Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

De ce Pițurcă?

Despărțirea dintre echipa națională și Victor Pițurcă este totuși o falsă ştire

Ruptura nu se va înfăptui, chiar dacă antrenorul își urmează busola financiară înspre generosul spațiu arab. Sînt multe neînțelegeri în ceea ce privește rezistența încrîncenatului pe banca reprezentativei. […]

vineri, 17 octombrie 2014, 8:42

Despărțirea dintre echipa națională și Victor Pițurcă este totuși o falsă ştire

Ruptura nu se va înfăptui, chiar dacă antrenorul își urmează busola financiară înspre generosul spațiu arab. Sînt multe neînțelegeri în ceea ce privește rezistența încrîncenatului pe banca reprezentativei. De ce epoca Pițurcă și nu o alta a durat atît? Prevederile contractuale nu epuizează explicațiile, rezultatele n-o justifică.

Adevărul, insuportabil cum sînt atîtea adevăruri, este compatibilitatea între Pițurcă și „tricolori”. Înțelepții au observat corect că, în timp, orice organizație capătă chipul conducătorului său. Victor Pițurcă este, firește, doar vîrful unui aisberg. Iar în adîncuri fotbalul românesc este exact ca acest antrenor: fără altă strategie în afara unei încăpățînări reduse la absurd, fără alt orizont în afara conservatorismului, dependent de talentul incredibil al unor salvatori ai patriei care apar sau nu apar, trăind strict din ciupeli.

Adevărul, insuportabil cum deja am stabilit, e că Victor Pițurcă se pliază cel mai bine pe lipsurile cu care toți acești fotbaliști vin din trecerea prin juniorat și primii ani ai maturității, e compatibil cu tot ceea ce ei nu știu. Și paradoxal poate, proverbiala sa prudență vine dintr-o înțelegere exactă a tuturor acestor limite.

Victor Pițurcă a rezistat atît și ar mai fi rezistat, doar să fi vrut, fiindcă se potrivește perfect cu fotbalul românesc, anchilozat tactic și atît de rezistent la schimbări. Cîndva, Victor Pițurcă însuși, oricît de improbabil pare acum, se prezenta drept un antrenor tînăr, care propunea o echipă de tineret efervescentă. Mai țineți minte ultimii ani ai mileniului trecut? Acel foc de artificii e de multă vreme stins. A rămas adaptarea la un sistem defect, ceea ce denotă o inteligență a supraviețuirii, dar cu atît nu există nici progres, nici viitor. Există numai acest prezent continuu în care naționala României joacă urît, joacă meschin, nu e generoasă și chiar dacă se va califica la Euro 2016 cine poate spune, cu mîna pe inimă, că s-a îndrăgostit de așa o formație? Și care e planul? Care ne sînt pașii? Care e moștenirea?

Un selecționer ar trebui, mai ales, să construiască, să asigure o tranziție de la o generație la următoarea. Victor Pițurcă a promovat mulți tineri, așa e, destui îi datorează carierele. A dat elevi, dar n-a dat o școală nouă și durabilă. Calificările pe care le-a reușit au fost conjuncturale, pe cînd cele ratate vin din acel fond adînc pe care a refuzat să-l tulbure, să-l reformeze dacă nu să-l revoluționeze. De aceea, despărțirea nu se va consemna decît formal.

Și cine urmează? Naționala României are nevoie nu doar de un selecționer, are nevoie de cineva care să fie în stare nu doar să coabiteze, în armonie monetară, cu noua conducere federală, ci să propună o viziune. Cu Victor Pițurcă naționala s-a mișcat întotdeauna de colo pînă dincolo, ajungînd uneori în gara vreunui turneu final unde a excelat în mediocritate. Cînd ați simțit cu adevărat, cu sinceritate, că drumul acesta, că drumul său chiar duce undeva?

