandați. Și pînă la urmă, lucizii își vor face treaba lor de lucizi, vor avertiza că nu se cade să ne trecem în palmaresul neamului o victorie la Serena Williams, căci ea a fost obținută într-un sport cît se poate de individual. Și pînă la urmă, scepticii vor strîmba din nasul lor de sceptici și vor combate: Serena n-a avut chef sau a îmbătrînit sau a anchilozat pe primul loc mondial sau n-a vrut, din rațiuni, desigur, oculte.

Și pînă la urmă, rămîne zîmbetul tot mai senin al Simonei Halep, care pare, pînă la această oră, omul care a înțeles cel mai bine victoria asta și responsabilitatea care o aduce.

Și pînă la urmă, ne vom întoarce la fotbalul nostru cel de toate zilele, încrezători că Mircea Lucescu nu ne-a uitat și că va veni, din nou, să ne salveze, că doar e de datoria lui! Îl obligă istoria! Îl condamnă Irlanda de Nord! Îl cere patria! Îl vrea poporul! Ei bine, nu. Alegerea, și în acest caz, e individuală. Naționala României are nevoie de Mircea Lucescu, da! Și nu doar în fotbal, ci și în fabrici, și în uzine, și în guvern, și în parlament, și în școli, și în spitale, și în agricultură, și în industria hotelieră, și în redacții de ziare, și în judecătorii, e nevoie de profesioniști ca Mircea Lucescu. De oameni orgolioși cu talentul lor, determinați, care nu renunță nici după ce cordul le dă semnul că riscă prea mult, de profesioniști care dau detaliilor ce e al detaliilor, de cei care poate că nu sînt cei mai buni, dar măcar încearcă în fiecare zi să fie așa.

Și pînă la urmă, Halep și Lucescu sînt doar modele, ei nu pot trăi în locul nostru, nu pot alege în locul nostru, nu pot greși în locul nostru și nu pot învinge în locul nostru. E o altă lecție pe care sportul o dă, chiar dacă, e drept, prea puțini confruntați cu omul din oglinda personală sînt gata să o recunoască.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Un oarecare (2 comentarii)  •  24 octombrie 2014, 12:16

DEX: Model – Persoană, realizare, operă care, prin valoare sau calități, poate servi ca exemplu;

Lucescu e doar un antrenor bun, peste valoarea antrenorilor nostri si atat. Un arogant notoriu, un om pentru care arbitri si vatmanii au uneltit intotdeauna impotriva lui, el singurul geniu care nu a gresit niciodata, si care a crescut un copil sa fie cel putin la fel de arogant si nesimtit ca si el.
Sa nu uitam de momentul deosebit din meciul FC Nordsjælland – Shakhtar Donetsk din 2012 cred.
Astfel de modele de succes din vremea comunismului ar trebui lasate acolo unde le este locul: in cartea de istorie .

Antrenor la nationala: da. Model – niciodata.

panda (19 comentarii)  •  24 octombrie 2014, 22:47

Nea Cornele, matale esti „un oarecare”?

Lasand gluma la o parte, Nastase si Nadia, alte modefe de succes din vremea comunismului, ar trebui scosi din cartea de istorie? Sau pot ramane acolo si ei?
Pentru ca Hagi, e clar, nu poate fi niciodata model iar antrenor la nationala nici atat.

simmy hawkeye (10 comentarii)  •  25 octombrie 2014, 7:51

Greu esti de urmarit, domnule! Ma gandeam ca de vin-o fi „Courrier”-ul ala pe care-l tot buchisesti, de-ai ajuns sa scrii in perifraze, ca frantujii. Acum am descoperit ca dumneata, de fapt, n-ai habar de gramatica: „… omul care a inteles cel mai bine victoria asta si responsabilitatea care o aduce”. „Responsabilitatea CARE o aduce”? Du-te, domnule, inapoi in clasele 5-8, ca, fara gramatica— nema logica si vax gazetarie!

Bubu (1 comentarii)  •  25 octombrie 2014, 22:42

„Și pînă la urmă, rămîne zîmbetul tot mai senin al Simonei Halep, care pare, pînă la această oră, omul care a înțeles cel mai bine victoria asta și responsabilitatea care o aduce.” … restul e can can. Textulasta trebuie pleostit pe o poza de-a lui Halep si dat drumul la share-uit sa vada tot desteptul. Bravo.

adi (3 comentarii)  •  25 octombrie 2014, 23:51

Observ ca toti o dau cu Lucescu in sus ,marele antrenor cu N-spe titluri in Ucraina.Eu ca roman care traieste de muti ani in Toronto ,intr-o zona cu multi ucrainieni,vreau sa ma mandresc cu nea Mircea.Dar stupoare! Nu am gasit nici un ucrainian ,printre vecini,parintii copiilor de joaca ale fiului meu ,instalatori…,care sa il aprecieze pe Lucescu.Tot aud ca Nea Mircea se plange ca nu e apreciat in Romania dar este Zeu pe unde antreneza!!! Pai toti acesti ucrainieni din Diaspora nu dau 2 bani pe nea Mirecea.Toti mi-au raspuns la unison,ca ORICINE ar castiga titlul in Ucraina daca are 90% din meciuri aranjate. Unii mi-au dat „asigurari” ca si eu daca as antrena acea echipa as iesi in cel mai rau caz pe locul 2!! In plus ,ei nici nu se uita la CL la meciurile echipei lui Il Luce .Unii imi zic ca daca era Dinamo era alta poveste. Pana la urma unde este adevarul??????Au ceva si ucrainienii din Diaspora cu Il Luce??

Stra Luce Nthory de Nord (1 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 8:21

HAIDETI SA NU MAI COMPARAM UN GENIU CU UN PACALITOR !

vasco (76 comentarii)  •  28 octombrie 2014, 12:13

„Naționala României are nevoie de Mircea Lucescu, da! Și nu doar în fotbal, ci și în fabrici, și în uzine, și în guvern, și în parlament, și în școli, și în spitale, și în agricultură, și în industria hotelieră, și în redacții de ziare, și în judecătorii, e nevoie de profesioniști ca Mircea Lucescu. ”
Daca nu stii deja,chiar este asa,colegii lui chiar sunt,in totul si in toate….

Venom (4 comentarii)  •  28 octombrie 2014, 12:57

Dupa titlu, parea ceva cu swingeri. Si as fi mai rezervat cu calitatile de muza sociala ale lui Lucescu sr. Omu’ are un trecut pe care n-a tinut neaparat sa-l clarifice fiindca nici presa n-a tinut neaparat sa-l afle.

Bocanci (18 comentarii)  •  30 octombrie 2014, 13:48

Cand citesc despre nea Mircea ca e ‘model’, ma apuca aceeasi repulsie ca atunci cand aud ‘fostul mare tenisman Tiriac’. Doua caractere infecte, care au avut noroc. Unul ca a fost mai putin slab decat Toma Ovici si celalalt ca a stiut sa dea din gura sa imbarlige niste oameni foarte bogati, de prin estul Europei.

Simona, Lucescu și noi | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  18 noiembrie 2014, 23:13

[…] publicat în Gazeta Sporturilor, pe 24 octombrie 2014 Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Comentează