Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Care fair-play financiar?

Victoria Realului la Cardiff desăvîrșește măruntul adevăr că orice trofeu cunoaște un preț.

Poate că avea dreptate Cristian Geambașu când publica, ieri, în Gazetă un text care lăsa să se întrevadă un secret murdar în spatele musculaturii lui Gareth Bale, […]

vineri, 15 august 2014, 9:07

Victoria Realului la Cardiff desăvîrșește măruntul adevăr că orice trofeu cunoaște un preț.

Poate că avea dreptate Cristian Geambașu când publica, ieri, în Gazetă un text care lăsa să se întrevadă un secret murdar în spatele musculaturii lui Gareth Bale, poate că așa este – dopingul e cheia corectă de lectură a succeselor echipelor spaniole de club în ultimul an. Bănuim. Nu avem date care să ne lămurească. Avem, însă, altceva: o obscenitate financiară reală, la vedere.

A jucat frumos Real Madrid în Supercupa Europei. O frumsețe care decurge din cultură, cu o eleganță în trena subtilității exersată într-un secol de bunăstare. Și-a etalat, totodată, un unsprezece de lux, care va fi greu de combătut în lunile care vor urma. A fost ca o paradă a bunurilor nobililor de care mulțimea nu se poate decât încînta. Jucătorii Realului, atît de costistori, sînt, de facto, intangibili. Care e, atunci, prețul? Cînd cumperi fotbaliști cu o sută de milioane de euro sau cu doar optzeci de milioane de euro, cine te poate învinge? Avea dreptate, tot ieri, și tot în Gazetă, și Ovidiu Ioanițoaia scriind că s-a întîmplat ceva fundamental greșit cu lumea în ultimele patru decenii.

Acest nou ev al opulenței dezlănțuite, neînfrînate, departe de a-l îmbogăți, distruge jocul de fotbal. Această despărțire brutală între cei foarte bogați și ceilalți este, cred, cel mai cumplit dopaj al timpului. Vanitatea, infatuarea, sminteala, toate îl urmează.
E ceva insuportabil în această permanentă cumpărare a gloriei. Un scriitor american dintr-o lume irosită găsea că generația sa de radicali și de deprimați n-a mai putut să pună nimic în locul vechilor virtuți ale muncii și ale curajului și nici în locul vechilor grații ale curtoaziei și – o! – politeții. Diagnosticul este exact și poate fi extins. Cred că scriitorul american anunța, în fond, lipsa măsurii, cea mai gravă dintre maladiile curente. E o boală incurabilă: ne costă, deja, prea mult visele.

Firește, și milionarii putred de bogați, achiziționați la suprapreț, muncesc, ba sînt chiar și curajoși. Au urcat Everestul, dar e un Everest prea fals sclipitor, o cochilie care ascunde un gol, căci ceva lipsește. E ceva greșit în rutina din acest insectar al faimei în care fiecare piesă scumpă e înlocuită de una și mai scumpă. Prefer acele echipe de juniori maturizați împreună, într-o camaraderie pe care pulberea succesului nu reușește să o nimicească. Desigur, așa ceva este, în noile condiții economice, o deplină naivitate.

Supercupele Europei, cum și supercupele lumii, ba chiar și supercupele măruntelor noastre vieți, au tot mai rar formă, și încă și mai rar fond, fără achitarea unei note de plată excesive. N-au dreptate frazele scrise să vîndă: nu totul este posibil, ba chiar totul e deja imposibil cînd lupți, în fotbal și în viață, în contra atotputerniciei zeului-ban, care, totalitar cum îl știm, nu cunoaște nuanțe.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

lute (1 comentarii)  •  15 august 2014, 10:25

cum ar fi, de exemplu, Dortmundul…

stefan (1 comentarii)  •  15 august 2014, 16:29

Domnule Crăciun, cred ca ar trebui sa va cereti scuze public pentru acuzatiile de dopaj aduse in acest articol. Forma fizica aratata de Bale nu este ceva iesit din comun. Sigur pentru jucatorii din Romania, care isi petrec 12 ore pe noapte in club este imposibil, insa daca muncesti cu adevarat ajungi rapid la asemenea performante.

Cool & Real (1 comentarii)  •  15 august 2014, 19:25

Bine punctat!