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Emilian (6 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 10:08

„Un selecționer ar trebui, mai ales, să construiască, să asigure o tranziție de la o generație la următoarea”… E o gluma fraza asta! Daca in urmatoarele 2 meciuri nationala joaca prost, crezi ca mai sta cineva in tara asta sa se gandeasca la ce ai scris tu cu „construit”-ul ?! Poate sa vina Mourinho impreuna cu Ancelotti si cu Guardiola, ca nimeni n-o sa zica ca trebuie sa-i lasam 5-7 ani ca sa-si termine ei de construit… Piturca nu a facut decat sa se plieze pe caracteristicile jucatorilor nostri si sa incerce sa scoata maximum de rezultate. Eu cred ca a si reusit. E o utopie sa crezi ca selctionerul poate crea „o scoala” in cele cateva zile cat are el jucatorii la dispozitie. Incetati cu utopiile! Uitati-va la baza fotbalului (juniori, divizii inferioare) si veti vedea ca aceasta baza a disparut.

Traveller (1 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 13:35

Otto Rehhagel a fost adus in 2001 la nationala GReciei, unde a stat 9 ani. Oamenii au avut rabdare cu el. A debutat cu infrangere 1-5 in … Finlanda :), dupa care a decis sa schimbe tot si sa o ia de la 0. Acuzat ca joaca ultradefensiv, a declarat „Sa nu uitam ca tactica adoptata de un antrenor trebuie adaptata jucatorilor pe care ii are la dispozitie”. Asta dupa ce lumea era contrariata de stilul nationalei Greciei, in opozitie cu stilul spectaculos practicat de fosta lui echipa, Werder Bremen. Totusi, antrenorul conteaza, sunt oameni care se adapteaza la lotul pe care il au, dar sunt oameni care adapteaza ei lotul si echipa la stilul personal.

Rares (1 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 15:11

nu imi place deloc Piti, dar sa nu uitam ca el este SELECTIONER. Stii ce inseamna asta nenea ? Inseamna ca selectioneaza ce crede el ca e mai bun dintre jucatorii romani. Asa ca o metafora.. la ce faceti voi presa in ultimii zece ani, crezi ca ar putea fi vreunul din voi selectionat la echipa nationala? Jalnicilor. Pupatori de Muti si de caractere asemanatoare lor.

Adrian (1 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 15:38

@Emilian – Sa stii ca in „cateva zile” petrecute la o nationala poti sa construiesti. Nu cred ca are rost sa aducem aminte faptul in perioada 1986 si pana in 2000, exceptand faptul ca aveam mai multe talente decat acum, s-a putut lucra cu un nucleu puternic de jucatori, chemati constant la nationala. Si sa nu uitam ca nu a stat doar un singur selectioner. In perioada asta au trecut pe la nationala Ienei, Iordanescu si Dinu, chiar daca ultimul pentru o perioada mai scurta de timp. Din 86 si pana in 2000 numarul de jucatori care au trecut pe la nationala a fost mult mai mic decat alaiul de jucatori care a trecut in urmatorii 14 ani. Si care a fost diferenta. Iti spun ca nici cu Hagi, Popescu, Munteanu si Dan Petrescu nu ar fi fost deajuns sa ajungem la toate turneele care am ajuns si sa avem rezultatele din 1990, 1994 si chiar si mondialul din 1998. Prin calificare realizata cu Piturca pe banca, cea din 2000 a fost cu mostenirea lasata de Iordanescu. Pisoarca a primit la pachet grupul Dan Petrescu, Dorinel Munteanu, Hagi, Popescu, Adrian Ilie, Viorel Moldovan, etc. Alti au construit sa lase mai departe. Piturca ce a lasat? Pe Tanase care a dat peste 50 de pase in spate in meciul cu Finlanda, pe Gabi (imba)Tamas, pe Pintilii care s-a prostit jucand fotbal in camasa de noapte la arabi (ce bine juca atunci cand era la Steaua), pe Stancu care da o dubla la nationala in toata cariera? Si Piturca a trecut de 3 ori pe la nationala in ultimii 14 ani. Sa nu spui ca nu avea timp sa construiasca! Sau ca nu a avut lumea rabdare cu el

simmy hawkeye (10 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 17:24

@ Traveller: Foarte inspirat exemplul cu Rehhagel si nationala Greciei, mai ales ca nimeni nu-si mai aduce aminte astazi cum incepuse in 2001, pentru ca, in 2004 sa fie declarat „rege” sau „imparat” etc. Nu spun nicio noutate: la noi, ca si aiurea, nu exista rabdare si, mai ales, nu s-au format acele institutii capabile sa depisteze si sa FORMEZE, in conditii decente, marile talente din fotbal (si nu numai).

motanul incaltat (84 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 0:40

Dupa cum vad la cit sunt toti de IMBECILI nu m-ar mira sa-l vad din nou pe Razvan Lucescu pe banca , dupa care in 3 ani maxim sa revina din nou Piturca, mult mai bronzat dar cu aceeleasi ideii….. Deja am citit ca un refuz a fost al lui Andone. Bai voi sunteti timpiti???? Pai ce-a facut Andone la arabi , intr-un fotbal modest. Nimic. Cred ca asta e criteriul FRF de a allege un antrenor….Sa fii cit mai incompetent si sa ai doar realizari minime sau demiteri ca antrenor.Sincer, eu nu ma astept la nimic bun . Sunt toti o adunatura de INCOMPETENTI —-antrenori romani ce esueaza in Desrt si asa-zisi conducatori de fotbal din Romania

vox populi (3 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 7:54

fotbalul romanesc nu are decat o singura sansa: mediocritatea. o spun cu toata responsabilitatea: la nivel de juniori selectia talentelor se face cu plicul, astfel ca la finalul ciclului de tineret asa zisele tinere valori din liga I nu sunt decat fotbalisiti mediocrii. intrebare: cati dintre tinerii promovati de scoala lui gica popescu, academia lui hagi si alte alte asemenea scoli au ajuns sa faca cu adevarat mare performanta? pana acum niciunul. vi s ar parea ca de acum inainte e vreunul capabil sa rupa norii? nu cred.
piturca a fost omul care a inteles cel mai bine limitarile sistemului si i a exploatat perfect slabiciunile. perioada piturca va fi cunoscuta in istoria fotbalului romanesc ca epoca limitarilor si din pacate cel putin pentru o perioada de timp va fi maximul din fotbalul romanesc. deca ne hotarm sa schimbam totusi ceva la nivel de juniori, viitorul e in fata, daca nu, rezultatele lui piturca vor devin chiar niste performante.

remus (2 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 10:03

ca sa joci ofensiv , trebuie sa ai un virf de atac BUN.De unde? Nu vedeti ca Steaua nu gaseste in Liga1 ? De la juniori , sunt citiva nr. 9 care promit . E greu..trebuie sa aiba si fizic ( peste 1,88 ) sa stie si cu mingea , sa aiba viteza ,….si creier .Si sa fie promovati, nu sa se piarda cind fac 20 de ani , prin liga3,4,5….

vasco (76 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 14:46

Fotbalul este exact ca si societatea din care face parte.Intr-o societate mizera,putred de corupta ,ce mai vreti?In curand o sa-l regretam pe Piturca,va veni unul care oricum nu are ce face,nu mai sunt jucatori valorosi pentru ca fotbalul romanesc nu-i mai produce,ba s-ar putea sa „vina”unul ca si Razvanel,care va duce din nou reprezentativa pe locurile 50,oricum fotbal frumos,ofensiv,valoros nu o sa vedem,ca nu e de unde. Cam acesta e caracterul nostru,nu construim nimic,doar furam,apoi ne plangem mereu ca nu avem nimic asa cum au altii……Suntem noi un popor organizat,disciplinat,curajos?Si atunci de unde fotbal ofensiv?O sa injuram mereu,ba sefii FRF,ai LPF,ba selectionerii,uitand ca totusi si fotbalul si societatea sunt facute de noi si „arata” ca noi.

17 N T (41 comentarii)  •  19 octombrie 2014, 8:23

dupa detronarea lu Nasu s-a bolit Oracolu vostru apoi va lasa si Tatucu Piti Satana. Vai de noi, ce ne facem, daca vine lupul rau si ne maninca ?

Nici o grije tremurici. Pina de Craciun e inapoi, putin a batut.

De ce Pițură | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  20 noiembrie 2014, 21:19

[…] publicat în Gazeta Sporturilor, pe 17 octombrie 2014 Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Comentează