Promit sa-ti urmaresc si urmatoarele postari pe blog.

prahoveanul (2 comentarii)  •  15 august 2014, 20:17

toate se platesc

Lucian (1 comentarii)  •  15 august 2014, 21:59

Subiectiv detaliat subiectul. Este o replica mai veche „sa nu uitam de ce ne`am adunat aici” …se aplica si aici. Scopul unui club de fotbal este sa faca bani. Real Madrid reuseste prin fotbal, prin jucatori(tot ce implica), din drepturi de televiziune, din sponsori. Este un club care reuseste intr`o perioada cand multi se duc la vale.

Uitam alt aspect… In fotbal, oricati bani ar avea un club, joaca 11 contra 11. Si pana intr`un punct banii nu au relevanta pe teren. Dar, ca orice afacare(in special de mare succes si multi nationala, exista cluburi bogate si cluburi cu mai putini bani. Asa este peste tot, doar ca aici vedem toata lumea pentru ca ne uitam toata ziua la televizor la meciuri.

De ce sa fim subiectivi, si sa comentam anumite aspecte care doar intr`o lume ideala nu ar conta…cea ce nu se aplica :).

motanul incaltat (84 comentarii)  •  16 august 2014, 1:23

Welcome in real world…. Madona avea un cintec: I am a material girl and I leave in a material world….. Si era un hit al anilor ’80. Nimic nou sub soare…….

splendini (14 comentarii)  •  16 august 2014, 1:50

Pai Realul anilor 80, quinta lui Buitre, exact asta a fost: juniori crescuti impreuna, cultivati de club, si care au ramas si au facut performanta. Jucau si spectaculos in plus. N-au castigat Cupa Campionilor insa au ajuns in semifinale de 2 ori si au castigat Cupa Uefa cind asta insemna ceva. In anii din urma, La Massia, pepiniera Barcelonei, a facut acelasi lucru. Insa e adevarat a fost o exceptie in fotbalul de azi. De la Legea Bosman lucrurile s-au schimbat si e neplacut ca acum doar, eu stiu, 6-7 cluburi sa aiba sanse reale sa castige CL, desi surprize ca Dortmund, Atletico, au mai aparut.
Atentie insa: daca „zeul-ban” e „totalitar”, cum spune autorul articolului, cum ramane cu puzderia de incercari de a detrona acest zeu: khmerii rosii, revolutia culturala a lui Mao, dictatura proletariatului, chiar si corectitudinea politica? Atunci sa vezi adevarat totalitarism. Cu zeul-ban ai optiunea sa-l utilizezi ca pe o unealta si sa continui sa-ti cultivi „curajul, munca, politetea”. Cu radicalii care incearca sa te salveze de dictatura banului sfarsesti in sisteme care te tortureaza si te ucid.

Ion (1 comentarii)  •  16 august 2014, 4:29

Un articol parca scris in ospiciu comunist. Asa sa fie toti ca noi, umili, saraci si fara vointa. In acele tari sunt adevarate scoli de fotbal, cultura sportului se invata din scoala nu exista doar 2 scoli de fotbal conduse de bisnitari si potentiali infractori. Tot anul trecut un specialist al gazetei scria un articol in care prognoza falimentul fotbalului spaniol. Ca si articolul de fata este izvorat din profunda necunoastere a fenomenului. Mercedesul nu costa cat o Dacie papuc. Nu poti asemana Bragadiru cu Realul iar nivelul mondial atat financiar cat si valoric nu cuprinde inca romanica ca si comparatie. Noi acolo cu Albania si Burkina Fasso. Inteles?

adi_stelistul (26 comentarii)  •  16 august 2014, 8:54

Si eu cred ca sportul trebuie sa fie in primul rand o competitie a fortei, a inteligentei, a stapanirii de sine si a caracterului. A devenit o competitie a banului. Atat! Inclusiv in problema dopajului. Saracii sau n-au bani sa o faca, sau sunt prinsi usor si aratati cu degetul, spre deosebire de hotii neprinsi.
Dar nu doar in fotbal se intampla. Chiar si in cea mai pura competitie cu putinta, cea atletica.
Ma uitam aseara la europenele de atletism. In cateva minute s-au perindat pe ecran urmatoarele imagini: un „israelian” de culoare medaliat cu bronz la 400 de metri, apoi o „suedeza” de culoare si o „olandeza” cu tenul specific maghrebienilor luand argintul si aurul la 1500 de metri, apoi imediat inca un „olandez” de culoare (de data asta insa exista scuza ca vorbim probabil de una dintre colonii – Surinam, Aruba, Curacao, ceva de genul) sarind in calificari la lungime. In 10 minute s-a intamplat ce spun.
Nu cred ca e in regula.

zurzu_zurzu (4 comentarii)  •  16 august 2014, 9:02

Splendini…Gresesti teribil.Ambele forme duc la totalitarism sub o forma sau alta.Totalitarsmul comunist pe care l ai infiera tu,e la fel ca si totalitarismul banului in eram moderna.Cei bogati fac jocurile,elimina si domina fara nici un fel de arbitraj corect.Numai ca acum totul e planetar,nu cum a fost comunismul lui Mao sau cmerii rosii care dominau o tara.Acum marii bogati ai lumi suprima tari,continente,creaza dezastre economice in lupta lor pentru acaparare si castig…Raul mic a fost depasit de rau mare,prea mare si chiar de forma pe care tu o sustii voalat,capitalismul,liberalismul,democratia…doar cuvinte intr o panoplie de trofee cucerite cu forta de catre opulenta,trufie,avarism,lipsa de respect,lipsa de omenie,lipsa de empatie,lipsa de concurenta reala pe criterii valorice,etc,etc..

kkciosuldelahamangia (1 comentarii)  •  17 august 2014, 17:39

cred ca initial sportul avea un alt scop social( poate ma insel), dar intre timp s-a transformat, s-a denaturat si nu odata cu sumele exorbitante, ci odata cu aparitia lojelor pt. vip-uri si amestecul politicului.

corvette59 (12 comentarii)  •  18 august 2014, 3:21

Cine n-are genii financiare ,sa le cumpere urgent daca vrea sa reziste .In „clasamentul ” FFP al UEFA pe primul loc a trecut Arsenal , depasind-o pe Bayern . 140 milioane in negru .Daca vor sa stea in UCL Real , ManCity si PSG trebue sa vinda . Real-65 mil in rosu,PSG – 54,ManCity-47.
Arsene Wenger la Arsenal ,Uli Hones la Bayern ,Lucescu la Shakhtar sint oamenii in spatele succeselor financiare la aceste cluburi. De ce credeti ca FC Barcelona este disperata sa-l achizitioneze pe Arsene Wenger ? Ultima propunere -contract pe 8 ani cu un salariu de 24 milioane pe an !!! Motivul ? La Arsenal ,de unul singur, AW a dotat clubul cu un stadion nou de 480 mil pounds ,a construit un complex pe locul vechiului stadion de 360 mil care aduce 16 mil anual numai in chirii si prin numeroase contracte cu marii sponsori alimenteaza clubul cu 86 mil anual. Arsenalul lui AW nu are nici o datorie si o balanta de 140 mil in NEGRU !
Un concurent serios pt Barcelona este seful clubului Arsenal Stan Kroenke. Acesta a declarat ca atunci cind AW se va retrage ii va oferi postul de CEO al tuturor antreprizelor sale din USA si afara. Cu ce salariu ? De obicei incepe de la 50 mil pe an plus cota parte la actiuni !

@#12 (18 comentarii)  •  21 august 2014, 14:29

Comentariul tau e un amestec fermecator de informatie corecta si citate din Arici Pogonici. Pui Sahtiorul in aceeasi propozitie cu Bayern (la cati bani a tocat de la patron, nea Mircea ar fi trebuit sa fie in sferturile LC an de an), aiurezi cu oferta Barcelonei pentru un pensionar fara mari rezultate etc. Altfel, comentariu simpatic.

corvette59 (12 comentarii)  •  22 august 2014, 4:31

@#13
1-Shakhtar realizeaza an de an profituri din vinzari . Cumpara brazilieni la 6-8 milioane si-i vinde la 15-20 .Lucescu e absolvent de facultate economica si ca atare stie bine ce inseamna sa cumperi cu doi lei si sa vinzi mai apoi cu 3-4 .Ahmetov il tine nu numai pt fotbal .Shakhtar-ul opereaza de multi ani in negru .Euro pt euro sint la aceiasi parametri cu Bayern .Vorbesc de procentaj, nu de cuantumul sumelor.
2- 1996 .Arsenal are la Barclay si BEOC 210 milioane datorie . Vine Wenger si intoarce clubul pe dos si ca performanta si ca balanta economica . In loc sa se multumeasca cu dobinzi la capital (in rosu la acea vreme) obliga board-ul sa investeasca toate creditele ce pot fi obtinute.Rezultatul se stie ,chiar daca pt asta a fost nevoie de 8 ani de „seceta”. De asa ceva are nevoie Barca acum .Au o datorie de 655 milioane de euro !!! In plus, AW nu e chiar novice in ale fotbalului ,nu-i asa ?

Comentează